Dieta i ja na dobre i na złe – trudna „przyjaźń”?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Dieta i ja na dobre i na złe – trudna „przyjaźń”?

Post autor: Leeloo »

Przejście na dietę bezglutenową to dla większości z nas życiowa rewolucja, a codzienne stosowanie się do jej reguł wymaga ogromnego wysiłku, zaangażowania, wiedzy i samodyscypliny. Wpływa też na relacje społeczne. Nie każdy dobrze sobie radzi z obciążeniem psychicznym, które się z tym wiąże. Badania pokazują, że aż od 10 do 60% osób z celiakią świadomie bądź nie spożywa szkodliwy gluten. A jaki jest Twój stosunek do diety bezglutenowej?

Właśnie obchodzimy 17. Międzynarodowy Dzień Celiakii. W tym roku chcemy zwrócić szczególną uwagę na trudności, jakie wiążą się z przestrzeganiem diety bezglutenowej. I zaproponować pomoc osobom, którzy wymagają wsparcia w tym zakresie.

Dieta i ja – na dobre i na złe
Dieta bezglutenowa jest dla Ciebie lekarstwem i warunkiem zdrowia. Chociaż unikanie glutenu jest pozornie prostym sposobem leczenia, rozpoczęcie i utrzymanie diety bezglutenowej zazwyczaj wymaga znacznej zmiany nawyków żywieniowych. Jest skomplikowane przez wiele praktycznych i psychospołecznych barier, które bezpośrednio wpływają na jakość życia i mogą pogarszać samopoczucie psychiczne. Czy akceptujesz swój bezglutenowy styl życia i pomimo problemów przestrzegasz diety, czy nienawidzisz jej i pozwalasz sobie na odstępstwa?

Część chorych nie ma wystarczającej wiedzy na temat żywności bezglutenowej i skutków nieprzestrzegania diety, nie zna glutenowych pułapek, spożywa potrawy zanieczyszczone glutenem podczas ich przy przygotowywaniu. Dla wielu problemem (wymówką?) może być też brak dostępności do specjalistycznej żywności bezglutenowej i jej wysokie ceny. Duży wpływ na motywację do przestrzegania diety ma wiek i stan psychiczny osoby w trakcie diagnozy, objawy, jakich doświadcza po spożyciu glutenu, a także wsparcie uzyskiwane (lub nie) od otoczenia. Na pewno konieczność unikania glutenu przy każdym posiłku i wszystkie związane z tym problemy utrudniają codzienne życie.

Za co najbardziej nie lubisz diety bezglutenowej?
To pytanie zadaliśmy niedawno internautom śledzącym profil Stowarzyszenia na Facebooku. Oto co denerwuje osoby na diecie bezglutenowej:
Ceny produktów
Ich smak i zapach
Skład żywności bezglutenowej
Śladowe ilości glutenu w produktach
Dodawanie glutenu do produktów, w których jest zbędny
Zakupy – brak wszystkiego w jednym miejscu
Nadmiar plastiku – szczelnie opakowane produkty (np. chleb)
Brak dofinansowania do zakupu żywności bezglutenowej
Niewiedza personelu w restauracja i hotelach
Fakt, że bezpieczeństwo posiłków zależne jest od obcych osób
Wieczne sprawdzanie, dopytywanie, czujność
Brak bezpiecznych lokali w mniejszych miejscowościach
Dodatkowe dopłaty do dań w wersji bezglutenowej
Brak diety w szpitalach, zerowa świadomość personelu
Wzbudzanie litości
Reakcje i komentarze otoczenia
Lekceważenie diety przez innych, w tym przez rodzinę
Niska świadomość społeczeństwa, nietolerancja, brak empatii
Konieczność wytłumaczenia dzieciom, dlaczego nie mogą jeść jak inne
Poczucie wyobcowania, wykluczenia, inności
Uznawanie diety bezglutenowej za dietę odchudzającą
Porażki w kuchni
Tęsknota za produktami z glutenem
Brak dobrego pieczywa
Konieczność zabierania własnej żywności na imprezy i w podróż
Przyjęcia urodzinowe, święta i uroczystości
Wieczne kombinowanie z jedzeniem, planowanie, brak spontaniczności
Konieczność ciągłego tłumaczenia, zadawania pytań na temat potraw
Nieaktualna wiedza lekarzy
Osobne gotowanie
Brak odpoczynku od kuchni
Brak możliwości zjedzenia czegoś szybkiego (fast food, dania instant)
To, że producenci chcą na nas zarabiać
Wszystko…
Czy pomimo tych ogromnych problemów w życiu codziennym można zwiększyć lub utrzymać swoją motywację do przestrzegania diety? Kluczem jest przede wszystkim wiedza i dlatego zachęcamy, by ją zgłębiać razem z nami. W tygodniu obchodów 17. Międzynarodowego Dnia Celiakii skupiamy się na informacjach i wydarzeniach, które są wsparciem dla osób na diecie bezglutenowej. Masz problem z wybraniem bezpiecznej żywności? Opowiemy, jak nauczyć się czytania etykiet i robienia bezglutenowych zakupów. Nie wiesz jak zaufać osobie, która przygotowuje Twój posiłek? Jak Twoje dziecko ma sobie poradzić sobie na urodzinach kolegi i podczas innych wydarzeń z jedzeniem w tle? Jak bezpiecznie wyjechać na wakacje będąc na diecie? Zapraszamy na webinar, w którym poruszymy tematykę jedzenia poza domem.

A jeśli chcesz porozmawiać o tym, co sprawia Ci największą trudność w przestrzeganiu diety, możesz porozmawiać z naszymi dietetyczkami z Centrum Diety bezglutenowej. Mail: dietetyk@celiakia.pl oraz nr tel.:

Grażyna Konińska +48 602 258 466
Natalia Lipietta +48 736 098 826
Zapraszamy!

https://celiakia.pl/dieta-i-ja-na-dobre ... -przyjazn/
ODPOWIEDZ