Candida albicans

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mikstura

Post autor: Magdalaena »

Kierując się designem strony i użytym słownictwem, sądzę, że to wielka ściema.
martini pisze:Bo co? Bo ktoś nie umie osbługiwać programów do tworzenia witryn internetowych i nie zna nikogo, kogo mógłby o to poprosić? Takich stron są w sieci setki, nie wszystkich interesuje forma, cała masa ludzi skupia się na treści, czasem potrafiąc odpuścić formie. Do tego i wielu innych forów też ktoś mógłby się przyczepić, że użyto gotowej maszyny, zamiast napisać wszystko od nowa.
Nie znam sensownej i wiarygodnej strony, która wyglądałaby w ten sposób.
Zresztą pół biedy wygląd - ale słownictwo - tekst wygląda jak nieudolne tłumaczenie z języka obcego. Plus oczywiście tematyka - odnalezienie "cudownego" lekarstwa na jakąkolwiek chorobę, jest podejrzane samo w sobie. Ale jeśli ogłasza na to pojedyncza osoba, której nie chciało się nawet zredagować tekstu ...
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Tu jest test z symptomów na kandydozę (umieszczony też w książce A. Janusa "Nie daj się zjeść grzybom Candida):
http://zapper.w.interia.pl/candida.htm

A tu inny jeszcze test, też z tej książki:
http://www.forumveg.webd.pl/topics3/can ... vt3192.htm
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
athari
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pn 08 mar, 2010 16:55
Lokalizacja: Kraków

ZJD, kandidoza, celiakia..

Post autor: athari »

Witam wszystkich,
mam 23 lata, od 16. roku życia mam problemy żołądkowo-jelitowe, wcześniej jadłam gluten i wszystko było ok. Po wielu badaniach stwierdzono u mnie zespół jelita drażliwego i przepisano różne tabletki (Duspatalin, Debridat..). W 2008 roku trafiłam w Krakowie na ul. Szlak do dr Ziemniaka, który zdiagnozował u mnie kandidozę i przepisał odpowiednią kurację. Poczułam się trochę lepiej, ale równocześnie zaczęłam szukać jakichś informacji w internecie na temat tej choroby, diet, zasad zdrowego odżywiania itp. Przeczytałam też książki Janusa i Słoneckiego.

Pewnego dnia natrafiłam na artykuły na temat glutenu i sama zaczęłam modyfikować swoją dietę, wyłączając z niej wiele produktów. Po tylu latach męki, braku pomocy i zrozumienia ze strony lekarzy - także tzw. specjalistów - z pełną determinacją postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce, przeszłam na dietę bezglutenową i jestem już na niej od ok. roku. Czuję się coraz lepiej, żaden lek nie pomógł mi tak jak dieta BG. Nie robiłam żadnych badań na alergię i celiakię. Dopiero niedawno trafiłam na to forum i wiem teraz, że nie mogę zrobić tych badań, jeśli nie wrócę do glutenowej diety... Tylko że tak bardzo nie chciałabym do niej wracać.. Tyle wysiłku włożyłam już, żeby zmienić sposób odżywiania i zacząć naprawiać swoje jelita..
16 marca br. dostałam się wreszcie, po 3 miesiącach oczekiwania, do dr Bilskiej na Śniadeckich i ona powiedziała otwarcie, o czym pisze się także tutaj na forum, że nie mogę zrobić badań, jeśli nie wrócę do glutenu.. Jestem świadoma, że muszę tak zrobić.. ale mam kilka pytań i wątpliwości.
1. Czy celiakia mogła spowodować grzybicę?
W dzieciństwie bardzo często chorowałam na zapalenie gardła i ucha środkowego – leczono mnie dużą ilością antybiotyków i zastrzyków. Trafiłam też na kilka dni do szpitala z powodu silnego ataku bólu brzucha (z prawej strony), ale nikt nie potrafił wskazać jego przyczyny. Być może to antybiotyki spowodowały wystąpienie grzybicy => alergia na gluten..
Tylko zastanawia mnie skąd te ciągłe zapalenia = bardzo słaby układ odpornościowy..
2. Jeśli zrobię badania na alergię i wyjdą pozytywnie, to i tak nie uniknę badań na przeciwciała i biopsji tak? Moje podstawowe zadanie to wykluczenie lub potwierdzenie celiakii, jeśli dieta BG tak bardzo mi pomaga; tylko czy muszę być na glutenie pół roku (tak doradziła dr Bilska), jeśli reakcja mojego układu pokarmowego jest natychmiastowa? Czy muszę się katować aż tak długo?

Przepraszam za tak długi post.. Będę bardzo, bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
Ps. 18 marca ponownie rozpoczęłam współpracę z towarzyszem G. eh.. :/
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 159
Rejestracja: śr 16 gru, 2009 17:35
Lokalizacja: woj.Mazowieckie

Post autor: ES »

athari miałam bardzo podobną historie choroby jak ty i powiem Ci tyle niech twoim zadeniem nie będzie wykluczenie lub potwierdzenie celiakii.
U mnie w badaniach wyszło ze nie mam typowej celiaki tylko moze to byc postac skojarzona.. i pasuje.. Będąc na glutenie jest zle.. bedąc na BG jest super... nie patrz na to.. i jak sie dobrze na niej czujesz to nie zmieniaj jej dla badan po których wynik i tak może być nie taki jakiego oczekujemy...
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZJD, kandidoza, celiakia..

Post autor: Magdalaena »

@athari
Alergia na gluten i celiakia to dwie zupełnie inne choroby, które wspólny mają tylko sposób leczenia (dieta bezglutenowa). A część faktycznych przypadków nietolerancji glutenu w ogóle jest niespecyficzna.

Ale ad rem - żeby zrobić badania na celiakię musisz nie być na diecie. I prowokację najlepiej zrobić pod kontrolą lekarza.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
athari
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pn 08 mar, 2010 16:55
Lokalizacja: Kraków

Post autor: athari »

"Najbardziej wiarygodnym testem w diagnostyce alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna z ponownym wprowadzeniem uczulającego pokarmu." - po roku BG zaczęłam jeść gluten i reakcja jest natychmiastowa.. Oznacza to, że faktycznie mam alergię? Nie daje to jednak odpowiedzi, czy mam celiakię.

ES, nie czytałam nic na temat postaci skojarzonej. Wydaje mi się, że po tylu latach męki i ciągłych poszukiwań dobrze byłoby zrobić jednak teraz te badania. Inaczej do końca życia będę się zastanawiać czy to celiakia czy nie..
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 281
Rejestracja: sob 12 gru, 2009 19:33
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: grubymiś »

athari,

piszesz, że po wprowadzeniu glutenu reakcja jest natychmiastowa. Czy możesz opisać tę reakcję?

Polecam Ci test skórny na gluten, jeśli to alergia to trzymanie lub nietrzymanie diety bezglutenowej nie ma żadnego znaczenia.
Po prostu idziesz do laboratorium i prywatnie robisz sobie taki test, który kosztuje ok. 30 zł.
I po paru minutach wiesz czy to alergia, czy nie. Co do celiakii, to nie jestem pewna, czy reakcje po spożyciu glutenu są natychmiastowe.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Nie ma przeszkód, żeby przy celiakii mieć bardzo szybką reakcję - do np. dwóch, trzech godzin po zjedzeniu, kiedy gluten zaczyna być w jelitach i one nie mogą sobie z nim poradzić, albo nieco szybsze wymioty. Do tego może być np. gorączka, migrena itp. Reakcja alergiczna to coś bardziej w rodzaju opuchnięcia, wysypki.
Obrazek
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 281
Rejestracja: sob 12 gru, 2009 19:33
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: grubymiś »

Ja miewam reakcje alergiczne w postaci swędzących pojedynczych wyprysków, ale także alergia przejawia się u mnie w postaci objawów neurologicznych - zawrotów głowy, czasem bólów głowy. A przede wszystkim ogólnego otępienia, zaburzeń widzenia.
Występuje to u mnie prawie momentalnie po zjedzeniu alergenu.
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 159
Rejestracja: śr 16 gru, 2009 17:35
Lokalizacja: woj.Mazowieckie

Post autor: ES »

athari pisze:ES, nie czytałam nic na temat postaci skojarzonej.
Ja sama się o niej dowiedzialam całkiem niedawno... otóż są przeważnie używane 3 postacie a o 4 jest cicho..tak czytałam.
1. Postać klasyczna (pełnoobjawowa) zwana celiakią, w której występują wszystkie cechy tej choroby – zanik kosmków jelitowych oraz wzdęty brzuch i pienisty stolec.

2. Postać niema (ubogo objawowa) celiakii, w której występuje jedynie zanik kosmków jelitowych, bez pozostałych objawów klasycznej celiakii.

3. Postać ukryta (latentna) nietolerancji glutenu, w której nie występują żadne typowe objawy celiakii, natomiast występują choroby z auto agresji systemu odpornościowego, w skutek tropizmu tkankowego tej groźnej lektyny pokarmowej. Jest to bardzo groźna postać nietolerancji glutenu, o wiele groźniejsza od postaci objawowych, ponieważ efektów destrukcji nijak nie można powiązać z glutenem, by móc zawczasu zareagować, a więc wyeliminować przyczynę tej choroby.

4. Postać skojarzona, która nie ma żadnych cech celiakii ale o jej związku z nietolerancją glutenu świadczy fakt, że wiele trudnych do wyleczenia chorób ustępuje niejako samoistnie, w wyniku przejścia na dietę bezglutenową.
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
athari
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pn 08 mar, 2010 16:55
Lokalizacja: Kraków

Post autor: athari »

Bardzo dziękuję wszystkim za te odpowiedzi. :)
Reakcja natychmiastowa wygląda u mnie prawie tak samo jak przed stosowaniem BG, tzn. okropne wzdęcia, gazy po max. 2 godz. od zjedzenia glutenu i później biegunka. Do tego osłabienie, częste bóle głowy, problemy z widzeniem, zaostrzenie trądziku, z którym męczę się już tyle lat. Na BG moja cera stawała się coraz lepsza.

Magdalaena, teraz już wiem jaka jest różnica pomiędzy alergią a celiakią. Zrobię w tym tygodniu badania na alergię i zobaczę, co z tego wyjdzie. Badania na celiakię też bardzo chciałabym zrobić, ale nie wytrzymam do września na normalnej, glutenowej diecie. Musiałabym nie wychodzić w ogóle z domu.. a ja kończę studia, piszę pracę magisterską i mam mnóstwo planów. Mogę wytrzymać jakoś miesiąc, góra dwa..
Jeśli moje jelita reagują tak silnie na gluten to chyba nie zdążyły się jeszcze na tyle odbudować i będę mogła pójść na badania np. na początku maja..

Muszę zapisać się do gastrologa na prywatną wizytę, ponieważ drugi termin u dr Bilskiej na Śniadeckich mam wyznaczony dopiero na 24 LISTOPADA. Paranoja.. i jak tu można się normalnie leczyć... :/

Po długich przemyśleniach nasuwa mi się jedna z hipotez: do 16 roku życia miałam celiakię utajoną, a potem jelita nie wytrzymały i od tego czasu jest to celiakia pełnoobjawowa/jawna. Zbyt mało jeszcze wiem jednak na ten temat, więc mogę tutaj coś pomieszać.. Najważniejsze, że jeśli przez tyle lat maltretowałam swoje jelita glutenem to może nie muszę przeprowadzać tej prowokacji przez tak długi okres czasu.. Fizycznie i psychicznie nie dam rady... :/
Mazia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 10:12
Lokalizacja: Rabka-Zdrój

Post autor: Mazia »

Pobawiłam się dzisiaj trochę z tabelami wartości odżywczych produktów spożywczych bo ciągle mnie zastanawiało dlaczego tyle jest ograniczeń żywieniowych w przypadku Candidy, którą mam w przewodzie pokarmowym a która jak wiemy asymiluje glukozę, maltozę, sacharozę i galaktozę czyli te cukry rozkłada, wykorzystując do swojego wzrostu i funkcjonowania. Co prawda te tabele zawierały z węglowodanów tyko : sacharozę, laktozę i skrobię ( której nie ma wymienionej przy asymilacji przez Candide także wychodzi na to, że jej nie rozkłada a tym samym nie wykorzystuje do swoich biochemicznych procesów). Starałam się wybrać takie produkty,które w 100 g części jadalnych mają jak najmniej gramów lub w ogóle nie zawierają wymienionych węglowodanów. To co udało mi się znaleźć : papryka czerwona i zielona, pietruszka natka / nie korzeń /, pomidor, rzodkiewka, sałata, seler naciowy /nie korzeń/, szczypiorek, szparagi, szpinak, ziemniaki ale faktycznie nie często bo poza dużą ilością skrobi mają od 0,3-07 g sacharozy, koncentrat pomidorowy, pieczarki, awokado,cytryna , czarne jagody, grejpfrut nie często, kiwi, czarne i czerwone porzeczki, truskawki,winogrona, wiśnie, oliwki zielone, włoskie orzechy i nawet szampan ma 0 sacharozy, 0 laktozy, o skrobi
No i mleko bez laktozy i podobne produkty tylko skoro zwykłe mleko ma w składzie 0,2 g sacharozy to pewnie tamto także. A tak na marginesie to dietetyk mnie olał bo chciałam by zaproponował mi przykładowy jadłospis bez glutenu, laktozy i cukru a usłyszałam, że sama mogę to zrobić a produktów bez cukru mogę szukać w dziale dla diabetyków :/
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 159
Rejestracja: śr 16 gru, 2009 17:35
Lokalizacja: woj.Mazowieckie

Post autor: ES »

Mazia pisze:A tak na marginesie to dietetyk mnie olał bo chciałam by zaproponował mi przykładowy jadłospis bez glutenu, laktozy i cukru a usłyszałam, że sama mogę to zrobić a produktów bez cukru mogę szukać w dziale dla diabetyków :/
o matko;/ sądzę ze dietetyk nie byl prywatnie? Umów się do drugiego ale prywatnie...
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Mazia,byłaś na gazetowym forum o candidzie? Myślę, że dziewczyny dużo by Ci pomogły w kwestii jedzenia stricte candidowego.

tutaj masz link do inspiracji kulinarnych opartych na warzywach:D, w wyszukiwarce zaznaczaj opcję "dieta wegańska"
http://puszka.pl/
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 301
Rejestracja: śr 10 lut, 2010 18:51
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Malia »

Grzebiąc za moim problemem, znalazłam takie linki (chyba nikt nie podawał):
http://www.e-grzybica.pl/profilaktyka_i ... zybicy.htm
http://www.e-grzybica.eu/pokaz/35.html

Tam są podane linki do produktów polecanych i zabronionych podczas grzybicy. Może to się przyda?
Ostatnio zmieniony czw 29 kwie, 2010 00:04 przez Malia, łącznie zmieniany 1 raz.
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
ODPOWIEDZ