Badania produktów – wiosna 2017 cz. 2

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Badania produktów – wiosna 2017 cz. 2

Post autor: Leeloo »

Przedstawiamy wyniki drugiej serii badań konsumenckich na zawartość glutenu. Co wybraliśmy do badań?

Przede wszystkim ryż. Ostatnio bardzo dużo osób pytało nas, czy naprawdę jesteśmy pewni, że ryż i produkty ryżowe są bezpieczne (na opakowaniach niektórych marek pojawiło się ostrzeżenie o śladowych ilościach glutenu). Postanowiliśmy to sprawdzić. Do badań wybraliśmy zwykły, najtańszy ryż z Tesco oraz popularny ryż firmy SONKO, a także mąkę ryżową (AN s.c.), makaron ryżowy (THAI WORLD IMPORT & EXPORT) i pieczywo chrupkie ryżowo-kukurydziane (CHABER).

Na zamówienie członków Stowarzyszenia zbadaliśmy także następne produkty firmy PIĘĆ PRZEMIAN – kaszę gryczaną i płatki owsiane, a także mąkę jaglaną z Czech opisaną jako bezglutenowa (NATURAL JIHLAVA JK) i kaszę jaglaną (AN s.c.).

Do badań skierowaliśmy też kolendrę mieloną z firmy Dary Natury – w wersji ekologicznej i zwykłej. Kolendra nie miała opisu, że jest to produkt bezglutenowy, ale nie było też ostrzeżenia o możliwych śladowych ilościach glutenu.

Wyniki badań

http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... ia_CZD.png


Wyniki są generalnie dobre. Są jednak trzy wyjątki.

Mąka jaglana pochodząca z Czech ma niewielkie przekroczenie progu 20 ppm glutenu (26 ppm). Nie jest to poziom bardzo niebezpieczny dla bezglutenowego konsumenta – nikt nie spożywa samej mąki. W zależności od tego co z niej przygotowujemy, są do mąki dodawane inne składniki (woda, jajka, tłuszcze itp.), co sprawia, że w gotowym produkcie poziom glutenu w tym przypadku powinien być poniżej 20 ppm. Mimo to mąka ta nie jest produktem bezglutenowym.
W poprzednim badaniu inna mąka (gryczana) z Czech miała wartości graniczne. Chyba będziemy musieli w następnej turze badań przyjrzeć się bezglutenowym produktom z Czech dokładniej…

Natomiast pozostałe dwa dodatnie wyniki – kolendra mielona i ekologiczna kolendra mielona – są zdecydowanie bardziej niepokojące. Mamy do czynienia z dużym przekroczeniem, powyżej 168 ppm, czyli nie są to nawet produkty niskoglutenowe.

Zadzwoniłam do Darów Natury z prośbą o wyjaśnienie. Poniżej odpowiedź firmy:

Dzień dobry,

Nawiązując do rozmowy telefonicznej dotyczącej obecności glutenu w kolendrze mielonej pragnę poinformować, że na opakowaniu nie widnieje adnotacja “NIE ZAWIERA GLUTENU”, ponieważ dotychczas produkt ten nie był przebadany co teraz niezwłocznie uczynimy a wyniki badań Państwu prześlemy.
Fakt ten tym bardziej nas zaniepokoił, gdyż na terenie zakładu nie mamy mąki pszennej i teraz bardzo skrupulatnie szukamy źródła zanieczyszczenia.

Z poważaniem,

Renata Jaszczołt
“Dary Natury”


Tak więc czekamy na wyniki śledztwa w firmie Dary Natury. Z tej tury badań wypływa dla nas wniosek, żeby w następnej znów sprawdzić przyprawy, także innych firm.

Przypominamy, że badania produktów na zawartość glutenu są finansowane z wpłat z tytułu 1% podatku. Bardzo prosimy pamiętać o Stowarzyszeniu. Nasz KRS: 0000273781

Anna Marczewska
Zarząd Stowarzyszenia
ODPOWIEDZ