W listopadzie pojawi się nowa pozycja:
http://czytam.pl/k,ks_449718,Swieta-bez ... Wanda.html
Święta bez pszenicy
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Święta bez pszenicy
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Święta bez pszenicy
Pakiet: Święta bez pszenicy / Kuchnia polska bez pszenicy w Empiku za 43,49zł.
http://www.empik.com/pakiet-swieta-bez- ... ,ksiazka-p
http://www.empik.com/pakiet-swieta-bez- ... ,ksiazka-p
Re: Święta bez pszenicy
Ma Ktoś z Was te książki?
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Święta bez pszenicy
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Święta bez pszenicy
„Święta bez pszenicy” to kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy” z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dzięki tej książce na bezglutenowym stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy!
Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną.
Uszka i pierogi, makowce, pierniki i serniki, baby, paschy, żurki i mazurki – wszystkie te smakołyki, i wiele innych obecnych na polskich świątecznych stołach, znajdziesz w niniejszej publikacji. Łącznie ponad 250 receptur na pyszne zupy, dania główne, przekąski, dodatki, chleby i bułki, ciasteczka, babeczki i desery, a także przydatne przepisy podstawowe, np. na ciasta pierogowe i naleśnikowe, majonezy, aromatyczne ekstrakty i polewy. Wszystko bez glutenu, cukru i szkodliwych E-dodatków, a często także bez nabiału lub w wersji wegańskiej. Z wykorzystaniem nowych zdrowych produktów, urozmaicających bezglutenową dietę, a także z ograniczeniem mało wartościowych, wysokowęglowodanowych oczyszczonych mąk oraz skrobi. Niektóre z zamieszczonych w książce potraw przyrządza się zazwyczaj tylko raz w roku (np. kutię, kompot wigilijny, paschę czy wielkanocnego baranka), ale większość doskonale wpasowuje się w menu całoroczne. Pieczywo, barszcze, pasztety, kluski, pierogi czy cała gama słodkości to propozycje uniwersalne. Z tych przepisów możesz z powodzeniem korzystać przez cały rok, nie tylko od święta!
Ponad książka zawiera aż 250 starannie przygotowanych i wypróbowanych przepisów na dania tradycyjnie kojarzone z polskimi świętami i uroczystościami – oraz mnóstwo ciekawych nowych przepisów, do wykorzystania w codziennej kuchni domowej.
Marta Szloser zaczęła gotować z potrzeby serca – dosłownie. Przepisami dzieli się na stronie www.nakuchennymprogu.pl, co jakiś czas odkrywając w swojej diecie nowe progi, jak np. wykluczenie cukru, glutenu, nabiału czy mięsa albo gotowanie wg Pięciu Przemian. Na blogu www.kulinarnaczytelnia.pl recenzuje smakowite książki (i nie tylko). Ukończyła kurs tradycyjnej dietetyki, ale podąża własną ścieżką. Nie lubi teorii. Lubi gotować. Najchętniej zamknęłaby się w kuchni i wymyślała nowe bezglutenowo-bezcukrowe słodkości.
Wanda Gąsiorowska łączy zgłębianie wiedzy o żywieniu z praktyką we własnej kuchni. Szuka argumentów dla dietetycznych zakazów i zaleceń. Jej zainteresowania zaowocowały dietą wegetariańską, rezygnacją z cukru, glutenu, nabiału, a także certyfikatem doradcy dietetycznego. Na blogu www.kuchnia-edukacyjna.com dzieli się swą wiedzą teoretyczną i kulinarną
http://www.celiakia.pl/ksiazka-swieta-b ... sprzedazy/
Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną.
Uszka i pierogi, makowce, pierniki i serniki, baby, paschy, żurki i mazurki – wszystkie te smakołyki, i wiele innych obecnych na polskich świątecznych stołach, znajdziesz w niniejszej publikacji. Łącznie ponad 250 receptur na pyszne zupy, dania główne, przekąski, dodatki, chleby i bułki, ciasteczka, babeczki i desery, a także przydatne przepisy podstawowe, np. na ciasta pierogowe i naleśnikowe, majonezy, aromatyczne ekstrakty i polewy. Wszystko bez glutenu, cukru i szkodliwych E-dodatków, a często także bez nabiału lub w wersji wegańskiej. Z wykorzystaniem nowych zdrowych produktów, urozmaicających bezglutenową dietę, a także z ograniczeniem mało wartościowych, wysokowęglowodanowych oczyszczonych mąk oraz skrobi. Niektóre z zamieszczonych w książce potraw przyrządza się zazwyczaj tylko raz w roku (np. kutię, kompot wigilijny, paschę czy wielkanocnego baranka), ale większość doskonale wpasowuje się w menu całoroczne. Pieczywo, barszcze, pasztety, kluski, pierogi czy cała gama słodkości to propozycje uniwersalne. Z tych przepisów możesz z powodzeniem korzystać przez cały rok, nie tylko od święta!
Ponad książka zawiera aż 250 starannie przygotowanych i wypróbowanych przepisów na dania tradycyjnie kojarzone z polskimi świętami i uroczystościami – oraz mnóstwo ciekawych nowych przepisów, do wykorzystania w codziennej kuchni domowej.
Marta Szloser zaczęła gotować z potrzeby serca – dosłownie. Przepisami dzieli się na stronie www.nakuchennymprogu.pl, co jakiś czas odkrywając w swojej diecie nowe progi, jak np. wykluczenie cukru, glutenu, nabiału czy mięsa albo gotowanie wg Pięciu Przemian. Na blogu www.kulinarnaczytelnia.pl recenzuje smakowite książki (i nie tylko). Ukończyła kurs tradycyjnej dietetyki, ale podąża własną ścieżką. Nie lubi teorii. Lubi gotować. Najchętniej zamknęłaby się w kuchni i wymyślała nowe bezglutenowo-bezcukrowe słodkości.
Wanda Gąsiorowska łączy zgłębianie wiedzy o żywieniu z praktyką we własnej kuchni. Szuka argumentów dla dietetycznych zakazów i zaleceń. Jej zainteresowania zaowocowały dietą wegetariańską, rezygnacją z cukru, glutenu, nabiału, a także certyfikatem doradcy dietetycznego. Na blogu www.kuchnia-edukacyjna.com dzieli się swą wiedzą teoretyczną i kulinarną
http://www.celiakia.pl/ksiazka-swieta-b ... sprzedazy/
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 59
- Rejestracja: pn 07 wrz, 2015 12:47
Re: Święta bez pszenicy
Dostałam ją na Boże Narodzenie razem z "Kuchnia polska bez pszenicy" więc będę testować na Wielkanoc i dam znać co z tego wyszło. Przejrzałam póki co i sporo przydatnych przepisów można tam znaleźć. Obie książki określiłabym jako bardzo praktyczne, bo o urodzie wydania niestety nie można tu dużo powiedzieć Nie są pomyślane, aby cieszyć oko, co mi osobiście trochę przeszkadza, zawsze ładne zdjęcia mnie inspirują, wygląda na to, że jestem estetką Ale coś za coś, piękne wydanie poszło w odstawkę na rzecz ilości i praktyczności zawartych w książkach treści.