Wzdęcia po chleb na zakwasie

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 301
Rejestracja: śr 10 lut, 2010 18:51
Lokalizacja: Wrocław

Wzdęcia po chleb na zakwasie

Post autor: Malia »

Na forum jest dużo tematów, więc mam pewne opory przed otwieraniem kolejnych, bo czasami, gdzieś już jest właściwy wątek, tylko nie można go znaleźć... No, ale trudno.
------------------

Po niczym, chyba że oprócz mleka, nie mam tak szybkiej i zdecydowanej reakcji, jak właśnie po chlebie na zakwasie - prawie natychmiast wzdęcia i bardzo śmierdzące gazy. Normalnie myślałam, że się załamię, po zakupie takiego pysznego chlebka na zakwasie musiałam przeprać spodenki od piżam, bo po prostu cuchnęły!
Pamiętam też, że mam podobne objawy po takim prawdziwym kefirze, aż pachnącym kwaśnością (bez mleka w proszku)... Wspominam ten kefir z tego względu, że w zasadzie nic więcej nie wywołuje u mnie tak horrendalnie cuchnących gazów oprócz właśnie niego i chleba na zakwasie...

I tak się zastanawiam - czy to może być alergia?

Czy może po prostu jest to związane ze złym trawieniem i dlatego to tak cuchnie?
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 159
Rejestracja: śr 16 gru, 2009 17:35
Lokalizacja: woj.Mazowieckie

Post autor: ES »

Wygląda to na alergie.. natychmiastowa reakcja organizmu..Złe trawienie tez mogłoby być ale chyba nie występowałoby to wszystko tak szybko.. chociaż z drugiej strony jedno nie wyklucza drugiego..ponad to wzdęcia występują wtedy gdy pokarm nie został poprawnie strawiony i wchłonięty oraz przedostało się zbyt dużo białek i innych pożywek do jelita grubego.
Ostatnio zmieniony śr 28 kwie, 2010 18:25 przez ES, łącznie zmieniany 1 raz.
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

A może nie tyle alergia, co wrażliwość na bakterie odpowiedzialne za kwaśnienie?
O alergii na bakterie to nie słyszałam jeszcze, ale cholera wie...
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 301
Rejestracja: śr 10 lut, 2010 18:51
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Malia »

martini pisze:O alergii na bakterie to nie słyszałam jeszcze, ale cholera wie...
No, właśnie ja też nie... I nawet nie wiem, pod jakim hasłem zapytać o to wujka Google... Dlatego założyłam nowy temat...
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 159
Rejestracja: śr 16 gru, 2009 17:35
Lokalizacja: woj.Mazowieckie

Post autor: ES »

Drobnoustroje Lactobacillus sp. i Streptococcus sp. odpowiedzialne są za kwaśnienie.
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 301
Rejestracja: śr 10 lut, 2010 18:51
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Malia »

O, dzięki, to będę szukać. :)
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Streptokoki każdy z nas ma w układzie trawiennym, nie wiem, czy akurat ten rodzaj, o którym pisze ES, bo ich są dziesiątki, w każdym razie któreś są niezbędne do prawidłowego trawienia. Może jak sobie zapodajesz kefirek, to masz przepaciorkowanie i stąd ta reakcja?
Tak sobie snuję refleksje...
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 301
Rejestracja: śr 10 lut, 2010 18:51
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Malia »

martini pisze:Może jak sobie zapodajesz kefirek, to masz przepaciorkowanie i stąd ta reakcja?
:zdziw: Wybacz, ale nie łapię... Możesz jaśniej? O co ci dokładnie chodzi z tym "przepaciorkowaniem"?
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

1. masz naturalne paciorkowce w ukladzie pokarmowym, bo każdy ma, przynajmniej teoretycznie
2. dostajesz paciorkowce w kefirze (odpowiedzialną za tę myśl czynię ES, bo to ona napisała, że Streptococcus sp jest odpowiedzialny za kwaśnienie)
3. może 1+2 to za dużo dla Twojego brzucha?
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

Po zjedzeniu pieczywka na zakwasie to i mój synio ma takie objawy jak Malia.
kupuję ostatnio pieczywo Schara.Fakt jest smaczne,miękkie i naprawde dobre-syn chwali,zajada się bułkami,ale po pieczywie razowym,które kupiłam,na zakwasie,ma wzdęcia.

Więc nie kupię na razie,zobacze jak bez tego będzie funkcjonował.
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 301
Rejestracja: śr 10 lut, 2010 18:51
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Malia »

Współczuję, chociaż trochę mi ulżyło, bo już myślałam, że sobie wymyślam. :/
Życzę, aby się poprawiło. :)
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
krakowska
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: pt 03 lip, 2009 23:56
Lokalizacja: zielona góra

Post autor: krakowska »

jak sie robi chlebek na zakwasie, to trzeba odczekać 24 godziny zanim sie go zje - nie jemy świeżego
krakowska
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: pt 03 lip, 2009 23:56
Lokalizacja: zielona góra

Post autor: krakowska »

a z jakiej mąki ten zakwas był? a Ty gluten jesz?
Kasia77
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: wt 05 wrz, 2023 17:53

Re: Wzdęcia po chleb na zakwasie

Post autor: Kasia77 »

Ważne, aby po spożyciu mocno ukwaszonego chleba nie pić jakiś czas żadnego napoju, gdyż proces wzdęcia przybiera na sile, gdy razem z wodą bakterie te dłużej zalegają i rozlewają się po żołądku i jelitach. Ja zawsze jak popiję późno chleb kwaszony albo jogurt wodą, mam noc z głowy.
ODPOWIEDZ