Balcerzak i spółka
Moderator: Moderatorzy
Balcerzak i spółka
witam wszystkich poniżej odpowiedz na moje zapytanie o wędliny tej firmy gdyż jestem fanem surowej długodojrzewającej
patefon
Szanowny Panie,
Oczywiście gluten jako dodatek do produkcji wędlin jest stosowany.
Jest on dodawany do niektórych produktów w postaci kaszy mannej, dodatków do solanek pelujących
oraz gotowych mieszanek środków funkcjonalnych, które zawierają dodatek glutenu.
Ponieważ gluten jest substancją alergenną już od dawna informujemy naszych konsumentów,
w których produktach się on znajduje.
Informacja taka jest zawarta w oznakowaniu produktu (na etykiecie) i zapisana w postaci "kasza manna (gluten)"
lub "zawiera: gluten". Do produkcji kiełbas długodojrzewających tj. polskiej surowej długodojrzewającej,
kiełbasek bolońskich, kiełbasy węgierskiej oraz salami hiszpańskiego nie stosuje się dodatku glutenu,
więc bez problemu mogą być one konsumowane przez grono osób uczulonych na niego.
W oznakowaniu kiełbas długodojrzewających spotka się Pan również z określeniem "może zawierać śladowe ilości glutenu".
Proszę się nie obawiać. Występowanie śladowych ilości glutenu w tych kiełbasach związane jest z możliwością
zetknięcia się ich z powierzchniami maszyn i urządzeń, które miały wcześniej kontakt z produktami zawierającymi gluten.
Dzieje się tak, ponieważ na jednej linii produkcyjnej może być produkowane kilka różnych asortymentów wędlin.
W przypadku innych alergenów tj. soja, gorczyca, seler, mleko sytuacja ma się podobnie.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam serdecznie.
Grzegorz Grobelny
Kierownik Działu Kontroli Jakości
"BALCERZAK I SPÓLKA" sp. z o.o.
Wróblów 38
PL - 67-410 Slawa
Phone +48 68 356 6682
Fax +48 68 356 7229
Internet http://www.balcerzak.pl
[ Dodano: Sro 28 Cze, 2006 19:27 ]
pomylilem literke w nazwie społki i niestety pewnie nazwisku wlasciciela za co sorki
[ Komentarz dodany przez: MariuszO: Sob 01 Lip, 2006 19:03 ]
Literówka poprawiona
patefon
Szanowny Panie,
Oczywiście gluten jako dodatek do produkcji wędlin jest stosowany.
Jest on dodawany do niektórych produktów w postaci kaszy mannej, dodatków do solanek pelujących
oraz gotowych mieszanek środków funkcjonalnych, które zawierają dodatek glutenu.
Ponieważ gluten jest substancją alergenną już od dawna informujemy naszych konsumentów,
w których produktach się on znajduje.
Informacja taka jest zawarta w oznakowaniu produktu (na etykiecie) i zapisana w postaci "kasza manna (gluten)"
lub "zawiera: gluten". Do produkcji kiełbas długodojrzewających tj. polskiej surowej długodojrzewającej,
kiełbasek bolońskich, kiełbasy węgierskiej oraz salami hiszpańskiego nie stosuje się dodatku glutenu,
więc bez problemu mogą być one konsumowane przez grono osób uczulonych na niego.
W oznakowaniu kiełbas długodojrzewających spotka się Pan również z określeniem "może zawierać śladowe ilości glutenu".
Proszę się nie obawiać. Występowanie śladowych ilości glutenu w tych kiełbasach związane jest z możliwością
zetknięcia się ich z powierzchniami maszyn i urządzeń, które miały wcześniej kontakt z produktami zawierającymi gluten.
Dzieje się tak, ponieważ na jednej linii produkcyjnej może być produkowane kilka różnych asortymentów wędlin.
W przypadku innych alergenów tj. soja, gorczyca, seler, mleko sytuacja ma się podobnie.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam serdecznie.
Grzegorz Grobelny
Kierownik Działu Kontroli Jakości
"BALCERZAK I SPÓLKA" sp. z o.o.
Wróblów 38
PL - 67-410 Slawa
Phone +48 68 356 6682
Fax +48 68 356 7229
Internet http://www.balcerzak.pl
[ Dodano: Sro 28 Cze, 2006 19:27 ]
pomylilem literke w nazwie społki i niestety pewnie nazwisku wlasciciela za co sorki
[ Komentarz dodany przez: MariuszO: Sob 01 Lip, 2006 19:03 ]
Literówka poprawiona
Ostatnio zmieniony sob 01 lip, 2006 19:02 przez patefon, łącznie zmieniany 1 raz.
patefon
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
dobra szczera odpowiedź takie śladowe ilości może nie szkodzą w końcu w celiakii jest dozwolona jakaś określona wartość śladowych ilości ale nie pamiętam jaka. srobia pszenna bezglutenowa też zawiera śladowe ilości a jednak ją jemy.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Znalazłam w jakiejś książce, że skrobia pszenna bezglutenowa nie powinna zawierać więcej glutenu niż 200mg/kg w przeliczeniu na suchą masę.vixi pisze:dobra szczera odpowiedź takie śladowe ilości może nie szkodzą w końcu w celiakii jest dozwolona jakaś określona wartość śladowych ilości ale nie pamiętam jaka. srobia pszenna bezglutenowa też zawiera śladowe ilości a jednak ją jemy.
Dla porównania, produkty naturalnie bezglutenowe zawierają nie więcej glutenu niż 20mg/kg w przeliczeniu na suchą masę.
No właśnie, ja też byłam przekonana że ta dozwolona ilość glutenu nie szkodzi, jednak na ostatniej wizycie gastrolog powiedział mi, że każdy ma inną tolerancję na gluten. Rozmowa przebiegała tak: powiedziałam że ściśle przestrzegam diety, lekarz na to- nie przestrzega pani diety na 100%, zawsze przedostanie się jakaś ilość glutenu, może pani przestrzegać na 92, 98% itp., ja na to- a jeśli spożywam wyłącznie produkty bezglutenowe?, lekarz na to- a nie wie pani że w produktach bezglutenowych jest pewna ilość glutenu? koniec dialogu.vixi pisze:dobra szczera odpowiedź takie śladowe ilości może nie szkodzą w końcu w celiakii jest dozwolona jakaś określona wartość śladowych ilości ale nie pamiętam jaka. srobia pszenna bezglutenowa też zawiera śladowe ilości a jednak ją jemy.
Re: Balcerzak i spółka
Z przyjemnością informujemy, że znana ze smacznych wyrobów wędliniarskich firma Balcerzak i Spółka (pełna nazwa: Sławski Zakład Przetwórstwa Mięsa i Drobiu „Balcerzak i Spółka” Sp. z o.o.) dołączyła do grona producentów mogących pochwalić się licencją na używanie znaku Przekreślonego Kłosa. W asortymencie bezglutenowym firmy odnajdziemy następujące wyroby:
Frankfurterki surowe
Polędwica sopocka
Parówki z szynki
Polska surowa długodojrzewająca
Kiełbaski bolońskie
Coppa baleron długodojrzewający
Wszystkie produkty są przygotowane z mięsa wysokiej jakości. Parówki z szynki wyprodukowano z 90% mięsa z szynki zmieniając przekonanie konsumentów, że parówki to produkt niskiej jakości. Firma Balcerzak i Spółka temu zaprzeczyła i dała swoim klientom namacalny dowód. Ciekawe walory smakowe prezentują kiełbaski bolońskie, długotrwale suszone i dojrzewające z nutą czarnego pieprzu. Bardziej wymagających smakoszy zadowoli kiełbasa surowa długodojrzewająca, która jest mocno wysuszona, idealna na przekąski zarówno w domu jak i podczas wypraw dalekich i bliskich. Z kolei na prawdziwych koneserów smaku oczekuje Coppa baleron długodojrzewający, którego intensywnie czerwone plastry, przełamane niewielką ilością tłuszczu świetnie nadają się na przystawkę. Produkty dostępne są w wielu sklepach detalicznych oraz w sieciach hiper- i supermarketów w całej Polsce.
http://www.celiakia.pl/produkty-firmy-b ... -licencja/
Frankfurterki surowe
Polędwica sopocka
Parówki z szynki
Polska surowa długodojrzewająca
Kiełbaski bolońskie
Coppa baleron długodojrzewający
Wszystkie produkty są przygotowane z mięsa wysokiej jakości. Parówki z szynki wyprodukowano z 90% mięsa z szynki zmieniając przekonanie konsumentów, że parówki to produkt niskiej jakości. Firma Balcerzak i Spółka temu zaprzeczyła i dała swoim klientom namacalny dowód. Ciekawe walory smakowe prezentują kiełbaski bolońskie, długotrwale suszone i dojrzewające z nutą czarnego pieprzu. Bardziej wymagających smakoszy zadowoli kiełbasa surowa długodojrzewająca, która jest mocno wysuszona, idealna na przekąski zarówno w domu jak i podczas wypraw dalekich i bliskich. Z kolei na prawdziwych koneserów smaku oczekuje Coppa baleron długodojrzewający, którego intensywnie czerwone plastry, przełamane niewielką ilością tłuszczu świetnie nadają się na przystawkę. Produkty dostępne są w wielu sklepach detalicznych oraz w sieciach hiper- i supermarketów w całej Polsce.
http://www.celiakia.pl/produkty-firmy-b ... -licencja/
Re: Balcerzak i spółka
Jak na razie dostępna jest tylko ich kiełbasa w Tesco, w innych sklepach nie widziałem ich wyrobów.