Produkty do przebadania - propozycje
Moderator: Moderatorzy
czekolada MILKA, oczywiście taka, która w składzie nie ma glutenu, a jest podana informacja o możliwości zanieczyszczenia w zakładzie
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
- herbatnick
- Nowicjusz
- Posty: 26
- Rejestracja: czw 18 paź, 2007 22:28
- Lokalizacja: Głogów/Wrocław/Opole
Gin Lubuski
Jak wyczytałem na forum i nie tylko - pod kątem zawartości glutenu przebadanych zostało kilka alkoholi i ogólnie można powiedzieć, że możemy spokojnie pić wino, a piwa zdecydowanie musimy unikać.
Alkohole destylowane generalnie też można pić, jednak dużo wątpliwości na forum, z tego co widzę, mamy co do ginu. W zasadzie ilu producentów, tyle receptur tego szlachetnego trunku więc może przy następnej turze badań dorzucić najpopularniejszy chyba w Polsce - Gin Lubuski.
Osobiście jestem tym tematem/produktem bardzo zainteresowany
Alkohole destylowane generalnie też można pić, jednak dużo wątpliwości na forum, z tego co widzę, mamy co do ginu. W zasadzie ilu producentów, tyle receptur tego szlachetnego trunku więc może przy następnej turze badań dorzucić najpopularniejszy chyba w Polsce - Gin Lubuski.
Osobiście jestem tym tematem/produktem bardzo zainteresowany
Ostatnio zmieniony śr 16 sty, 2013 14:25 przez herbatnick, łącznie zmieniany 1 raz.
na pytanie o płatki błyskawiczne gryczane uzyskałem podobną odpowiedż:anikam pisze:dzwoniłam do nich jeszcze Pan wydawał się bardzo kompetenty- powiedział prawdę: że nie da sie całkowiecie wyeliminować glutenu, walka jest tylko o to aby jak najmnniej tego glutenu spożyć
pytałam wtedy o mąkę kukurydzianą - też mi mówi że jest ok
wysłałąm tego maila do stowarzyrzenia i pani Grażyna napisąła mi że w takim razie zaproponują im Nasz certyfikat- oby byli chętni
W naszym zakładzie konfekcjonujemy głównie przetwory zbożowe, dlatego też stale badamy w akredytowanym zewnętrznym laboratorium poziom glutenu w produktach z natury bezglutenowych. Uzyskujemy wyniki poniżej 20mg/kg (od 5 mg/kg maksymalnie do 10mg/kg) zgodnie z obowiązującymi przepisami rozporządzenia UE. Nie mniej produkt nie jest w 100% wolny od glutenu
Koordynator ds. jakości
Michał Szczubełek
MELVIT S.A.
po ich spożyciu nie zauważyłem niepokąjących objawów, jednak codziennie ich nie jadam (a są wskazane przy cukrzycy z którą też mam problem)
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
ostatnio używam "Przyprawy warzywnej do potraw bezglutenowej" z Balvitenu, do zup, sosów, rosołu, nie zawiera glutaminianu sodu.Beata76 pisze:Ostatnio bardzo popularne są gotowe mieszanki przypraw. Dobrze byłoby wiedzieć z jakiej firmy są dla nas. Przyprawa knorr chili con carne - ostatnio właśnie na to mnie zaciekawiło. Oczywiście to nie musi być ta firma.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Bardzo zależy mi na przebadaniu gum do żucia. W tej sytuacji chyba jedynie na gumę Orbit można by liczyć. Jednak obawiam się,że chociaż Orbit amerykańska jest glutenfree, to nasza w Polsce jest produkowana z innych komponentów.
Dla 14-letniego syna chociaż jedna ogólnodostępna guma byłaby bardzo ważna
Dla 14-letniego syna chociaż jedna ogólnodostępna guma byłaby bardzo ważna