mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...
Moderator: Moderatorzy
mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...
Nakupiłam kasz i przerabiam na mąki
-gryczaną
-jaglaną
-ryżową razową i białą
mam mąkę kukurydzianą ,skrobię kukukurydzianą
gumę ksantową
,mąkę z tapioki
Czy mogę (jak te mąki mieszać?) jeużywać zamiast gotowych mieszanek do ciast,pierogów ,naleśników itp
Chciałabym ,żeby było zdrowiej.
[ Dodano: Wto 20 Mar, 2007 10:19 ]
bardzo proszę o informacje jak mozna zuzyć rożne mąki ,do czego?
-gryczaną
-jaglaną
-ryżową razową i białą
mam mąkę kukurydzianą ,skrobię kukukurydzianą
gumę ksantową
,mąkę z tapioki
Czy mogę (jak te mąki mieszać?) jeużywać zamiast gotowych mieszanek do ciast,pierogów ,naleśników itp
Chciałabym ,żeby było zdrowiej.
[ Dodano: Wto 20 Mar, 2007 10:19 ]
bardzo proszę o informacje jak mozna zuzyć rożne mąki ,do czego?
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
- Lokalizacja: Warszawa
A propos mąki gryczanej.
Ja mam niemały problem. Uczulenie na ryż, kukurydzę, pszenicę, ziemniaki.
Więc nie mogę jeść nic z mąki ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i pszennej.
Z mąk została mi tylko chyba mąka gryczana. A gryka jak wiadomo ma bardzo specyficzny smak i aromat. Nie każdy ją lubi. Patrz
ja
Ale zrobiłam sobie dziś pierwszy raz coś a la racuszki z mąki gryczanej.
Smakowały nie najgorzej. Nawet zaryzykuję i powiem, że były dobre.
Mąkę gryczaną wymieszać z jednym jajkiem i wodą, w takich proporcjach, by ciasto miało konsystencję gęstego jogurtu. Dodać 1 czubatą łyżeczkę cynamonu i jedną łyżeczkę cukru.
Kłaść na rozgrzany olej.
Podawać z powidłami śliwkowymi.
Może ma ktoś inny pomysł jak zabić niezbyt ładny smak gryczany?
Ja zabiłam go cynamonem![n :)](./images/smilies/001.gif)
Ja mam niemały problem. Uczulenie na ryż, kukurydzę, pszenicę, ziemniaki.
Więc nie mogę jeść nic z mąki ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i pszennej.
Z mąk została mi tylko chyba mąka gryczana. A gryka jak wiadomo ma bardzo specyficzny smak i aromat. Nie każdy ją lubi. Patrz
![n ->](./images/smilies/013.gif)
![n :D](./images/smilies/002.gif)
Ale zrobiłam sobie dziś pierwszy raz coś a la racuszki z mąki gryczanej.
Smakowały nie najgorzej. Nawet zaryzykuję i powiem, że były dobre.
![n :)](./images/smilies/001.gif)
Mąkę gryczaną wymieszać z jednym jajkiem i wodą, w takich proporcjach, by ciasto miało konsystencję gęstego jogurtu. Dodać 1 czubatą łyżeczkę cynamonu i jedną łyżeczkę cukru.
Kłaść na rozgrzany olej.
Podawać z powidłami śliwkowymi.
Może ma ktoś inny pomysł jak zabić niezbyt ładny smak gryczany?
Ja zabiłam go cynamonem
![n :)](./images/smilies/001.gif)
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
ja wlaśnie mieszam takie mąki sobie mielone i mam pare obserwacji
1/ im więcej składników w mieszance tym lepsza
2/ mąka z tapioki zastępuje gumę guar i swietnie klei, ale nie należy z nią przesadzać bo jak za dużo to wyjdzie cegła
. Ja na szklankę mieszanki daję 1 czubatą łyżeczkę mąki z tapioki
3/ gumę guar zastępuje też mielone siemię lniane i tego można dać trochę więcej.
Powodzenia w eksperymentach
P.S mąka z białej kaszy gryczanej jest zupełnie inna w smaku![n :D](./images/smilies/002.gif)
1/ im więcej składników w mieszance tym lepsza
2/ mąka z tapioki zastępuje gumę guar i swietnie klei, ale nie należy z nią przesadzać bo jak za dużo to wyjdzie cegła
![n :D](./images/smilies/002.gif)
3/ gumę guar zastępuje też mielone siemię lniane i tego można dać trochę więcej.
Powodzenia w eksperymentach
P.S mąka z białej kaszy gryczanej jest zupełnie inna w smaku
![n :D](./images/smilies/002.gif)
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Szczerze mówiąc to jeszcze nie mieliłam i nie robilam nic z takich własnoręcznie mielonych /choć min. w tym celu nabyłam młynek do kawy/ bo mam gotowe mieszanki, ale z tego co czytałam na forum sporo osób tak robi i tak jak pisze Basiar , dobre jest pomieszanie kilku rodzai takich mąk.
Np. gryczana , z kaszy jaglanej , tapioki /takie biale kuleczki/ , amarantusa/mąkę kupiłam wysyłkowo, a w ziarenkach na stoisku z ekologicznymi produktami/
Więc może co do konkretnych proporcji to wypowiedzą się osoby które praktykują takie własne mieszanki
sama z chęcią poczytam, bo jak skończą mi się zapasy zabieram się za mielenie ![n :)](./images/smilies/001.gif)
Np. gryczana , z kaszy jaglanej , tapioki /takie biale kuleczki/ , amarantusa/mąkę kupiłam wysyłkowo, a w ziarenkach na stoisku z ekologicznymi produktami/
Więc może co do konkretnych proporcji to wypowiedzą się osoby które praktykują takie własne mieszanki
![n :)](./images/smilies/001.gif)
![n :)](./images/smilies/001.gif)
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
Według mnie wszystko zabija koperek;) Ale ja go kocham. Kumin? Jakieś orientalne mieszanki? Nikt Ci nie zabroni eksperymentować przecież:)grubymiś pisze:A propos mąki gryczanej.
Ja mam niemały problem. Uczulenie na ryż, kukurydzę, pszenicę, ziemniaki.
Więc nie mogę jeść nic z mąki ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i pszennej.
Z mąk została mi tylko chyba mąka gryczana.
Może ma ktoś inny pomysł jak zabić niezbyt ładny smak gryczany?
Ja zabiłam go cynamonem
A ciecierzycę (groch) możesz? Fajna mąka, ciastek nie ulepisz, ale zobacz
http://mybestfood.blogspot.com/2007/11/ ... rzycy.html - to bardziej pasztet, ale na bazie mąki z ciecierzycy czy cieciorki, już sama nie wiem, jaka jest różnica:).
Mam trochę linków do przepisów na przerób cieciorki, bo to mój ulubiony groch, z mąki da się zrobić i naleśniki, i fajną panierkę. Powklejam, jak znajdę w kompie, bo robię wszystko "na czuja", a to nie jest wiarygodne źródło.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Ludzie, wy mnie przerażacie! Odkąd się uparłam, że zasmażki są beee i fuuuj, to u nas nic na nich się nie gotuje i jakoś żyjemy. Bigos jest może mniej klasyczny, ale my taki lubimy. Zwłaszcza dlatego, że jest lżejszy. ![n :D](./images/smilies/002.gif)
![n :D](./images/smilies/002.gif)
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling