BADANIA PRODUKTÓW - akcja konsumencka Stowarzyszenia
Moderator: Moderatorzy
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
BADANIA PRODUKTÓW - akcja konsumencka Stowarzyszenia
Wszyscy chcemy wiedzieć, że jemy bezpieczne produkty. Na naszym forum od lat trwają dyskusje na ten temat. Jest to jeden z największych problemów osób na diecie bezglutenowej, ponieważ nad bezpieczeństwem produktów bezglutenowych w Polsce nie czuwa żadna instytucja, a zdarzają się wciąż nieuczciwi producenci „zwykłej” żywności, którzy źle opisują swoje produkty nie informując o zawartości glutenu. W ten sposób osoby na diecie bezglutenowej spożywają go nieświadomie w produktach, w których go być nie powinno.
Dlatego dużą część funduszy, jakie Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej otrzymało w ramach 1% podatku za rok 2009, postanowiliśmy przeznaczyć na pierwszą konsumencką akcję BADANIA PRODUKTÓW BEZGLUTENOWYCH pod kątem ich bezpieczeństwa. Sprawdzamy zawartość glutenu w produktach oznakowanych jako bezglutenowe, ale także w „zwykłych” produktach żywnościowych, które spożywamy, a które powinny być z natury bezglutenowe lub na opakowaniach których nie ma informacji o składnikach glutenowych.
Pierwsza partia produktów została już zbadana. W ciągu najbliższych dni zaprezentujemy i skomentujemy wyniki badań - zapraszamy wszystkich do śledzenia strony internetowej Stowarzyszenia.
Dlatego dużą część funduszy, jakie Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej otrzymało w ramach 1% podatku za rok 2009, postanowiliśmy przeznaczyć na pierwszą konsumencką akcję BADANIA PRODUKTÓW BEZGLUTENOWYCH pod kątem ich bezpieczeństwa. Sprawdzamy zawartość glutenu w produktach oznakowanych jako bezglutenowe, ale także w „zwykłych” produktach żywnościowych, które spożywamy, a które powinny być z natury bezglutenowe lub na opakowaniach których nie ma informacji o składnikach glutenowych.
Pierwsza partia produktów została już zbadana. W ciągu najbliższych dni zaprezentujemy i skomentujemy wyniki badań - zapraszamy wszystkich do śledzenia strony internetowej Stowarzyszenia.
Ostatnio zmieniony pt 22 paź, 2010 13:13 przez Małgorzata, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Te wyniki będą taką ciekawostką.Małgorzata pisze:W ciągu najbliższych dni zaprezentujemy i skomentujemy wyniki badań - zapraszamy wszystkich do śledzenia strony internetowej Stowarzyszenia.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Konsumencka akcja badania produktów bezglutenowych - I partia zbadana
WYNIKI BADAŃ
Tutaj możecie je komentować. Jesteśmy ciekawi Waszych opinii co dalej badać (druga partia już przygotowana, ale myślimy o następnych na ile pozwolą fundusze - każde badanie kosztuje kilkaset złotych!)
WYNIKI BADAŃ
Tutaj możecie je komentować. Jesteśmy ciekawi Waszych opinii co dalej badać (druga partia już przygotowana, ale myślimy o następnych na ile pozwolą fundusze - każde badanie kosztuje kilkaset złotych!)
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Czy Rolmięs sygnuje swoje produkty jako bezglutenowe? I ile ppm glutenu może być w produkcie, żeby uznać go za bezglutenowy? 20?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
To ja proponuje wafle - pieczywo chrupkie, kukurydziano-ryżowe 'Chaber'.co dalej badać
Na opakowaniu pisze, iż nie zawiera glutenu. A co by wyszło w praniu?
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
-
- Nowicjusz
- Posty: 48
- Rejestracja: śr 14 paź, 2009 21:55
- Lokalizacja: Dęblin
Badania na produkty bezglutenowe.
Witam wszystkich zaangażowanych w te akcje,Bardzo byłam ciekawa co do Majonezu dekoracyjnego Winiary, bo on mi zawsze smakował, no i ketchup łagodny, a tu patrzcie, wychodzi na to ze mozna spokojnie je spożywac.Myślę ze dobrze odczytałam .Jezeliźle to prosze powiedźcie.Jeszcze raz bardzo dziekuje.Ciesze sie bardzo, do zobaczenia.