"Dieta bez pszenicy" dr Williama Davisa

Moderator: Moderatorzy

Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Super cena. Dzięki za info. Zaraz zamawiam :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Post autor: kaczmi »

W Matrasie jest również książka "Kuchnia bezglutenowa. Kuchnia bezmleczna" Ewy Gierlińskiej za jedyne 5zł, zna ktoś te pozycję?
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Szkoda tylko, że jest na wyprzedaży i chwilowo niedostępna :(
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Post autor: kaczmi »

Uuuu, nie przyuważyłem...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8087
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

o matko nie zauważyłam, że ktoś już zamieścił info o tej książce.. założyłam nowy temat o niej. przepraszam :oops:
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Aronzo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: pt 18 paź, 2013 17:27
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: Aronzo »

Jeszcze miesiąc temu nie miałem pojęcia co to jest "gluten". Nie mam problemów z nadwagą ani zdrowotnych ale od około roku staram się zdrowiej jeść. Dlatego czasem przykuwają moją uwagę różne treści w internecie na temat żywienia.

Jak pewnie zwróciliście uwagę nietrudno w sieci znaleźć wypowiedzi "dietetyków" którzy niestety plotą bzdury, dlatego słysząc o książce Williama zareagowałem nieufnie. Ale sięgnąłem po nią. Czytało się świetnie - mnie szczególnie zainteresowały nawiązania do historii i rozwoju cywilizacji.

W rezultacie od 3 tygodni nie jem pszenicy ani niczego z glutenem. Mam teraz mniejszy apetyt i co dla mnie najważniejsze: rzadko jestem senny czy zmęczony. Zauważyłem natomiast dwie rzeczy w związku z tą książką:

- dieta bez pszenicy wcale nie wydaje mi się wiele wymagająca: pieczywo wystarczy zastąpić orzechami laskowymi - są pyszne i już małe ilości szybko sycą bo są bardzo tłuste. Do tego zdrowe. Ogólnie: jest taka masa produktów (owoce, warzywa, sery, jogurty, wiele odmian ryb) że w rezygnacji z produktów glutenowych i żywności przetworzonej nie widzę wielkiego wyrzeczenia. Chyba, że ktoś jest dodatkowo wegetarianinem, wtedy owszem.

- nie bawię się w misjonarza, ale już zdarzyło mi się odmawiać w towarzystwie poczęstunku: ludzie na wieść, że produkty pszenice które jedzą są szkodliwe reagują... nerwowym niedowierzaniem. Czy nawet czują się personalnie zaatakowani. Dlatego myślę, że żywność bez glutenu jeszcze długo nie będzie zyskiwała popularności. W konsekwencji nadal będzie przybywało ludzi z nadwagą, cukrzycą, zmęczeniem itp.

Dobrze, że ta książka trafiła na polski rynek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8087
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

Aronzo, miło się robi po takich słowach i to od człowieka, który nie musi z niczego rezygnować, a świadomie wybiera. powodzenia w nowym, zdrowym życiu ;)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Awatar użytkownika
LumiBo
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: pn 02 kwie, 2012 21:42
Lokalizacja: Warszawa / Maków

Post autor: LumiBo »

Kupiłam książkę "Kuchnia bez pszenicy" Davisa i otrzymałam rabat na zakup jego poprzedniej książki "Dieta bez pszenicy". Ale tą poprzednią też mam, więc przekazuję rabat. :)

"Z kodem FABRYKAPL_DIETA książka i e-book Dieta bez pszenicy taniej o 20%!
Kod do zrealizowania w sklepie fabryka.pl ważny do 31 października 2013."

Mam nadzieję, że komuś się przyda :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8087
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

LumiBo, i jak książka?:)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Awatar użytkownika
LumiBo
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: pn 02 kwie, 2012 21:42
Lokalizacja: Warszawa / Maków

Post autor: LumiBo »

Dopiero odebrałam, bo zamówiłam do księgarni w Placu Unii i moje zamówienie szło ponad tydzień :/ Więc jestem na pierwszych stronach, zapowiada się ciekawie, trochę powtarza z "Diety bez pszenicy". Mimo wszystko w komunikacji miejskiej można mnie zobaczyć tylko z nosem w książce :)
pisanka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pn 04 lis, 2013 15:49
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: pisanka »

książka moim zdaniem bardzo ok, poleciłam ją kilku znajomym, którzy również dobrowolnie przechodzą na bezglutenową strefę mocy ;)
Majka1234
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: czw 29 sie, 2013 19:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Majka1234 »

Bardzo dobra ksiazka!
dego1
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: wt 15 lip, 2014 20:18

Re: "Dieta bez pszenicy" dr Williama Davisa

Post autor: dego1 »

Witam,
czy bezglutenowe produkty zawierające m.in. skrobię kukurydzianą, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną są naprawdę tak szkodliwe jak o tym wspomina William Davis? Napisał o tym ponownie na swoim blogu: http://www.wheatbellyblog.com/2014/07/d ... ree-foods/
Poniższe produkty określane są jako bezglutenowe, z kolei zawierają składniki których odradza William Davis.
http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/bul ... id655.html
http://alma24.pl/produkt/73118652/maka- ... c01.node01
Już sam nie wiem co robić.
Pozdrawiam.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: "Dieta bez pszenicy" dr Williama Davisa

Post autor: Anula80 »

Nie przesadzałabym z tym aż tak bardzo. Moim zdaniem, ciężko uniknąć skrobi tak zupełnie, ale pewnie jakby się bardzo chciało, to jest to możliwe. Ja mam w domu skrobię ziemniaczaną i kukurydzianą, ale fakt, że rzadko używam. Jak piekę chleb, to mieszam różne mąki. Używam też mąk Schaera, a tam w składzie są skrobie. Grunt to umiar jak ze wszystkim :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 170
Rejestracja: pt 14 lis, 2014 20:20

Re:

Post autor: qrzysztof »

elzak3 pisze:Mam mieszane odczucie po przeczytaniu tej książki. Dukam podobnie mówi.
Chleb bezglutenowy w ilości 2 kromek dziennie i tak będe jeść i muffinke gryczaną lub ryżową.
To jest to słynne "Wheat Belly"? Ta książka, chociaż ma status bestsellera, jest bardzo kontrowersyjna w środowisku naukowym.

Na razie jej jeszcze nie czytałem, ale mam zamiar to zrobić w najbliższej przyszłości. Wiem, że jest grupa osób, która ze swoich nawyków żywieniowych robi coś na kształt religii. Mam nadzieję, że autor się do niej nie zalicza ;) .
Ostatnio zmieniony sob 22 lis, 2014 18:37 przez qrzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ