Dzielenie się doświadczeniami z życia z celiakią

Rozmowy o wszystkim i o niczym. Tematyka dowolna: sztuka, kultura, rozrywka i co wam jeszcze przyjdzie do głowy, a co nie dotyczy głównej tematyki forum.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
snailsopen
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzielenie się doświadczeniami z życia z celiakią

Post autor: snailsopen »

Cześć wszystkim,
Uczę się o celiakii i o tym, jak skutecznie stosować dietę bezglutenową. Osoby z doświadczeniem mogą podzielić się informacjami na temat:

Jakie są najłatwiejsze do znalezienia i najsmaczniejsze produkty bezglutenowe?

Jak uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego glutenem podczas gotowania i jedzenia poza domem?

Jakie są największe wyzwania związane ze stosowaniem diety bezglutenowej i jak sobie z nimi poradzić?

Czekamy na wieści od społeczności! Dziękuję wszystkim!
Rafal1233
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Dzielenie się doświadczeniami z życia z celiakią

Post autor: Rafal1233 »

Cześć
Najłatwiej rozpoznasz produkty bezglutenowe które mają na opakowaniu znaczek przekreślonego kłosa. Z mojego 11 letniego doświadczenia mogę polecić firmę Schär, której produkty są naprawdę bardzo smaczne. Teraz praktycznie każdy duży supermarket ma dużą ofertę różnych produktów bezglutenowych. Co do zanieczyszczenia krzyżowego sprawa wygląda tak. W domu jest to o wiele prostsze do uniknięcia, wystarczy że twoje produkty niebędące na tej samej desce do krojenia czy np. smażone w tym samym oleju co produkty z glutenem. Trudniej jest poza domem ponieważ w restauracjach wszystko smaży się na tej samej patelni. Ale zawsze można poprosić obsługę aby naprzykład ugrilowala kotleta na grillu zamiast go smażyć. Dla mnie z początku największym wyzwaniem było czytanie skaldów każdego produktu lecz jest to kwestia czasu kiedy będziesz wiedział bez czytania co możesz a czego nie.
Myślę że pomogłem
ODPOWIEDZ