Tiramisu
Moderator: Moderatorzy
Zasadniczo tiramisu jest to deser włoski, a włosi sobie wymyślili żeby go robić właśnie z mascarpone... :-k Podejrzewam, że ma on takie właściwości, że wychodzi po prostu najlepiej. Ale można przecież eksperymentować, chociaż tak ad hoc nie wiem, czym można by go zastąpić...Ainer pisze:dlaczego tiramisu robi się z serka mascarpone
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
mascarpone to taki specjalny rodzaj bardzo delikatnego puszystego serka który bardzo dobrze nadaje się do deserów - można pewnie zrobić z twarogowym ale trzeba by go kilkakrotnie mielić ale nie wiem czy by wyszło.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Jest polski mascarpone, robiony przez Piątnicę. Wypróbowany i mogę go polecić, a cena jest raczej atrakcyjna jak za tego rodzaju serek, około 5 zł za pudełko.
Moim zdaniem swietnie się nadaje nie tylko do tiramisu, ale jako baza do różnych past "dochlebowych". Ostatnio mama robiła z oliwkami i koperkiem
Moim zdaniem swietnie się nadaje nie tylko do tiramisu, ale jako baza do różnych past "dochlebowych". Ostatnio mama robiła z oliwkami i koperkiem
No dobrze przyznaję się. Zrobiłam wczoraj to cudo i bardzo mi smakuje. Ze względu na cenę serka zmodyfikowałam to trochę. Po prostu kupiłam serek biały potrójnie zmielony. Nie wiem jak smakuje oryginał, ale ten też jest warty grzechu. Od wielu lat zjadłam ze smakiem ciasto, potem najadłam się i dzisiaj rano poprawiłam. Poooooleccccam!
Zrobiłam w sobotę - mężowi na urodziny
3 biszkopty - spód z 3 jaj (mógł być z 2 spokojnie), środek i góra z 2, czyli 4 (następnym razem zrobię z 1,5 czyli razem z 3 ).
2 serki mascarpone rozmiksowane gładko
4 żółtka z cukrem (do smaku - chyba 1/2 szkl tego było) na pianę białą
sztywna piana z 4 białek z odrobiną soli
1/2 - 1 szkl śmietanki kremówki ubitej na sztywno
- całość delikatnie połączyć
biszkopty nawilżyć mocną słodką kawą z amaretto (albo innym alkoholem wg uznania)
w kolejności:
biszkopt
masa serowa
biszkopt
masa serowa
biszkopt
masa serowa
wierzch posypać gorzkim kakao
było tego na dużą blaszkę, a warstwy układałam w żaroodpornym naczyniu, z obawy, że nie stężeje. Stężało cacy, więc kroiłam jak ciasto
odstawić do lodówki na na całą noc (no, minimum na kilka godzin)
było.... hmmmmmm, pyyyychaaaa mniammmmmmm
Mam zdjęcia z kolejnych etapów wykonywania, ale z efektu końcowego nie, bo... nie zdążyłam zrobić - zeżarty w mig
P.S. Następnym razem zrobię w wersji z serem potrójnie mielonym - powinno tez być ok.
Choć cenowo to różnicy będzie niecałe 5 zł To może nie warto eksperymentować...
3 biszkopty - spód z 3 jaj (mógł być z 2 spokojnie), środek i góra z 2, czyli 4 (następnym razem zrobię z 1,5 czyli razem z 3 ).
2 serki mascarpone rozmiksowane gładko
4 żółtka z cukrem (do smaku - chyba 1/2 szkl tego było) na pianę białą
sztywna piana z 4 białek z odrobiną soli
1/2 - 1 szkl śmietanki kremówki ubitej na sztywno
- całość delikatnie połączyć
biszkopty nawilżyć mocną słodką kawą z amaretto (albo innym alkoholem wg uznania)
w kolejności:
biszkopt
masa serowa
biszkopt
masa serowa
biszkopt
masa serowa
wierzch posypać gorzkim kakao
było tego na dużą blaszkę, a warstwy układałam w żaroodpornym naczyniu, z obawy, że nie stężeje. Stężało cacy, więc kroiłam jak ciasto
odstawić do lodówki na na całą noc (no, minimum na kilka godzin)
było.... hmmmmmm, pyyyychaaaa mniammmmmmm
Mam zdjęcia z kolejnych etapów wykonywania, ale z efektu końcowego nie, bo... nie zdążyłam zrobić - zeżarty w mig
P.S. Następnym razem zrobię w wersji z serem potrójnie mielonym - powinno tez być ok.
Choć cenowo to różnicy będzie niecałe 5 zł To może nie warto eksperymentować...
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07