jaki makaron polecacie?
Moderator: Moderatorzy
Włoskie makarony firmy Schar (z dwoma kropeczkami nad a) udało mi sie raz kupić w supermarkecie Piotr i Paweł w Jankach k/Warszawy. Niestety ich cena jest niebotyczna-11-12zl za 500g ale warto zaszaleć. Można je zamówić w sklepie internetowym www.bezgluten.pl
Latem wybralam sie na wakacje do Pn Włoch i tam zrobiłam zapasy w ich supermarketach. Kupiłam makarony firmy Coop (coś w rodzaju naszego Leader Price). Po przeliczeniu ceny w euro na zł wyszło tak samo, ale do dziś miałam pokaźny zapasik
Pozdrawiam,
Latem wybralam sie na wakacje do Pn Włoch i tam zrobiłam zapasy w ich supermarketach. Kupiłam makarony firmy Coop (coś w rodzaju naszego Leader Price). Po przeliczeniu ceny w euro na zł wyszło tak samo, ale do dziś miałam pokaźny zapasik
Pozdrawiam,
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Jak dla mnie to dziwny smak ma makaron z Bezglutenu i bardzo długo się go gotuje.
Włoskie są genialne ale drogie.
A z Glutenexu kupuje zazwyczaj makaron typu nitki taki do rosołu
Włoskie są genialne ale drogie.
A z Glutenexu kupuje zazwyczaj makaron typu nitki taki do rosołu
Ostatnio zmieniony pt 02 lut, 2007 17:42 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
A co myślicie o makaronie z Bezglutenu? Ja ostatnio zamawiałam makaron krakowski - łazanki i uważam, że jest całkiem przyzwoity. Faktycznie dośc długo się gotuje, ale trochę powiększa objętość w trakcie gotowania, no i cena w porównaniu z np. Scharem jest łatwiejsza do zniesienia. Ale i tak uważam, że najlepsze są domowe kluseczki kładzione...
Ja dość długo nie kupowałam makaronów z Bezglutenu, bo zniechęciłam się do ich wcześniejszych makaronów, które rozpadały się w gotowaniu na miazgę. Ostatnio jakoś, na próbę, kupiłam takowy makaron, i stwierdzam, że chyba zmienili recepturę, bo makaron się przestał rozpadać. Wrażenia mam w sumie pozytywne, tylko trzeba się przyzwyczaić do tego, że to się dość długo gotuje i niezmiennie pozostaje elastyczne Za pierwszym razem dostałam głupawki nad garnkiem z tym makaronem, bo stwierdziłam, że fajny taki makaron - rzucisz o ścianę, a on nic, poskaczesz sobie po nim, a on też nic (żartuje oczywiście, do rzucania i skakania się nie posuwałam - nie chciałoby mi się potem sprzątać) Jak to mówili kiedyś, gniotsia nie łamiotsia Ale poważnie - teraz zaczęłam kupować raczej Bezglutenu niż Glutenexu. Schara bym kupowała, spaghetti zwłaszcza, bo jest pyszne, ale niestety jakby trochę drogiekabran pisze:A co myślicie o makaronie z Bezglutenu?
Ostatnio zmieniony sob 03 lut, 2007 11:17 przez kfiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
No to Bezglutenowy makaro nie tylko mnie smakuje, ufff... Na początku mojej bezglutenowej "kariery" kupiłam rurki, chyba też Bezglutenu i one się tak fajnie gotowały, jakby w pakietach. Wyglądało to jak plaster wosku, nawet śmieszne... Tylko kolor miało to-to upiornie blady, niekluskowy... A w/w przeze mnie łazanki są normalnie żółte, jak na makaron przystało.
Joj, najprostsze danie świata! 1-2 jajka roztrzepać w kubeczku, dodawać mąkę (ja ostatnio używam uniwersalny mix Bezglutenu, ale z Glutenexem też wychodzi), aż uzyska się odpowiednią konsystencję. Jak są rzadsze, to mamy lane kluski, jak ciasto jest gęste, do nakładania łyżką - to są kładzione... Ilość mąki zależy też od wielkości jajek. Reszta, jak normalnie... Nadają się nawet do odgrzewania na drugi dzień, ale raczej na patelni, nie na wodzie. Próbowałam kiedyś dodawać mąki kukurydzianej, ale jakoś mi się rozpadały. Trzeba to dopracować.Agniesia pisze:jak robisz ich wersje bezglutenową?
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
ooo... nie wiedziałam jak się robi takie kluski... będę próbowała...kabran pisze:najprostsze danie świata! 1-2 jajka roztrzepać w kubeczku, dodawać mąkę (ja ostatnio używam uniwersalny mix Bezglutenu, ale z Glutenexem też wychodzi), aż uzyska się odpowiednią konsystencję. Jak są rzadsze, to mamy lane kluski, jak ciasto jest gęste, do nakładania łyżką - to są kładzione... Ilość mąki zależy też od wielkości jajek.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Po przetestowaniu roznych makaronow mojemu dziecku najlepiej smakuje makaron z firmy Glutano. Kupuje rurki.
Nie polecam makaronu firmy Semper ( www.semper.se ) ma taki mocny smak, chyba przez dodatek maki sojowej (sklad: skrob.kukur., maka sojowa, ziemniaczana, skrob. ryzowa ). A tak ladnie wygladal...
Podpowiem, ze ta firma ma "prawdziwe" (bezglutenowe) , wspaniale bulki, bagietki i spody do pizzy. Sa niedopieczone, maja dlugi termin przyd., sa specjalnie pakowane. Dopieka sie je 10 min/ 200*C , lepszych nie ma, sa chrupiace. Tylko ze cena nie ta. Nadzieja, ze bezglutenowe bulki maga byc dobre.
Nie polecam makaronu firmy Semper ( www.semper.se ) ma taki mocny smak, chyba przez dodatek maki sojowej (sklad: skrob.kukur., maka sojowa, ziemniaczana, skrob. ryzowa ). A tak ladnie wygladal...
Podpowiem, ze ta firma ma "prawdziwe" (bezglutenowe) , wspaniale bulki, bagietki i spody do pizzy. Sa niedopieczone, maja dlugi termin przyd., sa specjalnie pakowane. Dopieka sie je 10 min/ 200*C , lepszych nie ma, sa chrupiace. Tylko ze cena nie ta. Nadzieja, ze bezglutenowe bulki maga byc dobre.
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Makaron kupujemy Bezglutenu.
Zrobiłam do rosołku. Mężowi i mi smakowały, a Asia coś mamrotała pod nosem, ale zjadła.kabran pisze:lane kluski
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Kasia też je Najprostsze rozwiązanie... i masz to w zupie
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia