Wysoki poziom wapnia

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Deleex
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: ndz 26 gru, 2021 17:54

Wysoki poziom wapnia

Post autor: Deleex »

Cześć, przepraszam że piszę na waszym forum, chociaż kiedyś badałem się w kierunku celiakii, natomiast mój problem dotyczy obecnie wysokiego wapnia we krwi. Nie potrafię sobie poradzić z tym problemem, nie mogę też suplementować witaminy D3 ponieważ za każdym razem mój poziom wapnia wykracza po za normę i dostaje objawów hiperkalcemii (bóle głowy, bezsenność, skurcze mięśni, zmęczenie)

Żaden rodzinny lekarz nie potrafi znaleźć powodu takiego stanu rzeczy, pytam tutaj bo wiem że jest tutaj wiele osób którzy mają sporą wiedzę medyczną.

Dawki witaminy D3 nawet rzędu 1000 j.m powodują u mnie wzrost poziomu wapnia we krwi powyżej normy. Nie ma się co dziwić ponieważ bez suplementacji mój poziom wapnia jest 2.54 w normie 2.10-2.55. Wiele lat unikałem słońca, mam też nietolerancję laktozy, nie dostarczam nawet 50% dziennego zapotrzebowania na wapń dziennie (pewnie nawet jeszcze mniej) a wysoki wapń we krwi mam od 2014 roku. Próbowałem suplementacji wraz z k2mk7 (50mcg)

Raz po suplementacji witaminy D3 w dawce 1000 j.m dostałem bólów głowy, zmęczenia, drżenia mięśni, postanowiłem zrobić badania krwi i poziom wapnia był zawyżony, zalecono mi sprawdzenie poziomu PTH w kierunku nadczynności przytarczyc, jednak wynik był prawidłowy (PTH w środku normy). Ostatnio zrobiłem badania, takie większe, i wygląda to tak:

Wapń 2.55 mmol/l norma: 2.10 - 2.55
Kreatynina 84,50 umol/l norma: 63,60 - 111,50
Mocznik 5,70 mmol/l norma: 3,20 - 7,40
PTH: 36.3 pg/ml norma: 15 - 63
Wapń Zjonizowany: 1.24 mmol/l norma: 1.15 - 1.27
Witamina D3 13ng norma: 30 - 50
TSH 1.350 norma 0.450 - 4,950
Wit B12 350 norma 180-896

Nie biorę żadnych suplementów wapnia, nie biorę teraz w ogóle nawet D3 (od roku - bo po prostu nie mogę). Mam ciągłe drżenia mięśni, drżenia powieki i jestem zmęczony. Bardzo niski poziom D3 którego nie da się uzupełnić bo wapń szaleje. Zresztą nawet bez D3, taki poziom wapnia nie powinien mieć miejsca, bez suplementacji czy bez dostarczania dużych dawek z pożywienia. Nikt nie jest wstanie stwierdzić o co tutaj chodzi. Czy ktoś z państwa zmagał się z takim problemem? Gdyby nie ten parathormon w normie, pomyślałbym że mam nadczynność przytarczyc, (zresztą z tego co czytałem na zagranicznych forach nawet z takim parathormonem można mieć nadczynność przytarczyc) jednak jak pójdę do endokrynologa to nigdzie mnie nie wyśle patrząc na moje wyniki "bo są przecież w normie". Tutaj jest podobny temat, https://rozmowy.polki.pl/zdrowie,podwyz ... iedzi.html

"Wysoki wapń i niski poziom witaminy D3 to nic dziwnego. Wapń zostaje uwalniany z kości i z powodu braków witaminy D3, witaminy K2, magnezu oraz Boronu, wapń nie zostaje w kościach i za dużo go się wydostaje z kości.
Unikanie produktów bogatych w wapń na początku byłoby wskazane.
Suplementacja witaminą D3 jest obligatoryjna, w tym sensie, że o naturalnym zwiększeniu jej poziomu w tym przypadku jest praktycznie niemożliwe.
Witamina D3 + Magnez + Boron, to powinno zmniejszyć poziom wapnia we krwi oraz wzmocnić kości. "

Ale nie wiem czy to jest możliwe bo jak czytałem wtedy wapń jest wysoki w moczu a nie we krwi. Dzięki z góry.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 7625
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Wysoki poziom wapnia

Post autor: Leeloo »

Ostatnie wyniki wyglądają w miarę, oprócz wit D.
Problem jest złożony, a my tu nie jesteśmy lekarzami. Tu by się przydał dobry endokrynolog, może ktoś zajmujący się osteoporozą (ogarniający metabolizm minerałów i wit D, gospodarkę wapniowo-fosforanową itd.)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
ODPOWIEDZ