Tabletka "cud"!
Moderator: Moderatorzy
Tabletka "cud"!
Witam,
Jestem tu nowa, więc krótko o sobie Mam 28 lat a na diecie bezglut. jestem niemalże od urodzenia.
Jakiś czas temu, około 5-6 lat, przeczytałam w miesięczniku "Wiedza i Życie" iż amerykańscy naukowcy pracują nad tabletką dla osób chorych na celiakię. Ma ona zawierać enzymy trawiące gluten, a samą tabletkę będzie się łykać krótko przed posiłkiem (mogłam coś poprzekręcać odnośnie działania tej tabletki, dość dawno to czytałam). Tabletka ma być gotowa za dziesięć lat.
Cóż, pozostało im jakieś 4-5 lat...
Czy ktoś z was coś o tym słyszał??
Niestety nie mam nigdzie tego artykułu, a w archiwum miesięcznika są tylko zachowane długie artykuły, ten był bardzo króciutki, w dziale ciekawostki czy coś takiego...
Pozdrawiam
Jestem tu nowa, więc krótko o sobie Mam 28 lat a na diecie bezglut. jestem niemalże od urodzenia.
Jakiś czas temu, około 5-6 lat, przeczytałam w miesięczniku "Wiedza i Życie" iż amerykańscy naukowcy pracują nad tabletką dla osób chorych na celiakię. Ma ona zawierać enzymy trawiące gluten, a samą tabletkę będzie się łykać krótko przed posiłkiem (mogłam coś poprzekręcać odnośnie działania tej tabletki, dość dawno to czytałam). Tabletka ma być gotowa za dziesięć lat.
Cóż, pozostało im jakieś 4-5 lat...
Czy ktoś z was coś o tym słyszał??
Niestety nie mam nigdzie tego artykułu, a w archiwum miesięcznika są tylko zachowane długie artykuły, ten był bardzo króciutki, w dziale ciekawostki czy coś takiego...
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn 29 paź, 2007 10:42 przez Karo1ina, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Tak. Gdzieś pisałem o tym na początkach Forum... ale było to dawno temu Czas pokaże, na razie ni słychu, ni widu....Karo1ina pisze:Czy ktoś z was coś o tym słyszał??
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Ja myślę, ze trzeba śledzic to:
http://www.albatherapeutics.com/Portals ... 0Final.pdf
Chyba dadzą rade, lecz potrzeba czasu.
http://www.albatherapeutics.com/Portals ... 0Final.pdf
Chyba dadzą rade, lecz potrzeba czasu.
http://ajpgi.physiology.org/cgi/content ... type=HWCIT
Artykuł ten to "Wysoko wydajna degradacja glutenu za pomocą nowo rozpoznanego prolyl endoprotease..."
Artykuł ukazał się w American Journal of Physiology Gastrointestinal Liver Physiology.
Enzym zwany Propil EndoProteaz (PEP), który całkowicie trawi gluten, znajduje się w grzybie Aspergillus niger (AN). AN jest grzybem stosowanym w przemyśle spożywczym, do żywności przetworzonej. PEP różni się od wielu enzymów tym, że nie wpływają na niego kwasy żołądkowe i utrzymuje swoje właściwości niszczące. PEP dzieli cząstki glutenu na małe kawałki w żołądku podczas 1-4 godzin.
Artykuł ten został napisany przez zespół z uniwersytetu w Leiden w Holandii. Zauważcie, że w zespole jest Polak. Może warto byłoby się z nim skontaktować...
Artykuł ten to "Wysoko wydajna degradacja glutenu za pomocą nowo rozpoznanego prolyl endoprotease..."
Artykuł ukazał się w American Journal of Physiology Gastrointestinal Liver Physiology.
Enzym zwany Propil EndoProteaz (PEP), który całkowicie trawi gluten, znajduje się w grzybie Aspergillus niger (AN). AN jest grzybem stosowanym w przemyśle spożywczym, do żywności przetworzonej. PEP różni się od wielu enzymów tym, że nie wpływają na niego kwasy żołądkowe i utrzymuje swoje właściwości niszczące. PEP dzieli cząstki glutenu na małe kawałki w żołądku podczas 1-4 godzin.
Artykuł ten został napisany przez zespół z uniwersytetu w Leiden w Holandii. Zauważcie, że w zespole jest Polak. Może warto byłoby się z nim skontaktować...
Ostatnio zmieniony pn 29 paź, 2007 23:00 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Wydaję mi się, że dr Dziechciarz wspomniał o tym enzymie w czasie swojego wykładu na konferencji "Celiakia - fakty i mity", ale z jego wypowiedzi wywnioskowałem, że badania nadal "są w trakcie".
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Rozmawialiśmy już o badaniach holenderskich : topics8/badania-nad-enzymem-degradujacy ... vt1575.htm . Syn próbował kontaktować się jeszcze z p. Stepniakiem ale z czasem korespondencja umilkła. Sądzę, że z ramienia Stowarzyszenia można napisać bezpośrednio do prof. prowadzącego badania. Jeśli Szefowa uzna, że jest sens. Zresztą nie tylko do Holandii.
Spójrzcie na to- Glutenzyme- Enzym pomagający trawić gluten jest w sprzedaży.
http://www.foodreactions.org/products/coeliac.html
http://www.health4youonline.com/health_ ... b14730.htm
http://www.foodreactions.org/products/coeliac.html
http://www.health4youonline.com/health_ ... b14730.htm
Glutenzyme Plus, the first digestive enzyme designed to break down the gluten proteins in cereals and grains, may be useful when they cannot be avoided, allowing cereals and grains to be included as part of a healthy diet. It helps make wheat, wheat products and other cereals more tolerable.
Warto przeczytać jednak doświadczenia jednego z celiaków dot. tego enzymu: http://www.celiactravel.com/glutenzyme.htmlGlutenzyme Plus is a digestive enzyme complex specifically designed to break down the gluten proteins in cereals and grains. However, people with coeliac disease should still avoid eating the grains.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Czyli raczej nie działa....
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia