Niedawno przeczytałem ciekawy artykuł, w którym autorzy dopatrują się podobieństwa pomiędzy białkami adhezyjnymi Hwp1 występującymi w drożdżakach candida albicans oraz w glutenie (gliadynowymi).
Przypomnę, że transglutaminaza jest enzymem, który pełni rolę katalizatora reakcji deamidacji gliadyny, jest ona również celem reakcji autoimmunologicznej w celiakii (przeciwciała anty-tTG).
Holenderski badacz, Dr. Nieuwenhuizen z TNO Nutrition and Food Research sugeruje, że białka występujące w szczepach candida mogą powodować identyczne reakcje chemiczne i immunologiczne jak gliadyna (wydzielanie transglutaminazy oraz przeciwciał przeciw niej).
Ta hipoteza wyjaśniałaby, w jaki sposób powstaje celiakia (odpowiedź immunologiczna jest zainicjowana przez infekcję candida, później organizm atakuje białka "glutenowe").
Teoria ta pozwala również zrozumieć, dlaczego u niektórych osób reakcja immunologiczna nie zostaje zatrzymana nawet po odstawieniu glutenu (wszystkiemu winna ma być candida, która wciąż pozostaje w organizmie).
Dla zainteresowanych oryginalny artykuł w języku angielskim tutaj:
http://www.denvernaturopathic.com/news/celiac.html
Podobny artykuł na stronie NCBI (National Center for Biotechnology Information), ale tutaj już dużo bardziej naukowy język angielski:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5583152/
Co o tym sądzicie?
Celiakia a Candida...
Moderator: Moderatorzy
Re: Celiakia a Candida...
Czytalem o tym i jest to bardzo ciekawa teoria.
Inne teorie to infekcje wirusami - np. reowirusem, czy np. wirusem Epsteina Barra (ktorym zainfekowana jest prawie cala populacja, ale tylko mala czesc nie umie utrzymac wirusa w ryzach, co moze powodowac choroby autoimmunologiczne).
Poki co zadna teoria nie zostala udowodniona.
Inne teorie to infekcje wirusami - np. reowirusem, czy np. wirusem Epsteina Barra (ktorym zainfekowana jest prawie cala populacja, ale tylko mala czesc nie umie utrzymac wirusa w ryzach, co moze powodowac choroby autoimmunologiczne).
Poki co zadna teoria nie zostala udowodniona.