asiar pisze:Meg, w mące mix glutenexu jednak jest skrobia kukurydziana, więc raczej szukaj innej
Znalazłam tę "domowej roboty" mąkę, jest w przepisie na chleb w
tym wątku . Niestety jest tam mąka bezglutenowa, ale może da się zastąpić np. skrobią pszenną bezglutenową?
Mam w domu książkę Danuty Mickiewicz- Wichłacz "Poradnik kulinarny dla chorych na celiakię i alergie pokarmowe" i tam autorka poleca następujący mix mąki: mąka kukurydziana, skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, kleik ryżowy w proporcji 1:1:1:3:1/10, czyli np. po 1 szklance mąk: kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej, 3 szklanki skrobii kukurydzianej i ok. 3 płaskie łyżki kleiku ryżowego. Oczywiście w tej mieszance jest mąka kukurydziana, ale myślę że można poeksperymentować w kierunku jej wyeliminowania. Zamiast skrobii kukurydzianej można dać bezglutenową skrobię pszenną, wyrzucić mąkę kukurydzianą i zamiast niej dać samą ryżową i ziemniaczaną, tylko nie jestem pewna jakie byłyby dobre proporcje. Może 1.5 szklanki ryżowej i 1.5 szklanki ziemniaczanej, a reszta skrobia? Może 2 szkl ryżowej i 1 szkl ziemniaczanej? Strzelam trochę, ale myślę, że to może być dobry kierunek eksperymentowania. Sama się zaczęłam bawić w mieszanie mąk ostatnio, tylko że w moim przypadku celem jest redukcja kosztów, a nie unikanie kukurydzy...