Jeżyki, szyszki
Moderator: Moderatorzy
Jeżyki, szyszki
Podam wam przepis na moje ulubione jeżyki, myślę że i wam będą smakować a dzieciaki będą się zajadać :-)
Potrzebujemy:
12 szt. krówek ciągnących się, najlepsze są z firmy Zet Be
1 łyżka masła
1 paczka ryżu preparowanego (dmuchanego)
Masło rozpuścić w średniej wielkości garnku włożyć oczywiście obrane krówki :-) i doprowadzić na wolnym ogniu do całkowitego ich roztopienia, następnie wsypać ryż i szybko wszystko wymieszać, tak żeby ryż był oblepiany przez rozpuszczoną krówkę. Zdjać z ognia i szybko wyciągac łyżką nie za dyże porcje i formować kule. Najlepiej robic tą czynność we dwie osoby, jedna wyciąga a druga skleja :-) Uwaga bardzo gorące.
Po ostygnięciu gotowe do jedzenia. Powinny zrobić się twarde :-)
Mam nadzieje że ani w krówkach ani w ryżu preparowanym nie ma glutenu.
Potrzebujemy:
12 szt. krówek ciągnących się, najlepsze są z firmy Zet Be
1 łyżka masła
1 paczka ryżu preparowanego (dmuchanego)
Masło rozpuścić w średniej wielkości garnku włożyć oczywiście obrane krówki :-) i doprowadzić na wolnym ogniu do całkowitego ich roztopienia, następnie wsypać ryż i szybko wszystko wymieszać, tak żeby ryż był oblepiany przez rozpuszczoną krówkę. Zdjać z ognia i szybko wyciągac łyżką nie za dyże porcje i formować kule. Najlepiej robic tą czynność we dwie osoby, jedna wyciąga a druga skleja :-) Uwaga bardzo gorące.
Po ostygnięciu gotowe do jedzenia. Powinny zrobić się twarde :-)
Mam nadzieje że ani w krówkach ani w ryżu preparowanym nie ma glutenu.
Ostatnio zmieniony śr 13 paź, 2004 18:45 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam rewelacyjna wiadomość, dzwoniłam do producenta krówek (tel. był na opakowaniu) i zapytałam jaki syrop dodają do krówek. Bardzo miły pan odpowiedział, że dodają syrop ziemniaczany, że jak by dodawał skrobi pszennej to krówka już by nie była krówką :-) znaczy się nie miałaby odpowiedniego smaku :-)
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
-
- Nowicjusz
- Posty: 23
- Rejestracja: sob 20 sie, 2005 17:06
- Lokalizacja: krAina disneYa
Jeżyki...
Przepis na jeżyki:)
Masa z kakao:
1 kostka margaryny lub masła
1 szklanka cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 jajko
2 paczki łakoci bezglutenowych.
Wiórki kokosowe.
Składniki tak jak robimy masę-rozpuścić margarynę,dodac cukier,mleko,kakao.Wymieszac ,zagotowac 5 minut.Zostawic aż masa ostygnie.
Do chłodnej masy dodac jajko,wymieszac.
Do masy dodać pokruszone na drobno- herbatniczki,ja dodaję czasem do tego pokruszone sucharki.Wymieszac,formowac jeżyki.
Obtoczyc w wiórkach kokosowych.Kiedy masa zastygnie są super,najlepiej na drugi dzień.
Moja córa zajada się nimi.Najczęściej masę stosuję do wafli ,zawsze robię jej więcej i zostaje na jeżyki właśnie.
Masa z kakao:
1 kostka margaryny lub masła
1 szklanka cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 jajko
2 paczki łakoci bezglutenowych.
Wiórki kokosowe.
Składniki tak jak robimy masę-rozpuścić margarynę,dodac cukier,mleko,kakao.Wymieszac ,zagotowac 5 minut.Zostawic aż masa ostygnie.
Do chłodnej masy dodac jajko,wymieszac.
Do masy dodać pokruszone na drobno- herbatniczki,ja dodaję czasem do tego pokruszone sucharki.Wymieszac,formowac jeżyki.
Obtoczyc w wiórkach kokosowych.Kiedy masa zastygnie są super,najlepiej na drugi dzień.
Moja córa zajada się nimi.Najczęściej masę stosuję do wafli ,zawsze robię jej więcej i zostaje na jeżyki właśnie.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...