Wiórki kokosowe

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Wiórki kokosowe

Post autor: titrant »

Czy jest jakiś powód, dla którego nikt nie poleca wiórków kokosowych jako źródła błonnika? Poleca się kaszę itp, podczas gdy zjedzenie tej samej ilości błonnika z kaszy dostarcza prawie dwa razy więcej kalorii. Poza tym niektóre kwasy tłuszczowe z tłuszczu kokosowego mają wykazywać działanie bakterio- i grzybobójcze, co o cukrze z kaszy trudno powiedzieć :).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

titrant, wiórki kokosowe zawierają błonnik i bardzo dużo tłuszczu , natomiast błonnik kokosowy uzyskany przy produkcji mąki kokosowej ma go mniej, tyle gdzieś kiedyś wyczytałam
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Pozostaje kwestia ceny. Tłuszcz brany w moderacji nie jest przecież zły.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

titrant
dla mnie 1 łyżeczka mleczka kokosowego to bardzo nieumiarkowana moderacja ;) tłuszczu roślinnego nawet po dokładnym wymieszaniu zawartości puszki owego mleka, można gotować wiórki kokosowe i zużywac do np ciasta owe wygotowane i częściowo pozbawiony już tłuszczu wiórki - błonnik w nich nadal użyteczny, wodę zużyć do zupy ... lub do namaszczenia ciała , jest nadal troche oczek tłuszczu i w wodzie . ZAwsze można zrobić domowe Malibu i masz owe wygotowane wiórki ;)))))))))))
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Dla mnie pewnie 1 łyżeczka mleczka kokosowego to zdecydowane nieumiarkowanie w cukrze :)
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Poleca się zboża glutenowe jako doskonałe źródło błonnika nie wspominając o 1% populacji. Ludzi z nietolerancją tłuszczu jest chyba jeszcze mniej?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

odliczając rdzennych mieszkańców zza koła podbiegunowego ;) diabetyków i tych z zespołem złego wchłaniania i wątrobowców oraz innych o których nie pamiętam .... no pikus takich jest garstka ;)))))))))))))))))
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Jeli pisze:diabetyków
U cukrzyków to się chyba bardziej węglowodany kontroluje, a nie tłuszcz, którego efekt glikemiczny jest znikomy?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

a uwierzysz mi jeśli napisze ?- biada diabetykowi który wierzy tylko i wyłącznie w niski indeks glikemiczny tłuszczów bo mu glukoza nie podskoczy ? Zapewniam ze podskoczy , czasem szybciej niż po małej dawce miodu , to zależy które obszary trzustki i nie tylko trzustki gorzej " pracują "
aniutek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: wt 01 cze, 2010 20:49
Lokalizacja: kraków

Post autor: aniutek »

wystarczy kotlecik na obiadek bez podania insuliny na wymienniki białkowo-tłuszczowe a cukry potem chulają w gorę jak tralala
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Piszecie o cukrzycy 1. rodzaju. A co z tą 2.? Patrzę po necie i jeszcze nie trafiłem, żeby gdzieś nakładano na cukrzyków restrykcje tłuszczu większe niż te wynikające ze zdrowego żywienia...

Nie zrozumiałem zdania z wymiennikami.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

http://www.mendosa.com/ sporo o problemie cukrowym ;)

jeśli zalecenia unikać smażonego nie jest restrykcją i najlepiej tłuszczu tyle ile stanowią dwie łyżeczki oliwy to co jest restrykcja ?
Ja znam swoja 2 :) o 1 się nie wypowiadam, w połączeniu z glutenem to wiem jedno gluten bardzo podbija cukry i unikanie glutenu ma zbawienny wpływ na zmniejszenie insulinooporności czy w każdym przypadku tego już nie wiem ;)
Ostatnio zmieniony wt 25 paź, 2011 11:36 przez Jeli, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Mowa o tłuszczu :). To, że gluten nie jest w ogóle możliwym składnikiem pożywienia rozumie się samo przez się.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

"To, że gluten nie jest w ogóle możliwym składnikiem pożywienia rozumie się samo przez się."

możliwe ze tylko dla " zdrowych inaczej " ;)
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Większość tu obecnych jest tak właśnie zdrowa.

Zalecenie unikania smażenia to zupełnie co innego niż restrykcja tłuszczu. W wyniku smażenia powstają niszczące zdrowie tłuszcze i czy się jest cukrzykiem, czy nie, warto je ograniczyć.

Tu jest link do artykułu mówiącego o zastosowaniu diety wysokotłuszczowej (a niskowęglowodanowej) w cukrzycy:

http://www.menshealth.pl/zdrowie/Cukrzy ... -4164.html
Ostatnio zmieniony wt 25 paź, 2011 13:49 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ODPOWIEDZ