Dzień dobry,
jesteśmy studentkami dietetyki, chcemy stworzyć pracę naukową, mającą na celu ukazanie codziennych problemów osób stosujących dietę bezglutenową. Swoją grupę badaną chcemy powiększyć o osoby dorosłe, dlatego też chciałybyśmy prosić Państwa o wypełnienie krótkiej anonimowej ankiety, która pomoże nam zebrać potrzebne informacje. Zainteresowanym dziękujemy za pomoc. https://docs.google.com/spreadsheet/vie ... UF83c1E6MQ
jeżeli jesteś rodzicem dziecka będącego na diecie bezglutenowej:
https://docs.google.com/spreadsheet/vie ... UDkzVmc6MQ
Dziękujemy
Problemy w stosowaniu diety bezglutenowej
Moderator: Moderatorzy
Dziękuję za podpowiedź, w tej chwili już niestety nie mogę zmienić treści, ale jest to oczywiście temat do podjęcia w przyszłości. Badanie jest wykonywane w ramach działalności koła naukowego a jego wyniki mają zostać opublikowane na Studenckich Konferencjach Naukowych. Chciałybyśmy nakreślić sytuację osób chorych na celiakię w naszym kraju, dlatego też kieruję swoją prośbę o wypełnienie tej krótkiej ankiety własnie do Państwa. Nadal liczba ankietowanych nie jest zbyt duża, a bez Państwa pomocy się nie uda
To najważniejsze. Bez tego praca naukowa będzie niskiej wartości.andziak pisze:Wg mnie zabrakło jednego ważnego problemu w diecie bezglutenowej, mianowicie słabego/niedokładnego oznaczania glutenu w produktach ogólnodostępnych w sklepach.
Takie znane naukowe ple-ple. Bo ma się nijak do rzeczywistości.
Co możecie kombinować w dietetyce, jak nie wiadomo ile glutenu się zje.
To jest najważniejsze u osób solidnie chorych.
Dodam do tego fakt, że górna granica wieku w ankiecie to 41 lat. A u mnie zdiagnozowano chorobę w wieku 61 lat. Właśnie na skutek opinii gastrologów, że celiakia to choroba"maluchów". Ogromna ilość osób na to choruje w podeszłym wieku, i o tym nie wie.
Ostatnio zmieniony pn 04 lut, 2013 00:06 przez Amazonka9, łącznie zmieniany 2 razy.