Pyłek kwiatowy-gluteina, kwas glutaminowy ??
Moderator: Moderatorzy
- mamakubusia
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 215
- Rejestracja: wt 07 cze, 2011 22:00
- Lokalizacja: Lublin
Pyłek kwiatowy-gluteina, kwas glutaminowy ??
Witam
Mam pewną wątpliwość i postanowiłam zapytac na forum. Może to tylko zbieżność nazw a może moje obawy są słuszne...
Niedawno polecono nam pyłek kwiatowy-jako naturalny środek na podniesienie odporności-między innymi.
Moje pytanie dotyczy składu tegoż pyłku ponieważ przeczytałam ze w składzie jest gluteina i kwas glutaminowy...
gluteliny: rozpuszczalne w rozcieńczonych roztworach kwasów i zasad, a nierozpuszczalne w wodzie i roztworach soli. Gluteliny to białka pełniące role zapasowe, podobne do prolamin, obecne w bielmie nasion niektórych traw. Stanowią 35-45% masy białek mąki. Zawierają dużo kwasu glutaminowego, asparaginowego, argininy i proliny, za to mało lizyny, tryptofanu i metioniny. Występują w nasionach roślin dwuliściennych, ale w największych ilościach w ziarnach zbóż (glutenina, jako składnik glutenu w pszenicy, ale także zidentyfikowaną je w ziarnach jęczmienia i żyta);
Kupując go pytałam pania czy moze byc stosowana przy nietolerancji glutenu no i ona uwaza ze nie zawiera glutenu. Moja wątpliowościa jest ten skład ale pewnie na wyrost.....
No i chciałam zapytać Was czy to rzeczywiście jest jakas pochodna zbóz????Czy moge go dalej podawać synkowi??Zaniepokoila mnie zmiana nastroju dziecka po podawaniu przez tydzien tego pylku...stal sie rozdrazniony , niespokojny, placzliwy...powodów moze byc tysiąc ale jakos tak sie nalozylo jak zaczelismy stosowac ten pyłek...
Będe bardzo wdzięczna za odpowiedz...
Mam pewną wątpliwość i postanowiłam zapytac na forum. Może to tylko zbieżność nazw a może moje obawy są słuszne...
Niedawno polecono nam pyłek kwiatowy-jako naturalny środek na podniesienie odporności-między innymi.
Moje pytanie dotyczy składu tegoż pyłku ponieważ przeczytałam ze w składzie jest gluteina i kwas glutaminowy...
gluteliny: rozpuszczalne w rozcieńczonych roztworach kwasów i zasad, a nierozpuszczalne w wodzie i roztworach soli. Gluteliny to białka pełniące role zapasowe, podobne do prolamin, obecne w bielmie nasion niektórych traw. Stanowią 35-45% masy białek mąki. Zawierają dużo kwasu glutaminowego, asparaginowego, argininy i proliny, za to mało lizyny, tryptofanu i metioniny. Występują w nasionach roślin dwuliściennych, ale w największych ilościach w ziarnach zbóż (glutenina, jako składnik glutenu w pszenicy, ale także zidentyfikowaną je w ziarnach jęczmienia i żyta);
Kupując go pytałam pania czy moze byc stosowana przy nietolerancji glutenu no i ona uwaza ze nie zawiera glutenu. Moja wątpliowościa jest ten skład ale pewnie na wyrost.....
No i chciałam zapytać Was czy to rzeczywiście jest jakas pochodna zbóz????Czy moge go dalej podawać synkowi??Zaniepokoila mnie zmiana nastroju dziecka po podawaniu przez tydzien tego pylku...stal sie rozdrazniony , niespokojny, placzliwy...powodów moze byc tysiąc ale jakos tak sie nalozylo jak zaczelismy stosowac ten pyłek...
Będe bardzo wdzięczna za odpowiedz...
Ostatnio zmieniony wt 01 sty, 2013 20:59 przez mamakubusia, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje Małe Niebo:-)
- mamakubusia
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 215
- Rejestracja: wt 07 cze, 2011 22:00
- Lokalizacja: Lublin
A jednak...moje obawy były słuszne....
To straszne....az niechce mi sie komentowac....myslalam ze naturalne jako taki "lek" bedzie bezpieczne...ze skoro niema info na opakowaniu...poraz kolejny stwierdzam ze jeszcze dluga droga nauki przed nami....
Czyli idąc dalej miody tez mogą szkodzic...moga zawierac gluten-gluteine....
To straszne....az niechce mi sie komentowac....myslalam ze naturalne jako taki "lek" bedzie bezpieczne...ze skoro niema info na opakowaniu...poraz kolejny stwierdzam ze jeszcze dluga droga nauki przed nami....
Czyli idąc dalej miody tez mogą szkodzic...moga zawierac gluten-gluteine....
Moje Małe Niebo:-)
- mamakubusia
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 215
- Rejestracja: wt 07 cze, 2011 22:00
- Lokalizacja: Lublin
Kwas glutaminowy jest na liście umieszczonej na forum jako substancja dozwolona.
Lista substancji i produktów spożywczych i ich skażenie.
listy z tej strony
Lista substancji i produktów spożywczych i ich skażenie.
Lista jest 2008 roku i jest przedrukiem, czy raczej tłumaczeniemGlutaminowy kwas –Glutamate – DOZWOLONE
listy z tej strony
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Kwas glutaminowy to jeden z klocków budujących każde białko. Jeśli jest otrzymany z glutenu, jest pewne ryzyko, że w preparacie pozostały śladowe ilości szkodliwych fragmentów glutenu. A jeśli jest z innego białka, problemu nie ma.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Mleczko pszczele wytworzone jest przez pszczoły -robotnice.W składzie jest kwas glutaminowy ale czy rzeczywiście ten rodzaj jest szkodliwy dla Celiaków.titrant pisze:Kwas glutaminowy to jeden z klocków budujących każde białko. Jeśli jest otrzymany z glutenu, jest pewne ryzyko, że w preparacie pozostały śladowe ilości szkodliwych fragmentów glutenu. A jeśli jest z innego białka, problemu nie ma.
Druga sprawa:
Na opakowaniu Pyłku kwiatowego firmy Apipol piszą że jest to produkt bezglutenowy.W temacie wyżej pani pisze że gliadyna, która tam występuje jest szkodliwa .Czy na pewno?
Chciałabym wzmocnić swój organizm ( jest bardzo wyniszczony-długo trwała diagnoza),te preparaty mi polecono ,ale mam wątpliwości.
Może ktoś poleci coś innego,ale bezpiecznego.
Myślę, ze pyłek kwiatowy jest bezpieczny dla nas. Jeśli oczywiście nie jest jakąś imitacją pyłku pszczelego ale produktem oryginalnym.
titrant dobrze napisał, że kwas glutaminowy jest jednym ze składników białka. Wikipedia i inne źródła z sieci mówią, ze prawie we wszystkich białkach znajduje się kwas glutaminowy. Czyli ze jest w pszenicy i w mięsie i w jajku i w pyłku zbieranym przez pszczoły z kwiatów
titrant dobrze napisał, że kwas glutaminowy jest jednym ze składników białka. Wikipedia i inne źródła z sieci mówią, ze prawie we wszystkich białkach znajduje się kwas glutaminowy. Czyli ze jest w pszenicy i w mięsie i w jajku i w pyłku zbieranym przez pszczoły z kwiatów
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Tego nie wiadomo pewnie. Zależy za jakie rośliny łapią się pszczoły. I drugie pytanie czy, i jeśli tak to ile, w pyłku pszennym jest glutenu - tego białka, które szkodzi specyficznie celiakom. Nie wiem, ale podejrzewam, że jest duża szansa, że wyroby pszczele są bezpieczne, o ile owady nie są wypasane na polach pszenicy.EmiT pisze:czy rzeczywiście ten rodzaj jest szkodliwy dla Celiaków.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Otrzymałam odpowiedź,cytat:
Szanowna Pani,
Przesyłam poniżej odpowiedź na pani zapytanie odnośnie zawartości glutenu w pyłku i mleczku pszczelim,
Pozdrawiam,
Irena Kownacka
Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny
Gluteniny – białka pełniące role zapasowe, podobne do prolamin, obecne w bielmie nasion niektórych traw. Stanowią 35-45% masy białek mąki.
Zawierają dużo kwasu glutaminowego, asparaginowego, argininy i proliny, za to mało lizyny, tryptofanu i metioniny.
Są nierozpuszczalne w wodzie, za to rozpuszczalne w rozcieńczonych kwasach,
Gliadyny, prolaminy, białka zapasowe występujące w ziarniakach zbóż; zawierają duże ilości proliny i kwasu glutaminowego
Zarówno w pyłku kwiatowym jak i w mleczku pszczelim nie występują ani gluteiny ani gliadyny więc można uznać oba te produkty pszczele są bezglutenowe.
Kwas glutaminowy jest aminokwasem występującym w wielu różnych białkach, jest on ważnym aminokwasem pełni role neuroprzekaźnika, jego obecność w pożywieniu nie ma wpływu na celiakię.
Nie wiem skąd pochodzi informacja, że w pyłku kwiatowym występuje gliadyna. O ile mi wiadomo w naukowym piśmiennictwie nie ma takich informacji
Dr Krystian Sodzawiczny
Doc. MWS im. J. Dietla w Krakowie
Szanowna Pani,
Przesyłam poniżej odpowiedź na pani zapytanie odnośnie zawartości glutenu w pyłku i mleczku pszczelim,
Pozdrawiam,
Irena Kownacka
Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny
Gluteniny – białka pełniące role zapasowe, podobne do prolamin, obecne w bielmie nasion niektórych traw. Stanowią 35-45% masy białek mąki.
Zawierają dużo kwasu glutaminowego, asparaginowego, argininy i proliny, za to mało lizyny, tryptofanu i metioniny.
Są nierozpuszczalne w wodzie, za to rozpuszczalne w rozcieńczonych kwasach,
Gliadyny, prolaminy, białka zapasowe występujące w ziarniakach zbóż; zawierają duże ilości proliny i kwasu glutaminowego
Zarówno w pyłku kwiatowym jak i w mleczku pszczelim nie występują ani gluteiny ani gliadyny więc można uznać oba te produkty pszczele są bezglutenowe.
Kwas glutaminowy jest aminokwasem występującym w wielu różnych białkach, jest on ważnym aminokwasem pełni role neuroprzekaźnika, jego obecność w pożywieniu nie ma wpływu na celiakię.
Nie wiem skąd pochodzi informacja, że w pyłku kwiatowym występuje gliadyna. O ile mi wiadomo w naukowym piśmiennictwie nie ma takich informacji
Dr Krystian Sodzawiczny
Doc. MWS im. J. Dietla w Krakowie