Diagnoza-nieprzestrzehanie diety?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Agata23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: ndz 06 mar, 2011 21:27
Lokalizacja: Zuzułka

Diagnoza-nieprzestrzehanie diety?

Post autor: Agata23 »

Mam takie pytanie czy ktoś może miała też taki przypadek jak ja że :od 2 lat jesteśmy na diecie po pierwszych badaniach jakiś czas od stosowania diety okazało się że dieta jest nie przestrzegania,byłam bardzo zdziwiona ale postanowiłam się przyjżeć jakie błędy popełniałam i okazało się że nie nie wiedziałam o tym że gluten może być w syropie glukozowo-fruktazowym i myślałam że może w tym popełniłam błąd ,zaczełam przed podaniem jakiego kolwiek produktu ogólnie dostępnego sprawdzać na forum lub pisać do firm i tym razem byłam pewna że wszystko jest dobrze że nie popęłniam błędów ale co się okazalo tydzień temu wynik badania jest taki sam że dieta jest nie przestzregana i że to nie są tylko jakieś wpadki,jestem załamana bo nie wiem co mam zrobić dziecko dostaje coś z glutenem a ja nie wiem co i szkodze mu przez to,ale te produkty co mu podaje to mam tu na forum oznaczone (przynajmiej przez firmy) że nie zawierają glutenu,ale jednak coś go zawiera skoro wyszedł taki wynik.Prosze o jakąś pomoc w czym mogę robić błędy bo ja już nie wiem co robić,nie chce szkodzić dziecku nieświadomie:(
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

Agata23 pisze:gluten może być w syropie glukozowo-fruktazowym
to akurat niezupełnie tak - w syropie NIE MA glutenu, nawet jeśli był zrobiony z pszenicy. Inną sprawą jest, że taki syrop szkodzi osobom nadwrażliwym na produkty z pszenicy. A jeszcze inną sprawą jest, że takiego syropu, z czegokolwiek bądź zrobionego, lepiej unikać, bo taka dodatkowa dawka cukru nie jest niczym zdrowym. Nawet jeśli nie ma nic wspólnego z celiakią.
W każdym razie - to najprawdopodobniej nie syrop g-f jest przyczyną "przecieków" w diecie. Trudno poradzić, jak się nie wie, co w tej diecie się zawiera - a tego nie piszesz.

I jedna mała uwaga-prośba - o pisanie krótszymi zdaniami, bo straaasznie trudno w Twojej wypowiedzi doszukać się istoty sprawy, o którą Ci chodzi... Ciężko się to czyta.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 351
Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Post autor: Nalewka »

okazało się że dieta jest nie przestrzegania,
A jak dokładnie brzmi opis wyniku tego badania?
Ostatnio zmieniony śr 30 maja, 2012 11:43 przez Nalewka, łącznie zmieniany 1 raz.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

I jakie to było badanie?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: ndz 06 mar, 2011 21:27
Lokalizacja: Zuzułka

Post autor: Agata23 »

dokładnie nie powiem jak brzmi opis dlatego że ja dzwoniłam do Doktorki i ona mi powiedziała tylko to że dieta jest nie przestrzegana i to nie są sporadyczne wpadki,a te badania to teraz jakieś były tak bardzo szczegołowo w związku z tym że pierwszy raz również wyszlo że dieta jest nie przestrzegana.Dziwi mnie tylko ten fakt dlaczego dziecko nie miało żadnych objaw w związku z tym że dostaje coś z glutenem,bo np przed tym jak nie wiedziałam że dziecko ma celiakie to mial non stop biegunki a teraz skoro dostaje ten gluten to nie mial ,czasami mu się zdażyło ale nie tak jak przed tym jak nie wiedzieliśmy na początku że ma celiakie.żadnych bólów brzuszka i innych objawów,a jeszcze w zwiąku z tym tak sama pomyślałam że może on nie może również skrobi pszennej czy w takim wypadku wynik badań mógłby wyjść taki jak niestety nam wyszedł?bo ja już sama nie wiem co robię nie tak :(
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 351
Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Post autor: Nalewka »

Czy to znaczy, że używasz mąki pszennej bezglutenowej?

A jaką macie dokładnie diagnozę? Celiakia?
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Jeżeli dawka glutenu jest niewielka, objawy mogły się uspokoić. To, że nie ma objawów natychmiastowych po spożyciu glutenu jest sprawą znaną.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Tez jest tak, ze przeciwciala na diecie nie znikaja od razu. Nie wiem wprawdzie jak szybko, zwlaszcza u dzieci, ale moze po prostu trzeba wam wiecej czasu? Albo sprobowac tez wyeliminowac produkty bezglutenowe ze skrobia pszenna, moze byc ze organizm twojego dziecka zle na nia reaguje albo je za duzo tych produktow.
Obrazek
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 229
Rejestracja: ndz 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Post autor: Magdula82 »

myślę,że powinnaś odstawić całkowicie skrobię pszenną bezglutenową i za jakiś czas powtórzyć badanie. Ja osobiscie na skrobie bg reaguje jak na gluten.
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: ndz 06 mar, 2011 21:27
Lokalizacja: Zuzułka

Post autor: Agata23 »

mąki używam z firmy bezgluten głównie uniwersalnej bądź biszkoptowej jak robie ciasto.Na diecie jesteśmy od maja 2010 a więc myślę że chyba to wszystko powinno się już unormować.napisze może produkty jakie podaje dziecku to może podpowiecie mi co powinnam wyeliminować,A WIĘC: wedliny to z lidla na których widnieje napis bezglutenowe, mam u siebie też taką masarnie z której podawałam dziecku wędliny w składzie była tylko sól peklowana i pieprz,serki:danio,danonki,monte,actimel , chleb z firmy bezgluten, budynie,kiśle i galaretki- dr.oetker .z słodyczyczy:tic tac,czekolady z goplany i kinder czekolade,nim2- cukierki,z lodów to podaje mu big milki i jeszcze np śmietankowo-czekoladowe to tak po krotce o tych produktach takich ogolnie dostępnych,poprosiłabym o przejżenie tych produktów czy może któryś z nich wyeliminować?a i jeszcze dziecko pije i je dużo rzeczy na mleku ale to chyba nie ma znaczenia co do wyniku?
kamka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 71
Rejestracja: pt 23 wrz, 2011 17:05
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: kamka »

budynie, kisiele i galaretki są z celiko specjalnie bezglutenowe. Ja nie kupuję zwykłych, bo podobno nie można. Może to tu tkwi problem. Z lodów tylko grycana są bezglutenowe, a co do wędliny, to dowiedz się, bo np. do kiełbasy dodają proszek do pieczenia zwykły, żeby się kleiło. Wędliny najlepiej robić samemu.
Celiakia, Hashimoto, ziemniaki, krewetki
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: ndz 06 mar, 2011 21:27
Lokalizacja: Zuzułka

Post autor: Agata23 »

Rozmawiałam z wlaścicielem masarni zapewnił mnie że nie dodają nic do wędlin,a co do budyni to ta firma zapewnia że nie zawierają glutenu mają to nawet na swojej stronie zamieszczone,ale czy do takich zapewnień podchodzić z przymrużeniem oka...?
kamka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 71
Rejestracja: pt 23 wrz, 2011 17:05
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: kamka »

Ja byłabym ostrożna z tymi wędlinami i kisielami, budyniami, bo przecież jak normalne były by dobre, to po co by robili nasze bezglutenowe?. Co do wędlin: mam kolegę co robi wędliny na sprzedaż i mówił co w nich się znajduje, masakra. W kaszance zero krwi tylko proszek czerwony, w kiełbasie zamiast wołowiny, proszek do pieczenia, a szynki szprycowane są nie wiadomo czym.Ja wędliny robię sama, przynajmniej tego jestem pewna co w nich jest, bo z innymi produktami nie mam takiej pewności. Skazana jestem na firmy bezglutenowe. Nie wiem co z tym actimelem i tic tac -ami. Ten actimel to w ogóle lepiej nie dawać nawet zdrowym dzieciom, bo "psuje naturalną ich odporność". Spróbuj dziecku odstawić actimel, a zobaczysz, że zaraz będzie przeziębione.
Celiakia, Hashimoto, ziemniaki, krewetki
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 229
Rejestracja: ndz 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Post autor: Magdula82 »

jeżeli dziecko jest wrażliwe na pszenicę, to danio można tylko brzoskwiniowe. w pozostałych smakach jest syrop pochodzący z części skrobiowej pszenicy.
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: ndz 06 mar, 2011 21:27
Lokalizacja: Zuzułka

Post autor: Agata23 »

Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc,przyjrze się dokladnie jeszcze raz tym wędlinom z masarni,i tak mi się zdaje że trzeba będzie odstawić tą skrobię pszenną,ale czy to znaczy że on już nie mógłby dostawać tych produktów co wymieniłam?w takim razie to chyba bardzo malo można mu będzie podawać produktów jak odejmę mu te z skrobią pszenną?
ODPOWIEDZ