mąki, mączki bezglutenowe

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

mąki, mączki bezglutenowe

Post autor: grawoj »

jakich mąk, mączek bezglutenowych używacie w kuchni?

my oprócz standardowych mix firm balviten, glutenex, bezgluten stosujemy:
- mąkę kukurydzianą
- mąkę ziemniaczaną
- mąkę z amarantusa
- mąkę migdałową

np o mące z teffu słyszeliśmy ale nie znależliśmy w Polsce
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Ja używam jeszcze:
-mąkę ryżową
-z tapioki
-sojową

I jeszcze mixy z Schaera.
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
gasparo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: śr 17 lut, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: gasparo »

A ja prócz mix-ów używam całkiem sporo mąki gryczanej, kukurydzianej i ryżowej.
Amarantus niestety młodemu nie wchodzi (zaraz go wyczuje i pluje).
Ale gryczana jest super - do naleśnikow, kluseczek, racuchów i chlebka.
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Ja używam miksy - głównie do ciast, a oprócz tego mąki: z tapioki, ziemniaczana, ryżowa, gryczana i jaglana. Jaglaną (sama mielę kaszę) podprawiam sosy, zupy. Nie używamy kukurydzianej, ze względu na alergię.
Jeden jedyny raz kupiłam mąkę z Teff - bardzo droga, ale świetna - naleśniki wyszły jak glutenowe - smaczne, miękkie, elastyczne - zwijały się pięknie.. Już nie pamiętam, która to była firma - jakaś skandynawska.
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

własnie czy wiecie gdzie można mąkę z teff spotkać, z wielką chęcią byśmy spróbowali wypieków i potraw z jej użyciem
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Ja kiedyś widziałam w Organicu mąkę z Teff firmy 3Pauly, ale przed kupieniem powstrzymała mnie cena, jakiej sobie zażyczyli: 32 zł za, o ile pamiętam, 0,5 kilo mąki.
Obrazek
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: mąki, mączki bezglutenowe

Post autor: violla »

mąka kokosowa, z ryżu ciemnego, z cieciorki.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
bartek.drozd
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 34
Rejestracja: pn 16 maja, 2016 23:50

Re: mąki, mączki bezglutenowe

Post autor: bartek.drozd »

najlepsze maki wg mojego użycia ( do zup, sosów, naleśnkików, ciasta , pierogów i wszystkiego innego) to:

mix mąk firmy schar
mix mą glutenex

maka ryżowa glutenex
Obrazek
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 143
Rejestracja: ndz 24 kwie, 2016 14:09

Re: mąki, mączki bezglutenowe

Post autor: mama czworga »

oj , my mamy kupione wszystkie chyba dostępne maki , ja taka zapasna babka jestem i z racji mieszkania na wsi nie lubie jak mi czegos nagle zabraknie wiec mamy mąki przeróżne:

standardowo
kukurydziane
ryzowe
ziemniaczane
z tapioki
amarantusowa
kokosowa
gryczana
jaglana
mixy Schara
wszystkie maxi i mixy z Bezglutenu
owsiane z Proveny
ziemniaczana z Łomzy
przeróżne mixy na gofry,chleby i pizze czy ciasta takie gotowe

tylko ze ja mam spizarnie i tam przechowuje zapasowe kg mak i wszelkich innych bezglutenowych przypraw czy innych produktow
gdzie-idziesz
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 55
Rejestracja: wt 07 cze, 2016 10:58

Re: mąki, mączki bezglutenowe

Post autor: gdzie-idziesz »

Ja bazuję tylko na oryginalnych mąkach, miksy robię sama:)
Mam mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, ziemniaczaną i z tapioki. I jeszcze skrobię kukurydzianą. Mąkę z prażonego amarantusa robię sama.
W spiżarce mam w słoikach gotowe miksy - miks na chleb i na gofry:) Przyspiesza to życie, bo jeden bałagan robię w kuchni co jakiś czas, i potem mam gotowe no 10 słoików.
Dużo gotuję i piekę, ale wybieram takie przepisy, by wystarczyła ta baza.
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: mąki, mączki bezglutenowe

Post autor: uniaczek »

W takim razie może podpowiesz mi z jakiej mąki robisz ciasto kruche ( np. na kruszańca - pleśniaka ), które się nie sypie po upieczeniu ?
Zadałam już takie pytanie w wątku viewtopic.php?f=16&t=7008 - kruche ciasto baza i pozostało bez odpowiedzi. Jeżeli masz sprawdzony przepis to proszę o odpowiedź w powyższym wątku
pozdrawiam g:)
ODPOWIEDZ