BADANIA PRODUKTÓW - akcja konsumencka Stowarzyszenia
Moderator: Moderatorzy
Witam,
Ja również proponowałabym przetestować któreś z przypraw: oregano, bazylia, czerwona papryka np: firmy >:"Kamis"... a tak na marginesie, to właśnie sobie uświadomiłam, że i takie produkty mogą zawierać gluten - do głowy by mi nie przyszło, gdyby nie forum... mój staż z dietą jest niedługi...ile to trzeba jeszcze się nauczyć .
Ja również proponowałabym przetestować któreś z przypraw: oregano, bazylia, czerwona papryka np: firmy >:"Kamis"... a tak na marginesie, to właśnie sobie uświadomiłam, że i takie produkty mogą zawierać gluten - do głowy by mi nie przyszło, gdyby nie forum... mój staż z dietą jest niedługi...ile to trzeba jeszcze się nauczyć .
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Przyprawy to dobry trop Używam póki co z Appetity- zawierają tylko śladowe ilości selera i gorczycyMarmaja pisze:Witam,
Ja również proponowałabym przetestować któreś z przypraw: oregano, bazylia, czerwona papryka np: firmy >:"Kamis"... a tak na marginesie, to właśnie sobie uświadomiłam, że i takie produkty mogą zawierać gluten - do głowy by mi nie przyszło, gdyby nie forum... mój staż z dietą jest niedługi...ile to trzeba jeszcze się nauczyć .
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: czw 16 lut, 2012 16:09
- Lokalizacja: Suchedniów
Witam, cieszę się, że badacie produkty, u mojego dziecka dopiero zdiagnozowano celiakię i od miesiąca mam w głowie mętlik, co mogę mu w ogóle kupować w "normalnym" sklepie. Jak najbardziej jestem za przyprawami tymi z Darów Natury(co prawda nie są dostępne w normalnym sklepie , jogurty już były badane, ale zawsze można jeszcze sprawdzić, czy dalej są czyste, szczególnie te z owocami, bo dzieci nie chcą jeść naturalnych...a może Actimel owocowy? Danio to też dobry pomysł, bo wszędzie można kupić. Przyszło mi też do głowy masło roślinne, bo jak ktoś np. nie może jeść produktów mlecznych, to może sprawdzić kilka takich alternatywnych? Acha, i bardzo jestem zawiedziona mąką kukurydzianą Kupca, bo jest b.dobra do zaprawiania wszelkich sosów, panierowania itp., a nie jest droga, więc może teraz zbadać mąkę kukurydzianą innego producenta, chyba jest z Celiko, albo Glutenexu nie pamiętam... To tylko sugestie, jak są ważniejsze rzeczy, to nie ma sprawy
Gosia, mama Andrzejka
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 110
- Rejestracja: śr 18 sty, 2012 14:46
- Lokalizacja: Pionki
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: czw 16 lut, 2012 16:09
- Lokalizacja: Suchedniów
To ogólna propozycja do badań, a z tą alergią to jest tak, że jeszcze rok temu w testach nic nie wyszło, a dopiero jak się dowiedzieliśmy o celiakii, to w styczniu b.r. alergolog powtórzyła testy i okazało się, że jest uczulony w niewielkim stopniu, ale nigdy nie miał żadnych objawów i jadł produkty mleczne do woli, więc ja w końcu zgłupiałam i zapytałam p.gastrolog, co mam zrobić z tym mlekiem i ona stwierdziła, że alergie mogły się pojawić w wyniku zniszczenia kosmków, na których jest wiele enzymów m.in. trawiących mleko, więc jeśli nic się dziecku nie dzieje, to co jakiś czas mogę mu dać coś mlecznego. Więc chyba tak zrobię i będę synka obserwować.
Gosia, mama Andrzejka
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa