Alkohole...
Moderator: Moderatorzy
Piwko dla mas, nie dla nas
Byłam na diecie już długo i zastanawiałam się, dlaczego, u licha, mam taki upiorny ból głowy po piwie? I skąd ta biegunka? Dopiero w książce wydanej bodajże przez Readers Digest - "Co pomaga, a co szkodzi", wyczytałam, że piwa też nie wolno przy diecie bezglutenowej. Ale polecam inne trunki, teraz przynajmniej jestem oryginalna i na imprezach czy w pubie zwracam uwagę na siebie, bo nie sączę szczoszków szczerze mówiąc, nie żałuję, bo piwo nawet specjalnie mi nie smakowało. Tyle, że tanie było.
Po winie też można miec ból głowy, ale to z innych przyczyn. No i należy uważać z jego ilością
Po winie też można miec ból głowy, ale to z innych przyczyn. No i należy uważać z jego ilością
Glutenowym skrytomieszaczom mówimy NIE!
A`propos piwa Bi-aglut, sami popatrzcie http://www.biaglut.com/prodotti/Birra/default.aspx
Alkohole...
HeJ!Podstawą alkoholi jest spirytus, który to wyrabia się głównie ze zbóż!wyjątkami są spirytus zrobiony z ziemniaków, ryżu, owoców itp.wiecie z różnych rzeczy można go wyrabiać :cheesy: :)Ja od 2 lat, bo od tylu choruje co impreze nosze w torbie flaszke Luksusowej, ludzie dziwnie sie patrzą, ale co tam...impra musi być! aczkolwiek picie co tydzień wódki nie jest takie fajne na dłuższą mete...Luksusowa i wódka Palaice są ze spirytusu z ziemniaków.Sake jest z ryżu.Problem jest też z winami-nie piszą na etykietach z czego jest spirytus, wiec najlepiej zrobić je samemu...Jeżeli chodzi o piwo, to znowu pojawiają sie ukochane przez nas zboża...Ale dla chcącego-nic trudnego:)może warto podzwonić do producentów?Ja już dzwoniłam do Polmosu, słowo "gluten"wprawiło tam personel w niemałe zakłopotanie.Niestety niczego sie nie dowiedziałam, bo nie było technologa...ale na jednym telefonie nie poprzestanę:)
Re: Alkohole...
HEHEEH to tak jak ja:D ! w knajpach ciężko dostać wódkę luksusową, a poza tym kto może być pewien, że oni nie zlewają resztek do jedne butelki? Juz kiedyś io tym pisałem, ale przypomne(tak żeby wam namieszać w głowach:) ): byłem kiedyś u mlodego lekarza, ktory pisał jakąś pracę na temat celiakii i on mi powiedział, że z alkoholi możemy wszystko oprócz piwa, bo przy produkcji spirytusu gluten znika! Nadal nie wiem czy mu zawierzyć bo potencjalny ból wywołany "zjedzeniem"Paulina pisze:Ja od 2 lat, bo od tylu choruje co impreze nosze w torbie flaszke Luksusowej, ludzie dziwnie sie patrzą, ale co tam...impra musi być!
glutenu odciąga mnie od pomysłu wypicia czegoś mocniejszego-poza luksusową.
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
- ooowieczka
- Nowicjusz
- Posty: 14
- Rejestracja: śr 27 kwie, 2005 17:42
- Lokalizacja: tczew
a ja mam takie pytanko czy malibu mozna?bo ja nawet zbytnio sie nie orientuje do jakiego typu alkoholu to sie zalicza.a z mleczkiem jest i to bardzo smaczne-mniami :cheesy:
Ostatnio zmieniony pt 29 kwie, 2005 12:27 przez ooowieczka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytanie Rafala_taty:
na piwie masz napisane, że w składzie jest słód jęczmienny, woda itd. A w wódce jaki jest skład
Pytalem o to w Instytucie Zywnosci i Zywienia pana profesora Jarosza - szefa instututu i powiedzial, ze wodka ze zboz ma po prostu zanieczyszczenia i w nich moze byc gluten, ale w bardzo sladowych ilosciach.
A tak swoja droga, to jak to jest, ze mimo, ze kazda wodka ma sklad typu: 40% alkoholu, czyli reszta woda, a jednak smaki wodek sa rozne i te z czerwona naklejka sa tanie i tez sa czterdziestoprocentowe. Moze sa jakies dodatki i w nich moze byc tez gluten?
na piwie masz napisane, że w składzie jest słód jęczmienny, woda itd. A w wódce jaki jest skład
Pytalem o to w Instytucie Zywnosci i Zywienia pana profesora Jarosza - szefa instututu i powiedzial, ze wodka ze zboz ma po prostu zanieczyszczenia i w nich moze byc gluten, ale w bardzo sladowych ilosciach.
A tak swoja droga, to jak to jest, ze mimo, ze kazda wodka ma sklad typu: 40% alkoholu, czyli reszta woda, a jednak smaki wodek sa rozne i te z czerwona naklejka sa tanie i tez sa czterdziestoprocentowe. Moze sa jakies dodatki i w nich moze byc tez gluten?
Witam! Napisalem maila do POLMOSU BIAŁYSTOK z zapytaniem o produkcję ich alkoholi... Oto jaką otrzymałem odpowiedź:
Szanowny Panie Marcinie, Bardzo nam miło, że zwraca się Pan do nas ze swoimi wątpliwościami.Pragnę poinformować, że nasze wyroby spirytusowe wyprodukowane na bazie spirytusu zbożowego nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu i gliadyny.Tak więc bez obaw może Pan spożywać szczególnie wyprodukowane przez POLMOS Białystok wódki.Serdecznie pozdrawiam i życzę dużo zdrowia, Bernadeta EjsmontPełnomocnik Zarządu ds. Systemów ZarządzaniaKierownik Działu Technologii i Kontroli Jakościtel.: +48 /85/ 651 04 96 wew 206fax: +48 /85/ 651 04 96 wew 222email: bejsmont@polmos.bialystok.pl
Mam tylko nadzieję że to prawda z tym spirytusem zbożowym.... Co o tym sądzicie????
Szanowny Panie Marcinie, Bardzo nam miło, że zwraca się Pan do nas ze swoimi wątpliwościami.Pragnę poinformować, że nasze wyroby spirytusowe wyprodukowane na bazie spirytusu zbożowego nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu i gliadyny.Tak więc bez obaw może Pan spożywać szczególnie wyprodukowane przez POLMOS Białystok wódki.Serdecznie pozdrawiam i życzę dużo zdrowia, Bernadeta EjsmontPełnomocnik Zarządu ds. Systemów ZarządzaniaKierownik Działu Technologii i Kontroli Jakościtel.: +48 /85/ 651 04 96 wew 206fax: +48 /85/ 651 04 96 wew 222email: bejsmont@polmos.bialystok.pl
Mam tylko nadzieję że to prawda z tym spirytusem zbożowym.... Co o tym sądzicie????
Witam,
Jestem nowy... na forum... ale stary "stażem bezglutynowym"...
Ale przejdzmy do meritum czyli piwa...
Nie dawno wysłałem maila do Kampanii Piwowarskiej o zawartość glutenu w ich produktach. O to co otrzymałem:
Jestem nowy... na forum... ale stary "stażem bezglutynowym"...
Ale przejdzmy do meritum czyli piwa...
Nie dawno wysłałem maila do Kampanii Piwowarskiej o zawartość glutenu w ich produktach. O to co otrzymałem:
co o tym myślicie...?"Szanowny Panie,
Gluten jest wykrywany w jęczmieniu , a co za tym idzie również w słodzie, ale z tej racji, że jest białkiem nierozpuszczalnym w wodzie zostaje odrzucony na etapie warzelni. Stąd w piwie nie stwierdza się obecności glutenu.
pozdrawiam"
Ostatnio zmieniony czw 22 wrz, 2005 16:09 przez ghost, łącznie zmieniany 1 raz.
- MariuszO
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 236
- Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 17:55
- Lokalizacja: obywatel świata
Polecam poczytać:
http://www.celiac.com/st_prod.html?p_pr ... 5119257.7d
http://www.celiac.com/st_prod.html?p_pr ... 5119257.7d
http://www.celiac.com/st_prod.html?p_pr ... 5119257.7d
http://www.celiac.com/st_prod.html?p_pr ... 5119257.7d
http://www.celiac.com/st_prod.html?p_pr ... 5119257.7d
Dla leniwych i nie znających języka streszczenie: "Piwo? Lepiej nie."
http://www.celiac.com/st_prod.html?p_pr ... 5119257.7d
http://www.celiac.com/st_prod.html?p_pr ... 5119257.7d
http://www.celiac.com/st_prod.html?p_pr ... 5119257.7d
http://www.celiac.com/st_prod.html?p_pr ... 5119257.7d
http://www.celiac.com/st_prod.html?p_pr ... 5119257.7d
Dla leniwych i nie znających języka streszczenie: "Piwo? Lepiej nie."
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
o to tresc kolejnego maila, ktorego dzis otrzymalem (tym razem z "Żywca"):
a tu już ostatni (chyba) list także od KP:"Dzień dobry,
W odpowiedzi na pański mail informuję, że piwo jest produkowane ze słodu
jęczmiennego. Powoduje to, że piwo zawiera śladowe ilości glutenu.
Wg Codex Alimentarius FAO i wytycznych WHO żywność bezglutenowa powinna
zawierać mniej niż 0,02% (200 mg/l) glutenu (chociaz trwa dyskusja aby ten
poziom obniżyć).
Badania naszych piw wykazały, że poziom glutenu jest bardzo niski rzędu
0,0001 - 0,001 % (1 - 10 mg/l), dużo poniżej poziomu FAO/WHO (czasami
poniżej poziomu detekcji).
Mam nadzieję, że ta informacja zadowoli pana.
Z poważaniem,
Leszek Skalski
Group Process Technologist
Technological - Quality Dept. at HQ Warsaw
phone: +48 22 537 64 16
mobile: +48 601 97 34 76
fax: +48 22 537 64 37"
"Witam!!!
Z wiedzy jaką posiadam, to piwo nie zawiera glutenu.
Oczywiście produkowane jest z jęczmienia, który zawiera hordeinę.
Jednak białka i skrobia w procesie słodowania i zacierania są rozłożone przy pomocy enzymów zawartych w ziarnie.
Podawany na stronie internetowej prosty sposób badania obecności skrobi za pomocą próby jodowej wykorzystujemy również w produkcji.
I właśnie proces zacierania kończymy jeżeli przy reakcji jodu z zacierem powstaje kolor zbliżony do pomarańczowego.
Chcąc zdobyć bardziej autorytatywną, naukową informację w tym temacie proponuję skontaktować się z Instytutem Biotechnologii w Warszawie.
Pamiętajmy jednak, że w przypadku choroby musimy zawsze postępować w porozumieniu z lekarzem.
Istnieje wiele ekspertyz i doniesień naukowych dotyczących piwa, które są odmienne. Zresztą podobnie jest z wieloma innymi produktami i wynalazkami.
Piwo jest napojem alkoholowym i powinno być spożywane przez ludzi zdrowych. Każdy organizm człowieka inaczej reaguje na piwo, dlatego nie można wszystkiego uogólniać.
Dziękuję
Pozdrawiam
Andrzej Piotrowski"
-
- Nowicjusz
- Posty: 1
- Rejestracja: czw 20 paź, 2005 21:18
Jestem nowym zawodnikiem na forum ,zaczołęm czytac ten temat i na poczatku sie przerazilem (jak to bez piwa zyc??)ja mam diete juz ze dwa lata ale piwa sobie nie odmawiam,kiedys ten problem mnie tez nurtował bo wiedzialem ze w piwie jst słod ,nastepstwem mojego zaniepokojenia byl mail wysłąny do producenta piwa `okocim` i oto odpowiedz :
`Szanowny Panie Gluten to substancja białkowa, charakterystyczna dla mąki pszennej. Do produkcji naszych piw nie stosujemy pszenicy.Nasze wyroby produkowane sa w głównej mierze ze słodu jęczmiennego, chmielu i drożdży.Jeczmień zawiera niewielką ilość wspomnianej substancji, króra podczas działania wielu procesów enzymatycznych w trakcie słodowania, zacierania, filtracji warzenia i fermentacji jest eliminowana i w rezultacie otrzymujemy piwo,które jest całkowicie pozbawione tej formy białek(...)` Danuta Bytnar
to chyba wszytsko wyjasnia,jak i wklejone powyzej cytaty z korespondencji innych forumowiczów z producentami alkoholu ,wiec...pstryk - słyszeliście?to własnie wystrzelił moj kapsel z piwa hie hie
`Szanowny Panie Gluten to substancja białkowa, charakterystyczna dla mąki pszennej. Do produkcji naszych piw nie stosujemy pszenicy.Nasze wyroby produkowane sa w głównej mierze ze słodu jęczmiennego, chmielu i drożdży.Jeczmień zawiera niewielką ilość wspomnianej substancji, króra podczas działania wielu procesów enzymatycznych w trakcie słodowania, zacierania, filtracji warzenia i fermentacji jest eliminowana i w rezultacie otrzymujemy piwo,które jest całkowicie pozbawione tej formy białek(...)` Danuta Bytnar
to chyba wszytsko wyjasnia,jak i wklejone powyzej cytaty z korespondencji innych forumowiczów z producentami alkoholu ,wiec...pstryk - słyszeliście?to własnie wystrzelił moj kapsel z piwa hie hie