Przedstawiamy wyniki badań pierwszej partii produktów na zawartość glutenu w tegorocznej turze wiosennej. Do akredytowanego laboratorium wysłaliśmy 21 produktów, które według ich producentów nie powinny zawierać glutenu. Niestety w 2 przypadkach jest inaczej:
https://celiakia.pl/wyniki-badan-na-zaw ... osna-2025/
Wyniki badań na zawartość glutenu – wiosna 2025
Moderator: Moderatorzy
Re: Wyniki badań na zawartość glutenu – wiosna 2025
Przy drugiej partii produktów wysłanych do badań na zawartość glutenu również korzystaliśmy z Waszych podpowiedzi w mediach społecznościowych. Podobnie jak przy pierwszej. Jednak badając produkty od 15 lat, zdajemy sobie sprawę z najpoważniejszych zagrożeń. Dlatego postanowiliśmy po raz kolejny sprawdzić dodatkowo kilka wyrobów wysokiego ryzyka dla osób z celiakią. I to właśnie w produkcie owsianym opisanym jako gluten free znaleźliśmy ogromne przekroczenie zawartości glutenu.
https://celiakia.pl/badania-produktow-w ... osna-2025/
https://celiakia.pl/badania-produktow-w ... osna-2025/
Re: Wyniki badań na zawartość glutenu – wiosna 2025
Tegoroczną wiosenną turę badań na zawartość glutenu kończymy publikacją wyników III partii. Tym razem badaniom poddaliśmy piwo opisane jako bezglutenowe.
https://celiakia.pl/badania-produktow-w ... osna-2025/
https://celiakia.pl/badania-produktow-w ... osna-2025/