Majonez????
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
No bez przesady Pamiętam dawno temu moi rodzice mieli zwyczaj robienia na święta majonezu domowego - może faktycznie nie stał miesiąc w lodówce, ale bez przsady - tydzień czy dwa postał na pewno.Gosiuuunia pisze:czyli pewnie góra dwa dni w lodówce...
Pozatym - są na rynku firmy (na przykłąd majonez kielecki, roleski), których skład produktów bazowych nie różni się od tych, które moja mama wrzucała robiąc majonez w domu. Ja kupuję majonez kielecki albo roleski (roleski to nawet ma napisane na etykiecie , że bezgutenowy). Te dwa majonezy na pewno mają naturalny skład - bez żadnych zagęszczaczy czy konserwantów. No, ale ja jestem z frakcji , która uważa, że ocet jest bezglutenowy .
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
Moim zdaniem nie ocet jest w majonezie niebezpieczny. Jeśli ktoś na jakiejś mądrej stronie internetowej pisze, że należy uważać na musztardę czy majonez, to na pewno chodzi mu o wszelkiego rodzaju zagęstniki. Moim zdaniem ocet nie ma prawa mieć w sobie glutenu, bo przecież alkohol powoduje denaturację białek. Poza tym ocet spirytusowy znajduje się w wielu produktach oznaczonych jako bezglutenowe (również firm,które produkują wyłącznie takie produkty więc znają się na rzeczy).
A co do skrobi estryfikowanej jakimiś kwasami (czy jakoś tak) - uważam, że sytuacja jest podobna jak w przypadku octu. Taki kwas bardzo silnie działa na wszelkiego rodzaju białka, więc nie sądzę żeby po takim procederze gluten uszedł z życiem.
A co do skrobi estryfikowanej jakimiś kwasami (czy jakoś tak) - uważam, że sytuacja jest podobna jak w przypadku octu. Taki kwas bardzo silnie działa na wszelkiego rodzaju białka, więc nie sądzę żeby po takim procederze gluten uszedł z życiem.
zatem skoro ten kwas żołądkowy nie daje rady glutenowi, to inne przemysłowe też mogą sobie nie poradzić. a gluten to prymitywne białko, którego sekwencja aminokwasów wywołuje reakcje - nie struktura przestrzenna. Stąd denaturacja nie zmieni faktu, że gluten wciąż potrafi wywołać szkody.
Ja na chwilę obecną obawiam się rzeczy, które zawierają ocet spirytusowy. Przykre jest to, że majonezy zawierają musztardę, ale nie możemy się dowiedzieć ze składu majonezu, jaki ocet został wykorzystany do produkcji musztardy.
Być może nie są to duże ilości octu w majonezie więc tym bardziej glutenu, ale nie ma innego sposobu żeby się przekonać jak doświadczalnie. najlepiej zrobić ankietę, by poznać jak działa na ogół ludzi.
Ja na chwilę obecną obawiam się rzeczy, które zawierają ocet spirytusowy. Przykre jest to, że majonezy zawierają musztardę, ale nie możemy się dowiedzieć ze składu majonezu, jaki ocet został wykorzystany do produkcji musztardy.
Być może nie są to duże ilości octu w majonezie więc tym bardziej glutenu, ale nie ma innego sposobu żeby się przekonać jak doświadczalnie. najlepiej zrobić ankietę, by poznać jak działa na ogół ludzi.
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
taka myśl mi się właśnie nasunęła.. uwielbiam sałatki różnego rodzaju.. a ostatnio bawię sie w eksperymenty płynem lugola na serach, serkach, śmietanach.. próbowałam też na majonezie Hellmans i kolor się nie zmienił co wskasywałoby na to że nie ma skrobi glutenu. czy wie ktoś czy płyn ten w odziaływaniu z majonezem działa tak samo jak z w/w nabiałami i jest szansa na odróżnienie glutenowego od bezglutenowego w taki sposob?
bardzo znalazłam dokładne informacie na temat tego płynu, stąd moje pytanie.. przepraszam jeśli było podobne, ja takiego nie znalazlam..
pozdrawiam
bardzo znalazłam dokładne informacie na temat tego płynu, stąd moje pytanie.. przepraszam jeśli było podobne, ja takiego nie znalazlam..
pozdrawiam
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
Nie! Płyn Lugola, jodyna itp. wykazują obecność skrobi, każdej skrobi, glutenowej czy nie. Sprawdź na kawałku bezglutenowego chleba. A gluten to białko! Test z płynem Lugola wykonuje się orientacyjnie, aby sprawdzić, czy w produkcie jest skrobia, choć jej być nie powinno - np. w przypadku wędlin. Ale wykazuje obecność kazdej skrobi. A testu (domowego) na obecność glutenu - nie ma niestety.malealekochane pisze:wiec mozna wierzyc ze jesli nie wykazuje obecnosci jest "czysty" od glutenu?
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
No dokładnie... Dlatego wiążące dla nas są informacje od producenta. Zasadniczo jest tak, że poza skrobią nic glutenowego nie powinno/może w nim być. Jeśli skrobia jest bezglutenowa, to powinien być bezglutenowy. Ale żeby mieć 100% pewności, trzeba prześledzić linie produkcyjne, przyprawy i dodatki itp. A to wie tylko producent.
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
- magdusia
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 59
- Rejestracja: czw 27 lis, 2008 12:14
- Lokalizacja: Ząbki k.Warszawy
Mojonez roleski ma w swoim składzie skrobię modyfikowaną,natomiast kielecki nie.Ola* pisze:są na rynku firmy (na przykłąd majonez kielecki, roleski), których skład produktów bazowych nie różni się od tych, które moja mama wrzucała robiąc majonez w domu. Ja kupuję majonez kielecki albo roleski (roleski to nawet ma napisane na etykiecie , że bezgutenowy). Te dwa majonezy na pewno mają naturalny skład - bez żadnych zagęszczaczy czy konserwantów.
Magda.
Colitis Ulcerosa+Celiakia.
Na diecie od 15.12.2008r.
Colitis Ulcerosa+Celiakia.
Na diecie od 15.12.2008r.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Skrobia modyfikowana nie musi być glutenowa.
Ostatnio zmieniony ndz 23 sie, 2009 22:14 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia