"Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Moderator: Moderatorzy

Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: Pajacynka »

O, mi również brakuje. A nie zawsze mam możliwość pogrzebania w necie. Jak mogę, drukuję sobie przepisy i chowam do specjalnego segregatora, to zawsze coś :) Dzięki Leeloo!
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 7628
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: Leeloo »

Nie ma za co :mikolaj: oby Mikołaj spełnił życzenia :D
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: wicherek1989 »

Pajacynka pisze:Ja bez chleba gryczano-ryżowo-amarantusowego z tej książki już nie potrafię żyć :D Dzisiaj upiekłam lniano-ziemniaczany i już się nie moge doczekać konsumpcji ;-)
edit: zapomniałam napisać, że pizza gryczana była najlepsza, jaką w życiu jadłam, pszenne niech się schowają :P
Przepis na pizzę gryczaną natychmiast poproszę, bo moje ciasta b.g. wychodzą koszmarne póki co :(
sandyy napisał(a):Czyli ksiazke polecasz? :)
Musze postanowienie jakies podzialac, zeby raz w tygodniu, czy raz na 2 tygodnie eksperymentowac bezglutenowo... ;)

Jak zaczniesz to nigdy nie skończysz :)

Pajacynka napisał(a):Wypróbowałam przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia - świetny! Przełożyłam musem z jabłek i posypałam cukrem pudrem - pychota!

Pajacynka te przepisy są na mixach czy takie na mąkach b.g. normalnych? Bo nie wiem czy warto kupować tę książkę, a to byłby prezent świąteczny od męża dla mnie bo się pytał dziś co chcę :mikolaj:
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: sandyy »

Z tego, co podejrzalam u Mikusia to przepisy sa na wlasnie na dane maki :) temu jest fajna :)
Wiecej powiem 6-stego, jak ja dostane :D
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: Pajacynka »

Przepisy są na normalnych, uczciwych mąkach :-)
Awatar użytkownika
Derwid
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 266
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 17:12
Lokalizacja: Śląsk

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: Derwid »

Tylko prawie wszystkie mają w składnikach ksylitol... wie ktoś czy to zdrowe chociaż jest?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 7628
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: Leeloo »

Derwidzie, jak najbardziej. Chyba najlepsza słodka opcja. To naturalna substancja, z brzozy. Ma mnóstwo korzystnych oddziaływań na nasz organizm. Gdzieś jest na forum dłuższa debata o nim.
Wadą jest niestety cena. Ale za dobro się płaci.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: sandyy »

Ale jak ktos moze cukier to chyba nie problem jest ksylitol cukrem zastapic :)
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: wicherek1989 »

sandyy pisze:Z tego, co podejrzalam u Mikusia to przepisy sa na wlasnie na dane maki :) temu jest fajna :)
Wiecej powiem 6-stego, jak ja dostane :D
Na dane mąki czyli jakie? Nie na mixach?
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: sandyy »

Sorki, nieprecyzyjnie sie wyrazam :D
Panie nie uzywaja mixow, tylko wlasnie normalnych mak przykladowo gryczana, jaglana, kukurydziana itp
Jest niewiele przepisow z dziwnymi produktami - nazw nie pamietam, bo to bylo moje pierwsze spotkanie z tymi nazwami :D

A i nie ma cukry w przepisach tylko stewia, ksylitol
Awatar użytkownika
Kania78
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 86
Rejestracja: śr 08 paź, 2014 11:32
Lokalizacja: Południowy wschód

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: Kania78 »

Do mnie wczoraj dotarła książka, zamówiłam przez internet http://aros.pl/ksiazka/kuchnia-polska-b ... -przepisów. W empiku kosztuje prawie 50 zł. Przewertowałam pobieżnie, bo przy córkach nie ma szans na spokojne czytanie. Wieczorem zabrałam się za czytanie, brzmi interesująco i mam nadzieję ze posłuży w kuchni, bo brak natchnienia. Generalnie dieta mnie dobija, może dlatego że nie mam czasu na gotowanie i od jakiegoś czasu jem w kółko to samo. Więc nadzieja w książce i dobrej motywacji !!!!
"...zbudujmy enklawę przed codziennym stresem, i jak dzieci cieszmy się każdym sukcesem..."
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: Pajacynka »

Przetestowałam wczoraj ciasto na pierogi - kukurydziane i kukurydziano-gryczane i oba mogę polecić. Ciasto jest plastyczne, nie pęka przy gotowaniu, a pierogi pyszne (wczoraj ruskie, na wigilię zrobię z kapustą) :)
Ostatnio zmieniony pt 19 gru, 2014 13:09 przez Pajacynka, łącznie zmieniany 1 raz.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3652
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: Anula80 »

Dobrze wiedzieć, dzięki za info :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: wicherek1989 »

A wstawicie ten przepis na te pierogi? Bo myślę sobie kupić tę książkę jak się w styczniu zainstaluję w Warszawie, teraz za dużo wydatków, a pierogi na Wigilię by się przydały...
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3652
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Post autor: Anula80 »

wicherek1989 specjalnie dla Ciebie :) Ale się napisałam :D

"Ciasto pierogowe kukurydziane (zaparzane):
300g mąki kukurydzianej ( + mąka do podsypania)
40g mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżki oliwy
W rondelku zagotuj 300 ml wody z oliwą. Na gotującą się wodę wsypuj partiami 140g mąki kukurydzianej. Mieszaj cały czas energicznie, najlepiej trzepaczką, by nie utworzyły się grudki. Masa szybko zgęstnieje. Odstaw garnek z ognia i przestudź przez 10 minut. Jeśli przygotowujesz ciasto na pierogi ze słonym nadzieniem, dodaj do gotującej się wody 1-2 szczypty soli, ewentualnie także ulubione zioła lub przyprawy. Jeśli pierogi będą przyrządzane na słodko, dodaj odrobinę ksylitolu, stewii albo słodkie przyprawy, takie jak wanilia, cynamon czy goździki.

Stolnicę lub blat posyp odrobiną mąki kukurydzianej, wyłóż na nią zaparzoną i nieco przestudzoną mąkę, wbij 2 jajka i posyp całość resztą mąki kukurydzianej oraz mąką ziemniaczaną. Rozmieszaj mąkę i jajka palcami lub widelcem, a gdy jajka połączą się z resztą, zagnieć wszystkie składniki rękoma do uzyskania gładkiego, plastycznego ciasta o pięknym żółtym kolorze. Podziel ciasto na kilka części i każdą po kolei rozwałkuj na grubość mniej więcej 2 mm. Aby ciasto się nie przyklejało i nie rozrywało, najlepiej rozwałkować je na arkuszu papieru do pieczenia lub folii spożywczej i przykryć drugim arkuszem.
Wykrawaj kółka i na środek każdego nakładaj łyżeczką porcję nadzienia (możesz użyć dowolnego, ale pierogi kukurydziane szczególnie dobrze komponują się ze słodkim wypełnieniem, np. z serkiem lub owocami, polane śmietanką i posypane odrobiną ksylitolu). Dokładnie zlepiaj brzegi. Ciasto jest miękkie i bardzo dobre do lepienia. Skleja się szybko i łatwo, nie wysycha i się nie kruszy. Nawet jeśli podczas zlepiania na cieście pojawi się mała szczelina czy rysa, w trakcie gotowania zniknie. Jeśli nałożysz zbyt dużo nadzienia i w pierogu zrobi się pęknięcie, po prostu zalep je palcami, nieco naciągając ciasto.

Wrzuć pierogi do garnka z dużą ilością osolonej wrzącej wody i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Świeżo ugotowane pierogi kukurydziane, podane od razu, są bardzo delikatne. Kiedy postoją kilka minut i trochę przestygną, ciasto nieco stężeje.

Jeśli chcesz schować część ugotowanych pierogów do lodówki, na drugi dzień, wlej do miski trochę oliwy, włóż kilka pierogów, delikatnie potrząśnij miską, by pierogi pokryły się tłuszczem, włóż kolejną warstwę pierogów, polej odrobiną oliwy itd. Kiedy pierogi będą stygły w misce, co jakiś czas delikatnie nimi potrząśnij, by uniknąć sklejenia. To bardzo ważne, ponieważ sklejonych pierogów kukurydzianych nie da się oddzielić bez rozerwania ciasta. Następnego dnia odsmaż pierogi na patelni, wykorzystując oliwę, która została w misce.

Surowe ciasto możesz zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Na drugi dzień będzie nadal miękkie i plastyczne, idealne do wałkowania, wykrawania i zlepiania."
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
ODPOWIEDZ