Nieustające dolegliwości
Moderator: Moderatorzy
Nieustające dolegliwości
Witajcie,
Nazywam się Łukasz 30 lat | 185 cm | 80kg|oficjalnie od września 2013 chory na celiakie.
Zacznę od początku.
Pierwsza gastroskopia robiona w 2003 roku, stwierdzono refluks ( bardzo dokuczała mi zgaga ). Lekarz przypisał Lanzul rano i wieczorem.
Po kilku miesiącach gdy zgaga ustała zmniejszyłem dawkę leku do dawek rannych, aktualnie biorę lek jak poczuję zgagę wtedy biorę raz dziennie przez 3-5 dni.
Dolegliwości typu: wzdęcia, zaparcia, gazy, bóle brzucha systematyczne afty pojawiły się już od około 2011 roku.
Chodziłem do lekarzy przypisywali mi najpierw zioła leki na lepsze trawienie ( Colon C ), w końcu jeden gastrolog zaczął podejrzewać Celiakie.
Jak usłyszałem że to może być Celiakia byłem już pewny że ją mam ( siostra od noworodka chorowała na nią).
Zacząłem czytać książki i fora wszystkie dolegliwości się zgadzały nawet. Mimo że nadal czekałem na gastroskopie to wprowadziłem już dietę BG.
Gastroskopia wykonana 21 sierpnia 2013 roku:
Opis gastroskopii:
Przełyk, w[ust, linia Z prawidłowe.
Plastyka ścian żołądka prawidłowa.
Treść żołądkowa wodojasna.
Dno, okolica podwypustowa, trzon, część przedodźwiernikowa - bez zmian
Odźwiernik drożny.
Opuszka: bez zmian. Część zastepująca dwunastnicy - "wręby na szczytach fałdów - his pat.
Wyniki badania
Błona śluzowa dwunastnicy w stanie przewlekłego zapalenia z niemal całkowitym zanikiem kosmków,
nadżerkami hiperplazją krypt oraz zwiększeniem liczby limfocytów wewnątrznabłonkowych do 40/ 100 komórek nabłonka 4 wycinki.
Obraz odpowiada chorobie trzewnej - stopień 3b wg skali Marsha
Dieta BG została wprowadzona jeszcze przed gastroskopią. Po miesiącu zaczynałem odczuwać poprawę mniejsze i rzadsze zaparcia. Mimo że moja dieta nie była czysto BG przez moją nie wiedzę.
Z biegiem czasu dieta była coraz bardziej czysta.
Od stycznia 2014 mimo diety BG zaczęły pojawiać się dolegliwości w/w.
Zacząłem chodzić na siłownie, zacząłem biegać przybrałem na masie o 3 kg ważę 80kg z racji że zwiększyłem dietę o 1 posiłek.
Jednakże nic to nie dało dolegliwości nadal się pojawiają.
Aktualnie wzdęty brzuch mam cały dzień dolegliwości są cały czas nawet jak zjem pierś i ziemniaki na parze
Byłem u gastrologa to przypisała mi leki: Biogaie, Metespasmyl i Debretin przestałem brać po tygodniu bo nie przynosiło skutku.
7.04.2014 ide na USG wcześniejsze nic nie wykazały
11.04.2014 idę do alergologa może jestem uczulony na coś co jem
Nazywam się Łukasz 30 lat | 185 cm | 80kg|oficjalnie od września 2013 chory na celiakie.
Zacznę od początku.
Pierwsza gastroskopia robiona w 2003 roku, stwierdzono refluks ( bardzo dokuczała mi zgaga ). Lekarz przypisał Lanzul rano i wieczorem.
Po kilku miesiącach gdy zgaga ustała zmniejszyłem dawkę leku do dawek rannych, aktualnie biorę lek jak poczuję zgagę wtedy biorę raz dziennie przez 3-5 dni.
Dolegliwości typu: wzdęcia, zaparcia, gazy, bóle brzucha systematyczne afty pojawiły się już od około 2011 roku.
Chodziłem do lekarzy przypisywali mi najpierw zioła leki na lepsze trawienie ( Colon C ), w końcu jeden gastrolog zaczął podejrzewać Celiakie.
Jak usłyszałem że to może być Celiakia byłem już pewny że ją mam ( siostra od noworodka chorowała na nią).
Zacząłem czytać książki i fora wszystkie dolegliwości się zgadzały nawet. Mimo że nadal czekałem na gastroskopie to wprowadziłem już dietę BG.
Gastroskopia wykonana 21 sierpnia 2013 roku:
Opis gastroskopii:
Przełyk, w[ust, linia Z prawidłowe.
Plastyka ścian żołądka prawidłowa.
Treść żołądkowa wodojasna.
Dno, okolica podwypustowa, trzon, część przedodźwiernikowa - bez zmian
Odźwiernik drożny.
Opuszka: bez zmian. Część zastepująca dwunastnicy - "wręby na szczytach fałdów - his pat.
Wyniki badania
Błona śluzowa dwunastnicy w stanie przewlekłego zapalenia z niemal całkowitym zanikiem kosmków,
nadżerkami hiperplazją krypt oraz zwiększeniem liczby limfocytów wewnątrznabłonkowych do 40/ 100 komórek nabłonka 4 wycinki.
Obraz odpowiada chorobie trzewnej - stopień 3b wg skali Marsha
Dieta BG została wprowadzona jeszcze przed gastroskopią. Po miesiącu zaczynałem odczuwać poprawę mniejsze i rzadsze zaparcia. Mimo że moja dieta nie była czysto BG przez moją nie wiedzę.
Z biegiem czasu dieta była coraz bardziej czysta.
Od stycznia 2014 mimo diety BG zaczęły pojawiać się dolegliwości w/w.
Zacząłem chodzić na siłownie, zacząłem biegać przybrałem na masie o 3 kg ważę 80kg z racji że zwiększyłem dietę o 1 posiłek.
Jednakże nic to nie dało dolegliwości nadal się pojawiają.
Aktualnie wzdęty brzuch mam cały dzień dolegliwości są cały czas nawet jak zjem pierś i ziemniaki na parze
Byłem u gastrologa to przypisała mi leki: Biogaie, Metespasmyl i Debretin przestałem brać po tygodniu bo nie przynosiło skutku.
7.04.2014 ide na USG wcześniejsze nic nie wykazały
11.04.2014 idę do alergologa może jestem uczulony na coś co jem
Ostatnio zmieniony pn 31 mar, 2014 23:23 przez WhoCash, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Nieustające dolegliwości
alergolog- bardzo dobry krok. jeśli testy z krwi i skórne nic nie wniosą, zrobiłabym testy na NIETOLERANCJE pokarmowe (Food Detective).
czy nie zatrułeś się czymś na początku roku? co się zmieniło w Twoim zyciu od stycznia? stres, nowe miejsce zamieszkania?
spożywasz mleko i przetwory??
bierzesz teraz jakies leki? jakie i w jakich dawkach?
jak wygląda morfologia krwi? badano cię na Helicobacter pylori?
jak wyglądają wypróżnienia i z jaką częstotliwością? Badałeś kał ogółem?
czy masz swoje sztućce, naczynia, maselniczkę, słoiki (musztardy, kremy) itd.?
napisz swój dzienny jadłospis. co jadasz najczęściej, co pijesz itp.
czy nie zatrułeś się czymś na początku roku? co się zmieniło w Twoim zyciu od stycznia? stres, nowe miejsce zamieszkania?
spożywasz mleko i przetwory??
bierzesz teraz jakies leki? jakie i w jakich dawkach?
jak wygląda morfologia krwi? badano cię na Helicobacter pylori?
jak wyglądają wypróżnienia i z jaką częstotliwością? Badałeś kał ogółem?
czy masz swoje sztućce, naczynia, maselniczkę, słoiki (musztardy, kremy) itd.?
napisz swój dzienny jadłospis. co jadasz najczęściej, co pijesz itp.
Re: Nieustające dolegliwości
Załączyłem wyniki badań w pierwszym poście.
Nie sądzę żebym się czymś zatruł nic się nie zmieniło od stycznia.
Córka urodziła mi się w sierpniu 2013 a stres jak u każdego pracującego czasem się pojawia, czasem spadek humoru czy przemęczenie.
Jem produkty mleczne i jaja.
Biorę leki w/w
Wypróżnienia są przeważnie rano ale stolec raczej miękki czasem kleisty odcień ciemny brąz. Wypróżniać się chodzę często jednakże często się nie udaje.
Tak badałem kał wyniki powyżej.
Swoje sztuce i naczynia nie mam. Jenakże wraz z żoną jesteśmy na diecie BG ponieważ są podejrzenia o celiakie naszej córki, żona karmi piersią.
Mój jadłospis jes bardzo powtarzalny:
7:30 Sniadanie:
3 kromki z chlebem z mąki bezglutenowej ( sami pieczemy)
- masło
- szynka " jak domowa " ponoć bez glutenu
Czasem:
pomidor papryka rzodkiewka i ser biały granulowaty
Dodatkowo czasami 2 jaja.
10:00 Kawa z ekspresu z mlekiem i cukrem
12:00 II sniadanie
Przeważnie serek wiejski,
Owoce: jabłko banany
14:00 Obiad
Piers smażona z ryżem lub ziemniakami lub kaszą gryczaną
plus sałatwka z warzyw albo korniszony z Biedronki
19:00 II obiad po siłowni
Piers na parze plus warzywa pieczarki ziemniaki albo ryż
22:00 Na dobranoc czasami mam ochotę na słodkie
monte 2x50mg, pomarańcz, jogurty owocowe.
Ostatnio zauważyłem że jak dostaje silne wzdęcia to na następny dzień rano boli mnie mocno brzuch tzn w miejscu pod brzuchem.
Planuje wybrać się na badania kolonoskopii ponieważ swędzi mnie a raz na jakiś czas miewałem silne napady kucia które kiedyś w nocy trwały 3s a ostatnio złapało mnie w pracy i kuło przez chyba 4min masakra.
Nie sądzę żebym się czymś zatruł nic się nie zmieniło od stycznia.
Córka urodziła mi się w sierpniu 2013 a stres jak u każdego pracującego czasem się pojawia, czasem spadek humoru czy przemęczenie.
Jem produkty mleczne i jaja.
Biorę leki w/w
Wypróżnienia są przeważnie rano ale stolec raczej miękki czasem kleisty odcień ciemny brąz. Wypróżniać się chodzę często jednakże często się nie udaje.
Tak badałem kał wyniki powyżej.
Swoje sztuce i naczynia nie mam. Jenakże wraz z żoną jesteśmy na diecie BG ponieważ są podejrzenia o celiakie naszej córki, żona karmi piersią.
Mój jadłospis jes bardzo powtarzalny:
7:30 Sniadanie:
3 kromki z chlebem z mąki bezglutenowej ( sami pieczemy)
- masło
- szynka " jak domowa " ponoć bez glutenu
Czasem:
pomidor papryka rzodkiewka i ser biały granulowaty
Dodatkowo czasami 2 jaja.
10:00 Kawa z ekspresu z mlekiem i cukrem
12:00 II sniadanie
Przeważnie serek wiejski,
Owoce: jabłko banany
14:00 Obiad
Piers smażona z ryżem lub ziemniakami lub kaszą gryczaną
plus sałatwka z warzyw albo korniszony z Biedronki
19:00 II obiad po siłowni
Piers na parze plus warzywa pieczarki ziemniaki albo ryż
22:00 Na dobranoc czasami mam ochotę na słodkie
monte 2x50mg, pomarańcz, jogurty owocowe.
Ostatnio zauważyłem że jak dostaje silne wzdęcia to na następny dzień rano boli mnie mocno brzuch tzn w miejscu pod brzuchem.
Planuje wybrać się na badania kolonoskopii ponieważ swędzi mnie a raz na jakiś czas miewałem silne napady kucia które kiedyś w nocy trwały 3s a ostatnio złapało mnie w pracy i kuło przez chyba 4min masakra.
Re: Nieustające dolegliwości
Na wędliny trzeba bardzo uważac, mimo zapewnienia pani w sklepie ,ze jest jak "domowa" to nie swiadczy o tym ze nie zawiera glutenu, wedlina bezglutenowa powinna byc oznaczona, nawet gdyby w skladzie nie bylo nic niepokojacego to moze zawierac sladowe ilosci glutenu , czy czytales sklad tej wedliny "domowej" przed kupnem lub spozyciem? Jogurty owocowe tez moga byc nosnikami glutenu,kasza gryczana, ryz itp. mimo iz to produkty z natury bezglutenowe to jednak w zakladach gdzie sa pakowane z innymi zbozami glutenowymi to juz o ich calkowitej bezglutenowosci nie swiadczy, chyba ze maja odpowiednie badania, czasem takie male zawilosci powoduja dalsze nieustepujace dolegliwosci.
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Re: Nieustające dolegliwości
KOchany, ty masz transglutaminazę 214 przy normie do 20!!! Nie trzymasz szczelnie diety, dlatego dalej masz objawy.Dokładnie to co już napisała koleżanka wyżej.
Piszesz, że sam pieczesz chleb. W czym i z jakiego mixu, z jakiej mąki? Należy odpuścić mixy i mąki ze skrobią pszenną bg, część osób skrobi pszennej bg nie toleruje i na wszelki wypadek ja wyrzuć z menu.
Jakiej firmy mąki używacie? Czy foremka lub maszyna do pieczenia chleba od zawsze służyła do pieczenia chleb bg czy był w tej maszynie/ foremce/ piekarniku pieczony chleb glutenowy lub w ogóle jakiekolwiek ciasto glutenowe?
Najszybciej jesz gluten w wędlinie. Kupuje się tylko pakowane wędliny i oznakowane jako bg, czyli najlepiej kupuj w LIDLU na przykład wędliny firmy DULANO albo w Biedronce kabanosy Konspolu.Nie ma opcji kupowania jakiejkolwiek wędliny , która jest krojona na krajalnicy. Wszystko musi być pakowane i oznakowane napisem " bezglutenowe".
Korniszony z Biedronki mają także przyprawy, które mogą mieć gluten. Inna sprawa, ocet jest zakazany przy zapaleniu. Ocet sprawę ci pogarsza.
Z jogurtami też ostrożnie. Zero jogurtów z napisem "skrobia modyfikowana", bo to może być różna skrobia.Nie jeść jogurtów z syropem glukozowo- fruktozowym, czyli praktycznie wszystkich jogurtów owocowych, gdyż te syropy bywają z pszenicy i mogą szkodzić. Czytać dobrze napisy i najlepiej jest kupować jogurty naturalne, dorzucać owoce do nich i ewentualnie zmiksować.
Czy rybki, kurczaki smażysz na nowej patelni? Takiej , na której nigdy nie było smażone nic glutenowego, np. schabowy?
Czy kasze, ryż gotujesz w nowym garnku, w takim, w którym nigdy nie był gotowany makaron glutenowy? Czy masz swoje widelce, łyżki czy też jesz tymi samymi widelcami, co inni domownicy glutenowi?
Jesz gluten, nie trzymasz dobrze diety, na co wskazuje ta wysoka transglutaminaza i dlatego masz objawy.
[
Piszesz, że sam pieczesz chleb. W czym i z jakiego mixu, z jakiej mąki? Należy odpuścić mixy i mąki ze skrobią pszenną bg, część osób skrobi pszennej bg nie toleruje i na wszelki wypadek ja wyrzuć z menu.
Jakiej firmy mąki używacie? Czy foremka lub maszyna do pieczenia chleba od zawsze służyła do pieczenia chleb bg czy był w tej maszynie/ foremce/ piekarniku pieczony chleb glutenowy lub w ogóle jakiekolwiek ciasto glutenowe?
Najszybciej jesz gluten w wędlinie. Kupuje się tylko pakowane wędliny i oznakowane jako bg, czyli najlepiej kupuj w LIDLU na przykład wędliny firmy DULANO albo w Biedronce kabanosy Konspolu.Nie ma opcji kupowania jakiejkolwiek wędliny , która jest krojona na krajalnicy. Wszystko musi być pakowane i oznakowane napisem " bezglutenowe".
Korniszony z Biedronki mają także przyprawy, które mogą mieć gluten. Inna sprawa, ocet jest zakazany przy zapaleniu. Ocet sprawę ci pogarsza.
Z jogurtami też ostrożnie. Zero jogurtów z napisem "skrobia modyfikowana", bo to może być różna skrobia.Nie jeść jogurtów z syropem glukozowo- fruktozowym, czyli praktycznie wszystkich jogurtów owocowych, gdyż te syropy bywają z pszenicy i mogą szkodzić. Czytać dobrze napisy i najlepiej jest kupować jogurty naturalne, dorzucać owoce do nich i ewentualnie zmiksować.
Czy rybki, kurczaki smażysz na nowej patelni? Takiej , na której nigdy nie było smażone nic glutenowego, np. schabowy?
Czy kasze, ryż gotujesz w nowym garnku, w takim, w którym nigdy nie był gotowany makaron glutenowy? Czy masz swoje widelce, łyżki czy też jesz tymi samymi widelcami, co inni domownicy glutenowi?
Jesz gluten, nie trzymasz dobrze diety, na co wskazuje ta wysoka transglutaminaza i dlatego masz objawy.
[
Re: Nieustające dolegliwości
Transglutaminaza jak przed dieta, lekarz tego nie zauwazyl?
Re: Nieustające dolegliwości
Transglutaminaza była robiona 2 miesiące po wprowadzeniu diety.
Lekarz to zauważył był zszokowany tak wysokim poziomem ale tłumaczył że to przez to ze późno wykryto u mnie celiakie.
Lekarz to zauważył był zszokowany tak wysokim poziomem ale tłumaczył że to przez to ze późno wykryto u mnie celiakie.
Re: Nieustające dolegliwości
Nie ma takiej opcji. Jesli rygorystycznie przestrzegasz diete, wyniki powinny spadac, jednak jak widac ta dieta nie jest rygorystyczna, przez to dalsze w/w objawy.WhoCash pisze:Transglutaminaza była robiona 2 miesiące po wprowadzeniu diety.
Lekarz to zauważył był zszokowany tak wysokim poziomem ale tłumaczył że to przez to ze późno wykryto u mnie celiakie.
Jedyne co ale to jest rzadkośc mozna miec celiakie oporna, gdzie dieta nie przynosi skutku. Jesli zastosujesz sie do wyzej wymienionych wskazowek i dokladnie zadbasz o diete, powinno przyniesc efekty.
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Re: Nieustające dolegliwości
A to ciekawe... Rozumiem, że jak ktoś ma wykrytą chorobę w wieku 40 lat, to może mieć transglutaminazy 500 i nie ma problemu, bo miał 40 lat w chwili wykrycia, a nie 10 lat... Znowu trudno komentować. Powinniśmy założyć wątek pod tytułemWhoCash pisze: Lekarz to zauważył był zszokowany tak wysokim poziomem ale tłumaczył że to przez to ze późno wykryto u mnie celiakie.
"jakie głupoty słyszymy czasem od lekarzy".
Musisz powtórzyć teraz znowu badanie transglutaminazy, bo to mogło się zmienić. Jeśli dieta jest dobrze trzymana, to wynik powinien być już w normie. Gdyby wynik teraz był w normie, to to by oznaczało,że rzeczywiście jest inna przyczyna Twoich dolegliwości, ale jeśli nadal wynik jest wysoki, to zle trzymasz dietę.
Re: Nieustające dolegliwości
Jutro zrobię badanie transglutaminazy nie będę miał wyników szybko bo się czeka chyba 2 tygodnie.
Z tymi naczyniami to serio piszecie ? Wo w pracy jak jem swój posiłek to powinienem jeść swoimi sztućcami ?
Zrobię sobie kwarantannę będę jadł tylko to co jest BZ na etykiecie i to co jestem 100% pewny.
Reszta odpada.
Z tymi naczyniami to serio piszecie ? Wo w pracy jak jem swój posiłek to powinienem jeść swoimi sztućcami ?
Zrobię sobie kwarantannę będę jadł tylko to co jest BZ na etykiecie i to co jestem 100% pewny.
Reszta odpada.
Re: Nieustające dolegliwości
Na widelcu między "zębami" lubi się przylepiać gluten, zwłaszcza że jest mocno "elepny". Nowa patelnia, nowe garnki, nowe foremki do ciast, chleba itd. Ja kupiłam sobie swoją patelnię, dwa garnki nowe, mała deskę do krojenia, mam osobno sztućce swoje- też nowe,nowe foremki do ciasta itd.
Daj znać jak dostaniesz wyniki transglutaminazy.O ile dobrze widziałam, to wysoko miałeś w klasie IgA, więc zrób koniecznie tę klasę.
Daj znać jak dostaniesz wyniki transglutaminazy.O ile dobrze widziałam, to wysoko miałeś w klasie IgA, więc zrób koniecznie tę klasę.
Re: Nieustające dolegliwości
Zrobiłem badania ale na wyniki muszę poczekać od 14 do 30 dni
Kupiłem swoje naczynia i sztućce, szynkę zamieniłem na bezglutenową akurat tydzień temu pojawiła się w naszym sklepie
Nie jem tego czego nie jestem pewien.
Mam nadzieje że brzuch się uspokoi ...
Kupiłem swoje naczynia i sztućce, szynkę zamieniłem na bezglutenową akurat tydzień temu pojawiła się w naszym sklepie
Nie jem tego czego nie jestem pewien.
Mam nadzieje że brzuch się uspokoi ...
Re: Nieustające dolegliwości
Ja bym na twoim miejscu wyeliminowała całkowicie mleko i jego przetwory. Regeneracja kosmków może być utrudniona przez nietolerancję laktozy, którą mają wszyscy na początku diagnozy.
Na diecie od 15.03.2011
Re: Nieustające dolegliwości
tak, wyrzucilabym mleko i produkty mleczne. przynajmniej na razie. bardzo szybko powinnienś odczuć poprawę, trzymam kciuki.
Re: Nieustające dolegliwości
Z tymi sztućcami i garnkami jestem zszokowana. Niby przed użyciem wszystko się myje a i tak może pozostać na nich gluten?