jedyna gotowa mąka b\g, jakiej używam, to mąka z kukurydzy, z którą mój młynek nie za bardzo sobie radzi.Magdula82 pisze:Jak nie używacie gotowych, bg mąk, to jak zrobicie świąteczne ciasta? Niedługo święta, pierogi też są z miksu.
ostatnio płaciłam jakieś 2,50 zł. za pół kilo mąki z Bezglutenu.
nie kupuję żadnych gotowych mieszanek - bo przeważnie są z dodatkiem chemii, której unikam. albo przynajmniej skrobi pszennej - jeszcze gorsza zaraza.
CZASEM kupię (jak akurat jest promocja) gotową mieszankę Schaera albo Marks&Spencer - i zużywam ją przez kilka tygodni - jako dodatek do własnych mąk.
gotową kupuję też skrobię ziemniaczaną - w tej samej cenie, co dla glutenowców.
generalnie - mielę różne kasze, mieszam te mąki i z tego piekę chleb i ciasta, smażę placki i naleśniki, etc.
czasem jeszcze kupuję tajlandzką mąkę ryżową - ale to też zużywam przez kilka tygodni (opakowanie 0,4 kg), jako dodatek.
z całą pewnością moja dieta kosztuje mnie więcej czasu spędzonego w kuchni (z czego akurat mam frajdę, bo przeważnie odnoszę w niej sukcesy, choć zaczęłam gotować/piec dopiero na diecie), ale nie wydaje mi się, żeby kosztowała mnie więcej pieniędzy.