Informacja z firmy DEVELEY
Witam Panią;
Bardzo dziękujemy za miłe słowa skierowane pod naszym adresem.
Odnośnie innych produktów, które nie zawierają glutenu – zachęcam do analizy listy składników dressingów i sosów. Listy składników są na pewno aktualne, deklaracje podane są zgodne z prawem w odniesieniu do konieczności informowania konsumenta o obecności składników alergennych. Tam, gdzie nie jest ujęty „gluten” (większość naszych produktów) w wykazie składników, nie ma go na pewno.
Deklaracja o nieobecności pojawiła się np. na ketchupie McD’s ponieważ dla tego produktu przeprowadziliśmy dodatkowe badania potwierdzające nieobecność. Inne produkty nie zostały objęte badaniami, nie podkreślamy że nie zawierają glutenu; natomiast analiza receptury wyklucza jego obecność.
W przypadku dalszych zapytań o konkretną recepturę proszę o kontakt
Pozdrawiam serdecznie
Krystyna Wełnicka
Kierownik DKJ
--------------------------------------------
Majonez????
Moderator: Moderatorzy
- MONIKA SZYMAJDA
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 60
- Rejestracja: pn 01 sie, 2011 18:40
- Lokalizacja: GRUDZIADZ
Pytałam czy poza keczupem McDonalda mają w ofercie coś bezglutenowego. Ale skoro robili badania tylko dotyczące keczupu, to jak widzisz, tylko temu można zaufać. Sam mail średnio mnie usatysfakcjonował, ale ich rozumiem. Chronią się prawnie. Ale nie sądzę żeby był, jak nie ma nic w składzie. Najpierw robią majonez, a potem na jego podstawie inne dressingi.
Zastanawiam się nad jodynowym testem, bo z tego co pamiętam w składzie nie ma w ogóle skrobi i chyba miałby sens.
Zastanawiam się nad jodynowym testem, bo z tego co pamiętam w składzie nie ma w ogóle skrobi i chyba miałby sens.
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.