"Kuchnia bez pszenicy" William Davis
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Staram się kupować nowości związane z tematem celiakii i diety b/g. Starszymi pozycjami też nie gardzę. Zrobię sobie taką małą tematyczną biblioteczkę. Są pomocne szczególnie na początku przygody z dietą. Zresztą, ja jestem typem zbieracza przydatnych książek i lubię mieć kolekcję na temat
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Jeszcze coś takiego znalazłam, ale poczekam na większą promocję i wtedy zamówię:
"Cud mąki kokosowej. Zdrowa alternatywa dla pszenicy" Bruce Fife
Opis:
Wreszcie pojawiła się na rynku alternatywa dla pszenicy - mąka kokosowa. Osoby, które nie mogły do tej pory cieszyć się białą mąką, od dziś mają możliwość zasmakować niebiańskich potraw z mąki kokosowej. Diabetycy, alergicy i osoby na diecie bezglutenowej znajdą w tej książce ciekawe propozycje potraw, które nie tylko będą smaczne, ale też wspomogą leczenie tych dolegliwości.
Mąka kokosowa ma więcej białka niż mąka pszenna i dziesięć razy więcej błonnika, więc idealnie pasuje do diet niskowęglowodanowych. Wykazano, że błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Z tego powodu jest korzystny dla diabetyków. Jeżeli chcesz ochronić swoje serce przed różnymi chorobami, Twoja dieta powinna obfitować w dietetyczny błonnik, który chroni przed zawałami serca i wylewami. Działa on niczym miotła, usuwając z przewodu pokarmowego uboczne produkty przemiany materii, a to skutecznie zapobiega powstawaniu komórek rakowych.
W książce znajdziesz przepisy na przepyszne potrawy, od chlebów, poprzez dania główne, po desery. Wszystkie przepisy z mąki kokosowej są przygotowane z myślą o zdrowiu. Czyli każdy z nich jest tak skomponowany, aby mógł cieszyć nie tylko osoby dbające o dietę. Potrawy nie zawierają pszenicy, glutenu, słodzików, soi, złych tłuszczy, ale też cukru. Przy tym wyśmienicie smakują. Wszystkie dania słodzone są stewią, naturalną słodyczą w postaci liści, syropu czy proszku.
Ta książka odmieni nie tylko Twoją kuchnię, ale i zdrowie!
"Cud mąki kokosowej. Zdrowa alternatywa dla pszenicy" Bruce Fife
Opis:
Wreszcie pojawiła się na rynku alternatywa dla pszenicy - mąka kokosowa. Osoby, które nie mogły do tej pory cieszyć się białą mąką, od dziś mają możliwość zasmakować niebiańskich potraw z mąki kokosowej. Diabetycy, alergicy i osoby na diecie bezglutenowej znajdą w tej książce ciekawe propozycje potraw, które nie tylko będą smaczne, ale też wspomogą leczenie tych dolegliwości.
Mąka kokosowa ma więcej białka niż mąka pszenna i dziesięć razy więcej błonnika, więc idealnie pasuje do diet niskowęglowodanowych. Wykazano, że błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Z tego powodu jest korzystny dla diabetyków. Jeżeli chcesz ochronić swoje serce przed różnymi chorobami, Twoja dieta powinna obfitować w dietetyczny błonnik, który chroni przed zawałami serca i wylewami. Działa on niczym miotła, usuwając z przewodu pokarmowego uboczne produkty przemiany materii, a to skutecznie zapobiega powstawaniu komórek rakowych.
W książce znajdziesz przepisy na przepyszne potrawy, od chlebów, poprzez dania główne, po desery. Wszystkie przepisy z mąki kokosowej są przygotowane z myślą o zdrowiu. Czyli każdy z nich jest tak skomponowany, aby mógł cieszyć nie tylko osoby dbające o dietę. Potrawy nie zawierają pszenicy, glutenu, słodzików, soi, złych tłuszczy, ale też cukru. Przy tym wyśmienicie smakują. Wszystkie dania słodzone są stewią, naturalną słodyczą w postaci liści, syropu czy proszku.
Ta książka odmieni nie tylko Twoją kuchnię, ale i zdrowie!
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
A to ciekawe - nie biorą pod uwagę uczulenia na kokos?Anula80 pisze:alergicy (...) znajdą w tej książce ciekawe propozycje potraw
Ja po kokosie miałam wrażenie, że się najadłam glutenu z dodatkową trutką. Niedobrze mi się robi na samo wspomnienie.
Nie wątpię, że kokos jest zdrowy i wspaniały, sama go przez lata uwielbiałam, ale niestety TAKŻE UCZULA. I nie taki to znowu "cud"...
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
O kurcze, to na razie poczekam z kupnem tego "cudu". A po wiórkach kokosowych też się źle czujesz? Mam nadzieję, że to nie jest głupie pytanie Jeszcze nie wiem, czy mój syn ma jakieś objawy, jak zje coś nieodpowiedniego, a chciałam zrobić ciastka kokosowe. Teraz to już sama nie wiem. Ma stwierdzoną celiakię, ale nie robiliśmy żadnych badań na inne pokarmy. Nie wiem, wszyscy mamy zrobić?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.