Witam mam podejrzenie, że mogę chorować na celiakię i mam odnośnie tego kilka pytań.
Niestety i stety nie wykryto u mnie 1 z 3 przeciwciał, później dowiedziałem się, że należy zrobić więcej badań, ale od 3 tygodni stosuję dietę bezglutenową, zauważyłem, że poprawił mi się stan skóry, czy po za tym odczuję jakąś zmianę ewentualnie po jakim czasie?
Czy po ponownym wprowadzeniu do diety glutenu, jeżeli mam celiakię będę odczuwał jakieś dolegliwości, ewentualnie jakie i po jakim czasie? Czy może nic mi nie będzie?
Jeszcze jedno podobne pytanie jeżeli po zjedzeniu glutenu wystąpią objawy np. biegunka, później przez 1 dzień nie będę jadł glutenu i znowu coś zjem z glutenem to znowu mogę mieć biegunkę, czy już nie. Jeżeli znowu mogę ją mieć to czy to będzie trwało cały czas, czy organizm znowu przyzwyczai się do glutenu.
Jaka jest dozwolona dawka glutenu na diecie czy np. poniżej 0,5 mg jest dozwolone?
Może ktoś da mi jeszcze jakieś porady dotyczące moich problemów, z góry serdecznie wszystkim dziękuję za porady:)
Podejrzenie o celiakię, kilka pytań o diagnozę, objawy itp.
Moderator: Moderatorzy
wszystko zależy. powinno poprawić się wiele więcej, czasem nawet to, czego w żadnym razie nie wiązałbyś z jedzeniem.michal29c pisze:od 3 tygodni stosuję dietę bezglutenową, zauważyłem, że poprawił mi się stan skóry, czy po za tym odczuję jakąś zmianę ewentualnie po jakim czasie?
wszystko zależy. każdy jest inny i każdy ma nieco inne objawy, poza tym, że niektórzy nie mają ich wcale (a raczej - nie wiążą ich z jedzeniem).michal29c pisze:Czy po ponownym wprowadzeniu do diety glutenu, jeżeli mam celiakię będę odczuwał jakieś dolegliwości, ewentualnie jakie i po jakim czasie? Czy może nic mi nie będzie?
wszystko zależy. niektórzy po glutenie mają zaparcia.michal29c pisze: jeżeli po zjedzeniu glutenu wystąpią objawy np. biegunka, później przez 1 dzień nie będę jadł glutenu i znowu coś zjem z glutenem to znowu mogę mieć biegunkę, czy już nie. Jeżeli znowu mogę ją mieć to czy to będzie trwało cały czas, czy organizm znowu przyzwyczai się do glutenu.
dozwolona i bezpieczna dawka glutenu w diecie to 0,000000000 w jakiejkolwiek miarze.michal29c pisze:Jaka jest dozwolona dawka glutenu na diecie czy np. poniżej 0,5 mg jest dozwolone?
wprawdzie przyjmuje się, że produkt jest bezglutenowy, jeśli zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (parts per million - części na milion), ale każdy inaczej reaguje i dla niektórych 20 ppm to całkiem znośna dawka, dla innych jest absolutnie nieznośna.
tak więc - WSZYSTKO ZALEŻY.
ale jeśli faktycznie masz celiakię, to odpowiedź jest już jednoznaczna - nie wolno jeść glutenu ani 0,5 mg, ani nawet co drugi dzień, ani raz w tygodniu, ani na święta - W OGÓLE.
a na diecie prędzej czy później (przeważnie prędzej) bardzo się poprawia.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Witam! Przede wszystkim nie można przechodzić na dietę przed postawieniem diagnozy bo wyniki nie będą prawdziwe.Najpierw trzeba zrobić gastroskopie i pobrac wycinki z jelita i powtórzyc wszystkie p/ciała i to dopiero da jakiś obraz. Wrażliwość na gluten iest sprawa indywidualną, niektórzy reagują na b.małe ,ukryte dawki glutenu. Twoje własne obserwacje są bardzo ważne ale to nie znaczy jeszcze że masz celiakie, najpierw badania,Pozdrawiam.