Interpretacja wyników-Pilne-Pomóżcie

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8117
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

AndziaMamusia, uważam nie wynik nie jest ani trochę załamujący. tylko się cieszyć, szczególnie, że córka czuje się znakomicie!
jeszcze sporo takich zonków przed Wami :) oby tylko w porę je wykryć ;)
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

No tak, już sie cieszę ;). Gdyby choroba nie została wykryta, to by dopiero było. Gdyby jadła coś z glutenem to poziom przeciwciał szedł by w górę? Jak to jest?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8117
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

AndziaMamusia, gluten działa jak toksyna, powoduje nieprawidłową reakcję układu odpornościowego, co prowadzi do stanu zapalnego błony śluzowej jelita, a potem do zaniku kosmków j. cienkiego.
logicznie- im większy stan zapalny tym zazwyczaj wyższe przeciwciała (choć wiadomo, że nie wszyscy chorzy je mają). to właśnie przeciwciała atakują nasze tkanki- jest to tzw. reakcja autoimmunologiczna, a celiakia to choroba z pakietu autoimmuno.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8117
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

AndziaMamusia, i głowa do góry, robicie super postępy. oby tak dalej.

naprawde nie rozumiem postawy lekarza..zasugerował w takim razie CO macie robić, żeby było lepiej? leku na celiakię nie ma, więc nic Wam nie wciśnie, dlatego zastanawiam się co chciał uzyskać?
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Leeloo - dr powiedziała, że najbezpieczniejsze są produkty z kłosem, a inne ryzykowne. Załamka. To co - teraz tylko z kłosem? Przecież jest tyle produktów, na których pisze bezglutenowe. Też odpadają. Przyprawy? Też do kitu? Może to moja wina, że truję córkę? I innych 100 myśli ... Teraz będę ostrożniejsza, zobaczymy jak wyjdzie następny wynik. Z przypraw nie rezygnujemy, nadal "uzywamy" snikersów, goplany, jutrzenki, M&M jak przyjdzie ochota ;) Po tym co napisałyście, uzmysłowiłam sobie, że trudno zrobić w 3 miesiące cuda, jeżeli dziecko chorowało nie wiadomo jak długo.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

AndziaMamusia pisze:Leeloo - dr powiedziała, że najbezpieczniejsze są produkty z kłosem, a inne ryzykowne. Załamka.
Owszem - załamka - ale nad panią doktor...
Nikt nie wmówi mi, że gotowy chleb czy ciasto "z kłosem" napakowany chemią jest bezpieczniejszy i zdrowszy od chleba/ciasta upieczonego z mąki, która powstała z kaszy, którą sama przebrałam. A kasza nie miała znaczku kłosa.
To tylko jeden przykład, że pani doktor nie do końca zastanowiła się nad tym, co mówi.
Owszem - takie deklaracje dotyczą np. wędlin. Wędlin bez kłosa nawet nie powącham.

Przeciwciała córki spadają, to oznacza, że jesteście na dobrej drodze. A że to droga długa i mozolna - nic się na to nie poradzi.
Najważniejsze, że droga jest WŁAŚCIWA, a jeszcze ważniejsze, że córka czuje się dobrze.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8117
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

AndziaMamusia, cieszę się, że zachowujesz rozsądek, owszem- taka jak napisała Ola_la, wędlin bez kłosa nie tykamy, jeśli mąka BG leży obsypana w mące glutenowej, to też zostawiamy, po prostu czujność i zimna krew :)
AndziaMamusia pisze:trudno zrobić w 3 miesiące cuda, jeżeli dziecko chorowało nie wiadomo jak długo.
nic dodać, nic ująć. sama widzisz, że wszystko jest na dobrej drodze, proponuję zrobić imprezkę i mieć spory dystans od tego co mówi pani doktor.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

W domu mam mąkę, makarony, wędliny tylko bezglutenowe, wszystko inne rozdałam.
Kakao - wedel, galaretki, budynie, kisiele - winiary, wodzisław, majonez - kielecki, przyprawy - prymat. Tylko chleby mamy różne.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2067
Rejestracja: czw 12 sty, 2012 14:37

Post autor: alva_alva »

AndziaMamusia pisze:W domu mam mąkę, makarony, wędliny tylko bezglutenowe, wszystko inne rozdałam.
Kakao - wedel, galaretki, budynie, kisiele - winiary, wodzisław, majonez - kielecki, przyprawy - prymat. Tylko chleby mamy różne.

Kako nie kupuj lepiej Wedla tylko Celiko. Do nabycia za 2,75 zł w Netto. Budynie i kisiele Winiary to też nie jest chyba najlepszy pomysł. Wiele razy patrzyłam na ich wyroby i chyba na każdym było napisane, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu. W każdym badz razie coś mi się tam nie podobało.Budynie bg masz w Lidlu, waniliowe i czekoladowe, firmy Babke czy jakoś tak. pakowane po kilka w paczce. Kisielek można zrobić samemu na mące ziemniaczanej czy skrobi kukurydzianej.Są też bg kisielki firmy Celiko. Przyprawy lepiej tez zmienić na Dary Natury albo na jakieś "Warzywko" z "Bezglutenu".
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8117
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

AndziaMamusia, alva ma rację, Winiary i Wedel osobiście odradzam. Nigdy niewiadomo co i ile jest w środku. Wedel zawsze ma adnotacje na swoich słodyczach, że na mogą zawierać zboża
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

alva_alva pisze:Kako nie kupuj lepiej Wedla tylko Celiko.
A ja myślę, że lepiej odwrotnie. Kakao Celiko wcale nie jest bezglutenowe (brak oznaczenia), a mało tego - w tym samym zakładzie i na linii jest produkowana kawa zbożowa.

Firma Celiko nie produkuje wyłącznie wyrobów bezglutenowych.

A Wedla kakao akurat badaliśmy i wyszło ok.
Obrazek
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

To jednak zostane przy tym kakao. Natomiast na winiary nie pisze nic o glutenie ... ???
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2067
Rejestracja: czw 12 sty, 2012 14:37

Post autor: alva_alva »

Dobrze wiedzieć o tym kakao Celiko. Kłosa rzeczywiście nie ma.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Kurcze, a ja go używam od pół roku :(
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2067
Rejestracja: czw 12 sty, 2012 14:37

Post autor: alva_alva »

Ja też używałam i nic mi nie było, a czuję szybko nawet śladowe ilości, jestem mocno czuła. Teraz już jakiś czas nie używałam, ale wcześniej nie miałam żadnych sensacji.
ODPOWIEDZ