czy to alegria na gluten?
Moderator: Moderatorzy
titrant
"A, zapomniałem dodać, że po cukrze mam kurcze mięśni i problemy z precyzyjnymi czynnościami, a zdarza się, że rzeczy wypadają mi z rąk."
kilka dni temu kosmetolog powiedział - cukier u niektórych osób zmienia ciśnienie w naczyniach krwionośnych na wyższe co nie jest tym samym ciśnieniem jakie mierzy się aparatem do mierzenia ciśnienia ... może coś na rzeczy tu jest ?
"A, zapomniałem dodać, że po cukrze mam kurcze mięśni i problemy z precyzyjnymi czynnościami, a zdarza się, że rzeczy wypadają mi z rąk."
kilka dni temu kosmetolog powiedział - cukier u niektórych osób zmienia ciśnienie w naczyniach krwionośnych na wyższe co nie jest tym samym ciśnieniem jakie mierzy się aparatem do mierzenia ciśnienia ... może coś na rzeczy tu jest ?
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Niezależnie od szczegółowego patomechanizmu, jedno można stwierdzić z pewnością: cukier to dla mnie poważna trucizna ustępująca chyba tylko glutenowi.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Titrant, mąka to przecież nie to samo co gluten.
To nie to samo. Mąka to mąka, a gluten to gluten. To nic, że gluten występuje w mące. Przecież można być uczulonym np. na mąkę pszenną, a nie być uczulonym na gluten. I na odwrót. Na tym portalu piszą ludzie, którzy wyraźnie deklarują: mam uczulenie na gluten, a nie na mąkę.
To samo dotyczy celiaków. Szkodzi im gluten, a nie mąka, chyba, że są na nią dodatkowo uczuleni. Ludzie dotknięci celiakią przecież mogą jeść mąkę. Mąkę bezglutenową.
To nie to samo. Mąka to mąka, a gluten to gluten. To nic, że gluten występuje w mące. Przecież można być uczulonym np. na mąkę pszenną, a nie być uczulonym na gluten. I na odwrót. Na tym portalu piszą ludzie, którzy wyraźnie deklarują: mam uczulenie na gluten, a nie na mąkę.
To samo dotyczy celiaków. Szkodzi im gluten, a nie mąka, chyba, że są na nią dodatkowo uczuleni. Ludzie dotknięci celiakią przecież mogą jeść mąkę. Mąkę bezglutenową.
Ostatnio zmieniony ndz 20 mar, 2011 09:42 przez grubymiś, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Mąka bezglutenowa to mąka ze zbóż bezglutenowych, ew. skrobia zbóż bezglutenowych wzbogacona albo i nie białkiem innych roślin (np. grochu?).
Mąka zawiera ok. 10% glutenu, bo mniej więcej całe białko mąki to właśnie gluten. Oczywiście, można być uczulonym na inne związki chemiczne w mące, ale pytanie brzmiało czy alergen zadawany w teście skórnym to gluten? Kiedyś pytałem o skład preparatów do testów skórnych alergolożki. Powiedziała, że to wyizolowane najczęstsze alergeny, w przypadku jedzenia, pokarmów. Dlatego brak reakcji nie wyklucza alergii na testowaną rzecz.
Pytam przeto, czy takim najpopularniejszym alergenem np. mąki pszennej jest gliadyna.
Mąka zawiera ok. 10% glutenu, bo mniej więcej całe białko mąki to właśnie gluten. Oczywiście, można być uczulonym na inne związki chemiczne w mące, ale pytanie brzmiało czy alergen zadawany w teście skórnym to gluten? Kiedyś pytałem o skład preparatów do testów skórnych alergolożki. Powiedziała, że to wyizolowane najczęstsze alergeny, w przypadku jedzenia, pokarmów. Dlatego brak reakcji nie wyklucza alergii na testowaną rzecz.
Pytam przeto, czy takim najpopularniejszym alergenem np. mąki pszennej jest gliadyna.
Ostatnio zmieniony ndz 20 mar, 2011 09:57 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Tak, testuje się różne, w tym glutenowe. I o takie w domyśle mi chodziło. Gliadyna to gluten z pszenicy .
Osobiście miałem przyjemność być testowanym na mąkę żytnią i pszenną - wyszły mi jakieś tam plamki, a test z krwi nie wykazał IgE glutenu. Testy skórne mają tę wyższość nad testem z krwi, że mogą wykazać reakcję krzyżową, kiedy na alergen reagują nieswoiste dla niego przeciwciała.
Osobiście miałem przyjemność być testowanym na mąkę żytnią i pszenną - wyszły mi jakieś tam plamki, a test z krwi nie wykazał IgE glutenu. Testy skórne mają tę wyższość nad testem z krwi, że mogą wykazać reakcję krzyżową, kiedy na alergen reagują nieswoiste dla niego przeciwciała.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Ja też miałam testy skórne na mąkę pszenną i żytnią. Wyszło mi trochę więcej niż plamki. Czyli uczulenie jest. Jak miałam robione alergeny wziewne, to wyszły takie odczyny, że lekarz ręce załamał i kazał natychmiast zażyć wapno. Moje ręce wyglądały jakby były poparzone.
Myślę, że te opuchlizny, które mnie męczą to właśnie alergeny. Opuchlizny twarzy i brzucha.
Myślę, że te opuchlizny, które mnie męczą to właśnie alergeny. Opuchlizny twarzy i brzucha.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Mąka bezglutenowa to także mąka, która ma w składzie skrobię pszenną bezglutenową, np. http://bezgluten.pl/sklep/produkt,104,e ... _500g.htmltitrant pisze:Mąka bezglutenowa to mąka ze zbóż bezglutenowych, ew. skrobia zbóż bezglutenowych wzbogacona albo i nie białkiem innych roślin (np. grochu?).
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
A, przepraszam. lapsus digitorum. Miało być skrobia ze zbóż glutenowych...Rafal_tata pisze:titrant pisze:Mąka bezglutenowa to mąka ze zbóż bezglutenowych, ew. skrobia zbóż bezglutenowych wzbogacona albo i nie białkiem innych roślin (np. grochu?).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]