Czy są dobre strony glutenu?
Moderator: Moderatorzy
Czy są dobre strony glutenu?
Na temat złego wpływu glutenu na zdrowie dużo można się dowiedzieć z forum, ale czy jest jakiś jego pozytywny wpływ na człowieka . O tym nic nie wiem. Może ktoś wie coś na ten temat, spotkał się z tym, doświadczył #-o .
Andrzej
Andrzej
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Gluten jest to głównym powodem szerokiego użycia pszenicy w przemyśle spożywczym. Obecny w pszenicy gluten tworzy silne, spójne ciasto, zdolne do zatrzymywania gazu i tworzenia delikatnych produktów. Więcej: www.google.pl :idea:
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Czy są dobre strony glutenu?
w Twojej wypowiedzi jest błąd polegający na użyciu słowa człowiek. Gluten nie jest szkodliwy "dla człowieka" . Jest szkodliwy dla osób chorych na celiakię i uczulonych na niego. Dla całej reszty ludzkości jest jak najbardziej pożyteczny. Tak samo jak są osoby uczulone na truskawki, mleko, orzechy itp - skądinąd niewinne produkty, ale niektórym szkodzą.akpn pisze:Na temat złego wpływu glutenu na zdrowie dużo można się dowiedzieć z forum, ale czy jest jakiś jego pozytywny wpływ na człowieka
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 609
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
- Lokalizacja: Warszawa
Produkt jak kazdy inny, ani zly ani dobry (chyba, ze jak wszystko w nadmiarze nawet zdrowym moze szkodzic) dla osob uczulonych, badz z celiakia zdecydowanie kancerogenny(czyli uszkadzajacy). Z rownym skutkiem moznaby dywagowac o orzechach, maja wiele zalet(mineraly, wplyw na procesy pamieciowe itp), ale dla uczulonych same wady...
Czy są dobre strony glutenu?
"w Twojej wypowiedzi jest błąd polegający na użyciu słowa człowiek"
Oczywiście chodzi o pozytywy i dla człowieka zdrowego i dla człowieka, któremu gluten szkodzi. Człowiek który jest zdrowy, zapewne coś traci nie mając w diecie glutenu , a człowiek któremu gluten szkodzi zapewne zapewne więcej zyskuje, niż traci nie mając g. w diecie. Ale czy tak jest
Oczywiście chodzi o pozytywy i dla człowieka zdrowego i dla człowieka, któremu gluten szkodzi. Człowiek który jest zdrowy, zapewne coś traci nie mając w diecie glutenu , a człowiek któremu gluten szkodzi zapewne zapewne więcej zyskuje, niż traci nie mając g. w diecie. Ale czy tak jest
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Z tego co mowila gastroenterolog mojej Kasi, dieta bezglutenowa jest dobra dla wszystkich bez wzgledu czy ktos ma celiakie, czy nie. O ile dobrze pamietam chodzilo o to, ze gluten bardzo obciąża układ trawienny. Z tego powodu wiele diet odchudzających lub lekkostrawnych zaleca odrzucenie produktow macznych, takich jak np. makarony, oraz ograniczenie zwyklego pieczywa.
Ale nie oznacza to, ze wszyscy powinni zrezygnowac z jedzenia glutenowego. Wiekszosc ludzi dobrze radzi sobie z trawieniem go. Zalety, ktore wychodza w kuchni, w piekarniach i cukierniach calkowicie niweluja dla ludzi zdrowych jego minusy. Wlasnie te wlasciwosci piekarnicze doprowadzily do faworyzowania i chodowania odmian pszenicy, ktora miala glutenu wiecej niz inne. Przykladem tu niech bedzie orkisz. Ma on wiele zalet, lecz wlasnie z powodu tego, ze zawiera o wiele mniej glutenu i jest ogolnie mniej wydajny prawie zrezygnowano z jego uprawy. Uwaga :idea: orkisz nie jest bezglutenowy
Ale nie oznacza to, ze wszyscy powinni zrezygnowac z jedzenia glutenowego. Wiekszosc ludzi dobrze radzi sobie z trawieniem go. Zalety, ktore wychodza w kuchni, w piekarniach i cukierniach calkowicie niweluja dla ludzi zdrowych jego minusy. Wlasnie te wlasciwosci piekarnicze doprowadzily do faworyzowania i chodowania odmian pszenicy, ktora miala glutenu wiecej niz inne. Przykladem tu niech bedzie orkisz. Ma on wiele zalet, lecz wlasnie z powodu tego, ze zawiera o wiele mniej glutenu i jest ogolnie mniej wydajny prawie zrezygnowano z jego uprawy. Uwaga :idea: orkisz nie jest bezglutenowy
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
tere fere trendy,
...tylko w każdym przedszkolu sztywnieją na słowo bezglutenowy, w knajpkach udaja mądrych po czym pytaja sie co to jest, wielu dietetyków na słowo bezglutenowy serwuje ci gotowane ziemniaki i marchew, a ludzie chcą ci nakarmić dziecko cukierkami, bo jeden nie zaszkodzi tyle tylko że jest to jedyna kwestia w której moje dziecko mnie słucha... zanim nie skonsultuje nie ruszy i to jest plus, poza tym chyba bardziej rozważnie ładuje się coś na talerz, czyli jemy mniej śmieciowego jedzenia. A moje dziecko nie rąbie kiepskich słodyczy przy każdej wizycie w sklepie. Normalnie też bym zabroniła, ale tak przynajmniej nie muszę tłumaczyć.
No i każdy jest w szoku jaki mądry 3 letni dzieciak - każe czytać pani w masarni skład na opakowaniu
...tylko w każdym przedszkolu sztywnieją na słowo bezglutenowy, w knajpkach udaja mądrych po czym pytaja sie co to jest, wielu dietetyków na słowo bezglutenowy serwuje ci gotowane ziemniaki i marchew, a ludzie chcą ci nakarmić dziecko cukierkami, bo jeden nie zaszkodzi tyle tylko że jest to jedyna kwestia w której moje dziecko mnie słucha... zanim nie skonsultuje nie ruszy i to jest plus, poza tym chyba bardziej rozważnie ładuje się coś na talerz, czyli jemy mniej śmieciowego jedzenia. A moje dziecko nie rąbie kiepskich słodyczy przy każdej wizycie w sklepie. Normalnie też bym zabroniła, ale tak przynajmniej nie muszę tłumaczyć.
No i każdy jest w szoku jaki mądry 3 letni dzieciak - każe czytać pani w masarni skład na opakowaniu
Ostatnio zmieniony sob 20 sty, 2007 16:58 przez edyta, łącznie zmieniany 1 raz.
mamuśka Mariuszka
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
właśnie dlatego, że nie lansujemy naszej mody gdyby świadomość społeczna o pożyteczności diety bg była wysoka nikt by nie robił dziwnych min na hasło "bezglutenowy".edyta pisze:tylko w każdym przedszkolu sztywnieją na słowo bezglutenowy
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia