Majonez????
Moderator: Moderatorzy
Zauważyłam na rynku majonez firmy Roleski, na etykiecie którego pojawił się napis "bez glutenu". Wysłałam do nich e-maila z pytaniem z jakiego octu korzystają przy produkcji. Czekam na odpowiedź. Mam nadzieję, że nadejdzie.
[ Dodano: Dzisiaj o godz. 11:21 am ]
A oto odpowiedź:
...Tak jak zostało to podkreślone na etykiecie naszego majonezu, produkt ten nie zawiera glutenu, a jego pełny skład można opisać jak niżej:
„olej roślinny rzepakowy (80%), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól), żółtka jaj, cukier, ocet spirytusowy, sól, zagęszczony sok z cytryny, aromaty, przeciwutleniacz E385”
Generalnie we wszystkich produkowanych przez nas produktach (wyjątek stanowią niektóre produkty eksportowe) nie ma zastosowania inny ocet jak tylko spirytusowy...
Ręce opadają. Po pierwsze na etykiecie nie ma pełnego składu, po drugie - niewiedza jest porażająca. Zamierzam ich uświadomić.
[ Dodano: Dzisiaj o godz. 11:21 am ]
A oto odpowiedź:
...Tak jak zostało to podkreślone na etykiecie naszego majonezu, produkt ten nie zawiera glutenu, a jego pełny skład można opisać jak niżej:
„olej roślinny rzepakowy (80%), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól), żółtka jaj, cukier, ocet spirytusowy, sól, zagęszczony sok z cytryny, aromaty, przeciwutleniacz E385”
Generalnie we wszystkich produkowanych przez nas produktach (wyjątek stanowią niektóre produkty eksportowe) nie ma zastosowania inny ocet jak tylko spirytusowy...
Ręce opadają. Po pierwsze na etykiecie nie ma pełnego składu, po drugie - niewiedza jest porażająca. Zamierzam ich uświadomić.
Dość dawno pisałam do firmy Roleski. Tutaj topics20/roleski-vt1068.htm?highlight=roleski umieściłam kontynuację korespondencji
ja znalazłam majonez firmy POLGRUNT (chyba dobrze napisalam) jest to sojowy majonez bezglutenowy i smakuje prawie jak majonez.Polecam tym, którym jednak nie chce się robić własnoręcznie bo jest smaczny.Można go dodawać do sałatek i w ogóle do wszystkiego jak kto lubi.
Ostatnio zmieniony ndz 18 cze, 2006 11:58 przez aneczka, łącznie zmieniany 1 raz.
tak jest napis "bezglutenowy" jeśli robisz zakupy w realu to szukaj na stoisku z żywnością dla diabetyków, są to małe słoiczki ale może to i dobrze bo napisane jest też, że trzeba zużyć 24 godz. po otwarciu. znalazłam go też w sklepie sieci Lewiatan ale też nie we wszystkich.Powiem szczerze ża ja tez się zdziwiłam jak pierwszy raz zobaczyłam ten majonez ale już nie pamiętam jak smakuje normalny i ten wydaje mi się dobry
Ostatnio zmieniony ndz 18 cze, 2006 18:05 przez aneczka, łącznie zmieniany 1 raz.
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
no to pięknie że pisze - w końcu nie wiele jest takich firm które nie są typowo bezglutenowe a piszą i starają się o licencję na napis. Brawo. Swoją drogą wiele razy piszemy z zapytaniami do firm a nigdy z podziękowaniami - chyba to zmienię bo jeśli jakaś firma zrobiła coś dla nas to może należy jej podziękować z nadzieją że będzie ich więcej.
No to zobaczmy, co o swoim produkcie napisał producent:
http://www.polgrunt.pl/index.php?Dz=10&idg=10
Majonez roślinny
Opis:
Wytwarzany jest z oleju i ziarna sojowego, a nie jajek. Nie zawiera glutenu, laktozy, cholesterolu, za to bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, kwasu fitynowego oraz przeciwutleniaczy. Jest też mniej kaloryczny niż tradycyjny majonez - ma 443 kcal w 100g, podczas gdy tradycyjny majonez ma ich 694 kcal w 100g. Produkt unikalny na polskim rynku. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego majonezu.
Skład:
ziarno soi niemodyfikowanej genetycznie, woda, olej, ocet, cukier, sól, gorczyca, zagęstniki: skrobia modyfikowana - acetylowany adypinian diskrobiowy, guma guar, guma ksantanowa; substancje konserwujące: benzoesan sodu i sorbinian potasu, barwnik naturalny - karoten.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza 100g produktu przeciętnie zawiera: białko 1,5g, tłuszcz 47g, węglowodany 3,5g
Waga produktu: 170g
Przydatność do spożycia: 5 miesiące miesięcy
Wartość energetyczna: 1854 kJ/ 443 kcal kJ /443 kcal
Na tej samej stronie sprawdziłąm opisy pasztetów sojowych - wszystkie zawierają kaszę manną... (poza mielonką i paprykarzem sojowym). http://www.polgrunt.pl/index.php?Dz=10&idg=4&idp=42
Czyli decyzja jak zwykle w rękach konsumenta... Jak dla mnie istotne pozostaje pytanie, czy w owym zakładzie izolowane są linie produkcyjne dla np. przetworów z kukurydzy, czy nawet tego majonezu? Oni robią sporo rzeczy z pszenicy, np. otręby...?
http://www.polgrunt.pl/index.php?Dz=10&idg=10
Majonez roślinny
Opis:
Wytwarzany jest z oleju i ziarna sojowego, a nie jajek. Nie zawiera glutenu, laktozy, cholesterolu, za to bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, kwasu fitynowego oraz przeciwutleniaczy. Jest też mniej kaloryczny niż tradycyjny majonez - ma 443 kcal w 100g, podczas gdy tradycyjny majonez ma ich 694 kcal w 100g. Produkt unikalny na polskim rynku. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego majonezu.
Skład:
ziarno soi niemodyfikowanej genetycznie, woda, olej, ocet, cukier, sól, gorczyca, zagęstniki: skrobia modyfikowana - acetylowany adypinian diskrobiowy, guma guar, guma ksantanowa; substancje konserwujące: benzoesan sodu i sorbinian potasu, barwnik naturalny - karoten.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza 100g produktu przeciętnie zawiera: białko 1,5g, tłuszcz 47g, węglowodany 3,5g
Waga produktu: 170g
Przydatność do spożycia: 5 miesiące miesięcy
Wartość energetyczna: 1854 kJ/ 443 kcal kJ /443 kcal
Na tej samej stronie sprawdziłąm opisy pasztetów sojowych - wszystkie zawierają kaszę manną... (poza mielonką i paprykarzem sojowym). http://www.polgrunt.pl/index.php?Dz=10&idg=4&idp=42
Czyli decyzja jak zwykle w rękach konsumenta... Jak dla mnie istotne pozostaje pytanie, czy w owym zakładzie izolowane są linie produkcyjne dla np. przetworów z kukurydzy, czy nawet tego majonezu? Oni robią sporo rzeczy z pszenicy, np. otręby...?
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
no i ciekawe jaki ocet - kurcze czy ktoś weryfikuje to co piszą producenci na opakowaniach. Bo jesli np. żeby produkt był bezglutenowy trzeba się starać o znaczek kłosa to chyba nie można pisać że coś jest bezglutenowe bez uzyskania pozwolenia. Chyba że produkt jest naturalnie bezglutenowy. Powinny być kary za taki pasztet niby bezglutenowy a z bułką tartą. Normalnie można wytoczyć proces.
No nie... Nie skrobia z kwasu, tylko skrobia estryfikowana kwasem :
"Acetylowany adypinian diskrobiowy jest otrzymywany przez estryfikowanie skrobi bezwodnikami kwasów adypinowego i octowego (<0,12%)" czyli po polsku skrobia (nie wiadomo jaka) poddana działaniu w/w kwasów (tyle wystarczy). Cały dowcip polega jak zwykle na tym, że trzeba wiedzieć, jaka skrobia, no wiesz, kukurydziana, ziemniaczana, czy pszenna... Czyli czy na wstępie, zanim poddano ją torturom z kwasami, był w niej gluten czy nie. Bo jak był, to pewnie został. I tyle.
"Acetylowany adypinian diskrobiowy jest otrzymywany przez estryfikowanie skrobi bezwodnikami kwasów adypinowego i octowego (<0,12%)" czyli po polsku skrobia (nie wiadomo jaka) poddana działaniu w/w kwasów (tyle wystarczy). Cały dowcip polega jak zwykle na tym, że trzeba wiedzieć, jaka skrobia, no wiesz, kukurydziana, ziemniaczana, czy pszenna... Czyli czy na wstępie, zanim poddano ją torturom z kwasami, był w niej gluten czy nie. Bo jak był, to pewnie został. I tyle.
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
kiedyś jak byłam jeszcze małą dziewczynką był majonez tylko nie pamiętam jaki jakiś lokalny w okolicach poznania w moich rodzinnych stronach - zawsze mi go ciocia kupowała jak do niej przyjeżdżałam i on był na kwasku cytrynowym a nie na occie a teraz juz chyba nigdzie nie ma takiego...
[ Dodano: Czw 20 Lip, 2006 12:53 ]
KOACHANI MAM ZNALAZŁAM MAJONEZ BEZ OCTU WIĘC BEZGLUTENOWY WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW POTEM JAK UŚCIŚLĘ WSZYSTKIE FAKTY - kto szuka ten znajduje kurde no
[ Dodano: Czw 20 Lip, 2006 14:20 ]
Majonez
Czołowym produktem znajdującym się na polskim rynku już od 20 lat jest Majonez Świdnicki. Produkowany jest w/g tradycyjnej, domowej receptury na kwasku cytrynowym, wolny od konserwantów i sztucznych barwników.
tak napisał producent - jestem jeszcze w trakcie dowiadywania się - firma nazywa się M&J jest to firma dolnośląska
ponoć jest ten majonez w "cash and carry" kto ma blisko może sprawdzić i dać cynk. ja osobiście jeszcze go nie znalazłam i nie próbowałam... jak dowiem się o nim więcej to napiszę no i podam dokładny skład.
[ Dodano: Czw 20 Lip, 2006 12:53 ]
KOACHANI MAM ZNALAZŁAM MAJONEZ BEZ OCTU WIĘC BEZGLUTENOWY WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW POTEM JAK UŚCIŚLĘ WSZYSTKIE FAKTY - kto szuka ten znajduje kurde no
[ Dodano: Czw 20 Lip, 2006 14:20 ]
Majonez
Czołowym produktem znajdującym się na polskim rynku już od 20 lat jest Majonez Świdnicki. Produkowany jest w/g tradycyjnej, domowej receptury na kwasku cytrynowym, wolny od konserwantów i sztucznych barwników.
tak napisał producent - jestem jeszcze w trakcie dowiadywania się - firma nazywa się M&J jest to firma dolnośląska
ponoć jest ten majonez w "cash and carry" kto ma blisko może sprawdzić i dać cynk. ja osobiście jeszcze go nie znalazłam i nie próbowałam... jak dowiem się o nim więcej to napiszę no i podam dokładny skład.
Ostatnio zmieniony czw 20 lip, 2006 14:21 przez vixi, łącznie zmieniany 1 raz.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Czyli tak naprawde Majonez lepiej zrobić samemu...? Bo widze że z tych dostępnych u mnie w sklepie chyba nic się nie nadaje... Więc przepis już mam (Dzięki Kabran) i sama będę sobie radzić A tak przy okazji, kabran, nie wiesz czy jakoś można przechowywać te majonezy, czy one są tylko zjadliwe 1-2 dni po przydotowaniu...?
Nie mam pojęcia, nie jadam majonezów... Ale nie sądzę, żeby można je było długo przechowywać, głównie z tego względu, że do tych "sklepowych" dodawane są oględnie mówiąc "utrwalacze". A ze względu na skład nie da się raczej domowego majonezu pasteryzować.Gosiuuunia pisze: czy jakoś można przechowywać te majonezy, czy one są tylko zjadliwe 1-2 dni po przydotowaniu...?