Wigilijno-świąteczny bezglutenowy TOP 10 dla początkujących

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Wigilijno-świąteczny bezglutenowy TOP 10 dla początkujących

Post autor: Leeloo »

:mikolaj: :mikolaj: :mikolaj:
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Przygotowaliśmy 10 porad/zasad dla początkujących, o których warto pamiętać, jeśli na świątecznym stole będą potrawy bezglutenowe i zawierające gluten.

Rady będą pomocne dla tych, którzy zaczynają właśnie stawiać pierwsze kroki w diecie bezglutenowej. Ale można je też przekazać „glutenowym” najbliższym. Szczególnie tym, na których spoczywa przyjemność ;) przygotowywania kolacji wigilijnej czy Świąt. Zapraszamy do krótkiej lektury:

1. Sprawdzajmy skład każdego produktu, który chcemy użyć do przygotowania dania bezglutenowego. Gluten czai się wszędzie! Nie używajmy produktów, na których widnieje informacja, że mogą zawierać gluten.

2. Do wypieku ciast i innych potraw mącznych używajmy tylko mąk oznaczonych/opisanych jako bezglutenowe.

3. Zwykły proszek do pieczenia ma w składzie mąkę pszenną, dlatego musimy użyć jego bezglutenowego odpowiednika lub ewentualnie sody oczyszczonej.

4. Wszelkie bezglutenowe porcje ryby, krokietów, pierogów itp. smażymy zawsze osobno, w czystym tłuszczu i na czystej patelni. Po ich usmażeniu można dopiero zacząć przygotowywanie porcji zawierających gluten.

5. Przygotowując dania mączne (pierogi, uszka itp.) zaczynajmy zawsze od bezglutenowych. Pamiętajmy żeby zagniatać ciasto na czystym blacie, czystymi rękoma. Pierogi bezglutenowe gotujmy osobno, używając osobnej łyżki do mieszania oraz wyjmowania ich z wrzątku. Dopiero gdy skończymy, możemy zacząć przygotowywać mączne dania zawierające gluten.

6. Niewielkie ilości glutenu, np. okruchy pszennego pieczywa czy ciasta, również są szkodliwe dla osoby na diecie bezglutenowej. Dlatego unikajmy krojenia na tej samej desce, na której wcześniej krojony był zwykły chleb, osączania na tym samym sitku, na którym dopiero co osączyliśmy np. pszenny makaron.

7. Ciasta bezglutenowe/potrawy/pieczywo układajmy zawsze na osobnym półmisku z osobą łopatką/łyżką, najlepiej różniącą się kształtem lub kolorem od pozostałych.

8. Poinformujmy współbiesiadników o tym, które dania są bezglutenowe i uczulmy by nie używali do nich zanieczyszczonych glutenem łyżek/łopatek oraz by przez przypadek nie przenieśli do dań glutenu, np. w postaci okruchów tradycyjnych ciast.

9. W Wigilię dzielmy się tylko bezglutenowym opłatkiem. Jeśli go nie mamy, lepiej zrezygnować z tej formy tradycji na rzecz składania sobie samych życzeń.

10. Osoba z celiakią lub z innych powodów będąca na diecie bezglutenowej musi oprzeć się wszelkim pokusom, ale i namowom do spróbowania dań, deserów, które zawierających gluten, niezależnie od tego, jak są atrakcyjne i jak bardzo napracowali się ci, którzy je przygotowali.
ODPOWIEDZ