BADANIA PRODUKTÓW - akcja konsumencka Stowarzyszenia

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kamil'90
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 34
Rejestracja: sob 24 lip, 2010 20:32
Lokalizacja: Śmigiel

Post autor: Kamil'90 »

Inaczej mówiąc:
oni ponoszą koszty badania, które stowarzyszenie organizuje, a nie oni. Jeśli wynik jest dla Nas pozytywny dajemy im symbol przekreślonego kłosa, jeśli negatywny, nic poza podziękowaniem. Chodziło mi o to, żeby 'odciążyć' producentów badaniami, pozostawiając to nam. Oni tylko mieliby zapłacić te 400zł.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Jak można odciążyć producentów tak, żeby zapłacili tylko 400 zł?
Kamil'90
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 34
Rejestracja: sob 24 lip, 2010 20:32
Lokalizacja: Śmigiel

Post autor: Kamil'90 »

Odciążyć ich od załatwiania tych badań, ich potwierdzeń czy co tam jest jeszcze potrzebne.
sweetcandy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: czw 26 maja, 2011 17:14
Lokalizacja: warszawa

Post autor: sweetcandy »

Co do jedzenia konsultowałam się z DANON i oni mówią np. ze produkty na których nie ma wzmianki o glutenie są bezglutenowe, więc czemu nie mają odpowiedniego oznakowania?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Niestety nie ma przymusu ;)
Kuna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: czw 09 gru, 2010 13:23
Lokalizacja: Londyn

Post autor: Kuna »

cześć wszystkim
Za 2 tygodnie jadę do Polski na wakacje.
Czy ktoś może mi podać listę produktów bezglutenowych (sprawdzonych) które mogę jeść??? Lub jakiegoś linka gdzie ta lista się znajduje.
Bardzo was proszę.
Awatar użytkownika
Katiou
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: czw 06 maja, 2004 23:09
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Katiou »

Zdecydowanie skrobie ziemniaczane są podejrzane.
celiakia + Hashimoto
+ nietolerancja 36 produktów żywnościowych :) yeah
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Czemu tak sądzisz?
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Kamil'90
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 34
Rejestracja: sob 24 lip, 2010 20:32
Lokalizacja: Śmigiel

Post autor: Kamil'90 »

Czy ktoś wie, kiedy będzie przeprowadzona kolejna tura badań ?
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Kolejna tura we wrześniu. :) Zastanawiamy się właśnie które produkty przebadać.
Obrazek
Kamil'90
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 34
Rejestracja: sob 24 lip, 2010 20:32
Lokalizacja: Śmigiel

Post autor: Kamil'90 »

Gdzieś wyszukałem info, że będą to badania nad alkoholami, jednak nie mogę znaleźć tej strony. Jeśli się nie pomyliłem to proszę o przebadanie alkoholi, których producenci nie uważają za bg, ponieważ i tak mało kogo z nas na taki luksus stać. Jakieś popularne i dostępne w całym naszym kraju piwo (Tyskie, Lech, opcji jest wiele...) , wódkę (Wyborowa, Żołądkowa Gorzka), być może i wino ( takie ze średniej półki).
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Jak najbardziej weźmiemy pod uwagę te sugestie.
Obrazek
sunshine
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: czw 24 lut, 2011 21:56
Lokalizacja: Poznań

Post autor: sunshine »

Oprócz tego co już wymieniałam (mąki i kasze kukurydziane i jaglane firm Janex i Vitacorn) proponuję płatki kukurydziane do mleka - takie popularne, one mają słód jęczmienny i ciekawe ile glutenu w nich jest. I jeszcze śliwki w czekoladzie i krówki z Milanówka oraz lody na patyku z Lidla firmy Gelatelli i Ballino i lody w pudełkach tylko teraz firmy nie pamiętam (pudełka niebieskie z zaokrąglonymi brzegami, te czekoladowe w językach innych niż polski miały napisane, ze mogą zawierać gluten).
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Ze słodem jęczmiennym może być problem, gdyż testy na zawartość glutenu najbardziej czułe są na białka występujące w pszenicy. Ale to są informacje sprzed kilku lat, może teraz są lepsze testy.
ODPOWIEDZ