4 numer Bez glutenu jest dostępny dla wszystkich zainteresowanych:
https://celiakia.pl/publikacja/bez-glutenu-nr-4/
Wielokrotnie byliśmy pytani o możliwość wysłania archiwalnych numerów naszego magazynu. W formie drukowanej rozeszły się już dawno temu, dlatego chcemy je udostępnić w w pdfie.
Uwaga – 4 numer Bez glutenu został wydany w listopadzie 2012 roku, więc część informacji jest już nieaktualnych (restauracje z MENU BEZ GLUTENU, spis firm licencjonowanych). Ale zawiera wiele ciekawych artykułów, którymi chcemy się podzielić, m.in:
dieta bezglutenowa w sporcie – jak prawidłowo i racjonalnie ją bilansować bez uszczerbku dla zdrowia
rozmowa z prof. Hanną Szajewską o probiotykach – czy wprowadzać je tuż po diagnozie, czy faktycznie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób alergicznych, czy probiotyki można przedawkować
jak obniżyć koszty diety bezglutenowej zachowując bezpieczeństwo spożywanych produktów
garść sprawdzonych bezglutenowych przepisów rodem z basenu Morza Śródziemnego
i wiele innych
Przypominamy, że numery 1,2 i 3 są dostępne na naszej stronie już od dłuższego czasu:
https://celiakia.pl/publikacje/magazyn-bez-glutenu/
Kolejne numery archiwalne już wkrótce. Zapraszamy do czytania!
A my już pracujemy nad jubileuszowym dziesiątym numerem magazynu, który ukaże się zimą
Otwieramy archiwum Stowarzyszenia –Bez glutenu w pdf
Moderator: Moderatorzy
Re: Otwieramy archiwum Stowarzyszenia –Bez glutenu w pdf
Bez glutenu nr 6 już dostępny do pobrania
Bez glutenu nr 6 został wydany w grudniu 2014 roku, więc część zawartych w nim informacji nie jest już aktualnych. Zapraszaliśmy w nim na targi Gluten Free EXPO III w 2015 A w tym roku jak wiadomo zorganizowaliśmy już czwartą edycję EXPO. Poza tym przybyło firm licencjonowanych i restauracji czy pensjonatów z MENU BEZ GLUTENU.
Mimo tego warto zajrzeć do tego numeru by przeczytać m.in. o:
- kiedy wprowadzać gluten do diety niemowląt, gdy w rodzinie jest celiakia – czyli o wynikach międzynarodowego projektu badawczego PreventCD (Zapobiec celiakii)
- nietolerancji węglowodanów, tzw. FODMAP
- o glutenie w lekach
- co robić gdy chleb się nie udaje
- jak przygotować pyszne pierogi bezglutenowe
- i urządzić „Moje bezglutenowe wesele”
Są też:
*relacje z podróży do Londynu, Chorwacji i Austrii
*relacja z udziału drużyny Stowarzyszenia w Familiadzie
*i inne ciekawe artykuły
Zapraszamy do czytania! Numer można bezpłatnie pobrać tutaj:
https://celiakia.pl/publikacja/bez-glutenu-nr-6/
Bez glutenu jest jedynym magazynem dostępnym w Polsce, który w całości dotyczy diety bezglutenowej i chorób glutenozależnych. Właśnie przygotowujemy kolejny, już 10 numer.
Bez glutenu nr 6 został wydany w grudniu 2014 roku, więc część zawartych w nim informacji nie jest już aktualnych. Zapraszaliśmy w nim na targi Gluten Free EXPO III w 2015 A w tym roku jak wiadomo zorganizowaliśmy już czwartą edycję EXPO. Poza tym przybyło firm licencjonowanych i restauracji czy pensjonatów z MENU BEZ GLUTENU.
Mimo tego warto zajrzeć do tego numeru by przeczytać m.in. o:
- kiedy wprowadzać gluten do diety niemowląt, gdy w rodzinie jest celiakia – czyli o wynikach międzynarodowego projektu badawczego PreventCD (Zapobiec celiakii)
- nietolerancji węglowodanów, tzw. FODMAP
- o glutenie w lekach
- co robić gdy chleb się nie udaje
- jak przygotować pyszne pierogi bezglutenowe
- i urządzić „Moje bezglutenowe wesele”
Są też:
*relacje z podróży do Londynu, Chorwacji i Austrii
*relacja z udziału drużyny Stowarzyszenia w Familiadzie
*i inne ciekawe artykuły
Zapraszamy do czytania! Numer można bezpłatnie pobrać tutaj:
https://celiakia.pl/publikacja/bez-glutenu-nr-6/
Bez glutenu jest jedynym magazynem dostępnym w Polsce, który w całości dotyczy diety bezglutenowej i chorób glutenozależnych. Właśnie przygotowujemy kolejny, już 10 numer.
Re: Otwieramy archiwum Stowarzyszenia –Bez glutenu w pdf
Archiwalne wydanie magazynu Bez glutenu nr 7 już dostępne w pdf!
Uwaga – Bez glutenu nr 7 został wydany w grudniu 2015 roku, więc część zawartych w nim informacji nie jest już aktualnych.
Pod koniec 2015 roku pojawił się kolejny numer naszego magazynu – Bez glutenu 7. Od tego czasu życie bezglutenowców stało się znów nieco łatwiejsze. Przybyło licencjonowanych produktów bezglutenowych i lokali z MENU BEZ GLUTENU.
Ale i tak warto zajrzeć do tego numeru by przeczytać:
rozmowę z profesorem Maciejem Kaczmarskim o tym jak walczyć z alergiami,
o zespole przeciekającego jelita – czy w ogóle istnieje,
o diecie w alergiach pokarmowych,
czym zastąpić mleko i jak zrobić naleśniki i gofry bezglutenowe bez mleka i jajek,
jak zrobić chleb na zakwasie i na naturalnych mąkach,
jak gotuje Facet w Kuchni,
o glutenie w kosmetykach
Są też:
relacje z podróży do Maroka, Irlandii, Paryża i pielgrzymki do Camino de Santiago,
relacja z Gluten Free EXPO III,
wskazówki jak radzić sobie gdy dziecko jedzie na zieloną szkołę czy wycieczkę klasową,
i inne ciekawe artykuły.
Zapraszamy do czytania! Numer można bezpłatnie pobrać tutaj:
https://celiakia.pl/publikacja/bez-glutenu-nr-7/
Przyjemnej lektury!
Uwaga – Bez glutenu nr 7 został wydany w grudniu 2015 roku, więc część zawartych w nim informacji nie jest już aktualnych.
Pod koniec 2015 roku pojawił się kolejny numer naszego magazynu – Bez glutenu 7. Od tego czasu życie bezglutenowców stało się znów nieco łatwiejsze. Przybyło licencjonowanych produktów bezglutenowych i lokali z MENU BEZ GLUTENU.
Ale i tak warto zajrzeć do tego numeru by przeczytać:
rozmowę z profesorem Maciejem Kaczmarskim o tym jak walczyć z alergiami,
o zespole przeciekającego jelita – czy w ogóle istnieje,
o diecie w alergiach pokarmowych,
czym zastąpić mleko i jak zrobić naleśniki i gofry bezglutenowe bez mleka i jajek,
jak zrobić chleb na zakwasie i na naturalnych mąkach,
jak gotuje Facet w Kuchni,
o glutenie w kosmetykach
Są też:
relacje z podróży do Maroka, Irlandii, Paryża i pielgrzymki do Camino de Santiago,
relacja z Gluten Free EXPO III,
wskazówki jak radzić sobie gdy dziecko jedzie na zieloną szkołę czy wycieczkę klasową,
i inne ciekawe artykuły.
Zapraszamy do czytania! Numer można bezpłatnie pobrać tutaj:
https://celiakia.pl/publikacja/bez-glutenu-nr-7/
Przyjemnej lektury!
Re: Otwieramy archiwum Stowarzyszenia –Bez glutenu w pdf
„Bez glutenu” nr 8 online – otwieramy archiwum Stowarzyszenia
Warto zajrzeć do tego numeru by przeczytać:
o neurologicznych objawach celiakii i nadwrażliwości na gluten, także w relacjach pacjentów,
czy są szanse na inne metody leczenia celiakii niż dieta bezglutenowa,
o mikrobach i mikrobiomie jelitowym w celiakii,
jaka dieta jest najlepsza dla naszego mózgu,
jakie zastosowanie w kuchnia mają poszczególne mąki bezglutenowe,
o cukrze – czy wiemy gdzie jeszcze się ukrywa?
czy wierzyć w enzymy „leczące celiakię”,
o diecie bezglutenowej w szkołach, szpitalach i sanatoriach
o komunii dla bezglutenowców.
Jest to też numer wydany z okazji 10-lecia istnienia Stowarzyszenia, dlatego piszemy w nim jeszcze:
o najważniejszej międzynarodowej konferencji, jaką zorganizowaliśmy z okazji zjazdu AOECS w Warszawie,
o imprezie z okazji urodzin Stowarzyszenia i jego barwnych początkach:)
jak zostać bezglutenowym mistrzem kuchni.
Poza tym w numerze znajdziecie wiele ciekawych przepisów, wywiady, opowieści o bezglutenowym życiu, recenzje książek i „bezglutenowe” relacje z wyjazdów bliższych i dalszych.
Zapraszamy do czytania! Numer można pobrać tutaj:
https://celiakia.pl/wp-content/uploads/ ... 6-mini.pdf
Przyjemnej lektury!
Warto zajrzeć do tego numeru by przeczytać:
o neurologicznych objawach celiakii i nadwrażliwości na gluten, także w relacjach pacjentów,
czy są szanse na inne metody leczenia celiakii niż dieta bezglutenowa,
o mikrobach i mikrobiomie jelitowym w celiakii,
jaka dieta jest najlepsza dla naszego mózgu,
jakie zastosowanie w kuchnia mają poszczególne mąki bezglutenowe,
o cukrze – czy wiemy gdzie jeszcze się ukrywa?
czy wierzyć w enzymy „leczące celiakię”,
o diecie bezglutenowej w szkołach, szpitalach i sanatoriach
o komunii dla bezglutenowców.
Jest to też numer wydany z okazji 10-lecia istnienia Stowarzyszenia, dlatego piszemy w nim jeszcze:
o najważniejszej międzynarodowej konferencji, jaką zorganizowaliśmy z okazji zjazdu AOECS w Warszawie,
o imprezie z okazji urodzin Stowarzyszenia i jego barwnych początkach:)
jak zostać bezglutenowym mistrzem kuchni.
Poza tym w numerze znajdziecie wiele ciekawych przepisów, wywiady, opowieści o bezglutenowym życiu, recenzje książek i „bezglutenowe” relacje z wyjazdów bliższych i dalszych.
Zapraszamy do czytania! Numer można pobrać tutaj:
https://celiakia.pl/wp-content/uploads/ ... 6-mini.pdf
Przyjemnej lektury!