Czy są dobre strony glutenu?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
akpn
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: sob 01 sty, 2005 01:23
Lokalizacja: Poznań

Czy są dobre strony glutenu?

Post autor: akpn »

Na temat złego wpływu glutenu na zdrowie dużo można się dowiedzieć z forum, ale czy jest jakiś jego pozytywny wpływ na człowieka :?: . O tym nic nie wiem. Może ktoś wie coś na ten temat, spotkał się z tym, doświadczył #-o .
Andrzej
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Gluten jest to głównym powodem szerokiego użycia pszenicy w przemyśle spożywczym. Obecny w pszenicy gluten tworzy silne, spójne ciasto, zdolne do zatrzymywania gazu i tworzenia delikatnych produktów. Więcej: www.google.pl :idea:
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czy są dobre strony glutenu?

Post autor: Magdalaena »

akpn pisze:Na temat złego wpływu glutenu na zdrowie dużo można się dowiedzieć z forum, ale czy jest jakiś jego pozytywny wpływ na człowieka :?:
w Twojej wypowiedzi jest błąd polegający na użyciu słowa człowiek. Gluten nie jest szkodliwy "dla człowieka" . Jest szkodliwy dla osób chorych na celiakię i uczulonych na niego. Dla całej reszty ludzkości jest jak najbardziej pożyteczny. Tak samo jak są osoby uczulone na truskawki, mleko, orzechy itp - skądinąd niewinne produkty, ale niektórym szkodzą.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anakon »

Produkt jak kazdy inny, ani zly ani dobry (chyba, ze jak wszystko w nadmiarze nawet zdrowym moze szkodzic) dla osob uczulonych, badz z celiakia zdecydowanie kancerogenny(czyli uszkadzajacy). Z rownym skutkiem moznaby dywagowac o orzechach, maja wiele zalet(mineraly, wplyw na procesy pamieciowe itp), ale dla uczulonych same wady...
akpn
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: sob 01 sty, 2005 01:23
Lokalizacja: Poznań

Czy są dobre strony glutenu?

Post autor: akpn »

"w Twojej wypowiedzi jest błąd polegający na użyciu słowa człowiek"
Oczywiście chodzi o pozytywy i dla człowieka zdrowego i dla człowieka, któremu gluten szkodzi. Człowiek który jest zdrowy, zapewne coś traci nie mając w diecie glutenu :?: , a człowiek któremu gluten szkodzi zapewne zapewne więcej zyskuje, niż traci nie mając g. w diecie. Ale czy tak jest :?:
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Z tego co mowila gastroenterolog mojej Kasi, dieta bezglutenowa jest dobra dla wszystkich bez wzgledu czy ktos ma celiakie, czy nie. O ile dobrze pamietam chodzilo o to, ze gluten bardzo obciąża układ trawienny. Z tego powodu wiele diet odchudzających lub lekkostrawnych zaleca odrzucenie produktow macznych, takich jak np. makarony, oraz ograniczenie zwyklego pieczywa.
Ale nie oznacza to, ze wszyscy powinni zrezygnowac z jedzenia glutenowego. Wiekszosc ludzi dobrze radzi sobie z trawieniem go. Zalety, ktore wychodza w kuchni, w piekarniach i cukierniach calkowicie niweluja dla ludzi zdrowych jego minusy. Wlasnie te wlasciwosci piekarnicze doprowadzily do faworyzowania i chodowania odmian pszenicy, ktora miala glutenu wiecej niz inne. Przykladem tu niech bedzie orkisz. Ma on wiele zalet, lecz wlasnie z powodu tego, ze zawiera o wiele mniej glutenu i jest ogolnie mniej wydajny prawie zrezygnowano z jego uprawy. Uwaga :idea: orkisz nie jest bezglutenowy
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

W takim razie - lansujmy się :D
Bezglutenowość niech będzie trendi, dżezi i co tam jeszcze :D
Obrazek
Awatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 212
Rejestracja: wt 27 gru, 2005 22:25
Lokalizacja: Żagań/Warszawa

Post autor: edyta »

tere fere trendy,
...tylko w każdym przedszkolu sztywnieją na słowo bezglutenowy, w knajpkach udaja mądrych po czym pytaja sie co to jest, wielu dietetyków na słowo bezglutenowy serwuje ci gotowane ziemniaki i marchew, a ludzie chcą ci nakarmić dziecko cukierkami, bo jeden nie zaszkodzi :< tyle tylko że jest to jedyna kwestia w której moje dziecko mnie słucha... zanim nie skonsultuje nie ruszy i to jest plus, poza tym chyba bardziej rozważnie ładuje się coś na talerz, czyli jemy mniej śmieciowego jedzenia. A moje dziecko nie rąbie kiepskich słodyczy przy każdej wizycie w sklepie. Normalnie też bym zabroniła, ale tak przynajmniej nie muszę tłumaczyć.
No i każdy jest w szoku jaki mądry 3 letni dzieciak - każe czytać pani w masarni skład na opakowaniu :)
Ostatnio zmieniony sob 20 sty, 2007 16:58 przez edyta, łącznie zmieniany 1 raz.
mamuśka Mariuszka
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

edyta pisze:tylko w każdym przedszkolu sztywnieją na słowo bezglutenowy
właśnie dlatego, że nie lansujemy naszej mody :) gdyby świadomość społeczna o pożyteczności diety bg była wysoka nikt by nie robił dziwnych min na hasło "bezglutenowy".
ODPOWIEDZ