Pączki
Moderator: Moderatorzy
- KRUPCZATKA
- Nowicjusz
- Posty: 24
- Rejestracja: ndz 02 kwie, 2006 10:19
- Lokalizacja: Koszalin
To ja podzielę się przepisem,w/g którego robię tzw.
Szybkie pączki:
-1,5 szklanki mąki bezglutenowej
-3 jajka
-2 waniliowe serki homogenizowane
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 dag smalcu do smażenia
-cukier puder.
Serki,jaja i mąkę dokładnie wymieszać. Do gorącego smalcu wkładać łyżką cedzakową.Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Powidła wstrzykuję sprycą do środka.
Smacznego
Szybkie pączki:
-1,5 szklanki mąki bezglutenowej
-3 jajka
-2 waniliowe serki homogenizowane
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 dag smalcu do smażenia
-cukier puder.
Serki,jaja i mąkę dokładnie wymieszać. Do gorącego smalcu wkładać łyżką cedzakową.Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Powidła wstrzykuję sprycą do środka.
Smacznego
Chciałabym,żeby mi się chciało,tak jak mi się nie chce...
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Właśnie skończyłam smażyć bezglutkom pączki. Wyszło 21 sztuk. Pycha! Robiłam z 1/2 kg.
a co do dyskusji na temat sposobu smażenia, to ja to robię we frytownicy w głębokim oleju. Zaletą też jest to, że panuje tam stała temperatura i nie ma obawy, żeby się przypaliły. A przy okazji:bardzo podoba mi się pomysł upieczenia ich w piekarniku. Myślę, że spróbuję następnym razem, bo to przecież zwykłe ciasto drożdżowe i byłyby z tego ciekawe bułki (lekko strawne przynajmniej, bo bez oleju ani smalcu).
a co do dyskusji na temat sposobu smażenia, to ja to robię we frytownicy w głębokim oleju. Zaletą też jest to, że panuje tam stała temperatura i nie ma obawy, żeby się przypaliły. A przy okazji:bardzo podoba mi się pomysł upieczenia ich w piekarniku. Myślę, że spróbuję następnym razem, bo to przecież zwykłe ciasto drożdżowe i byłyby z tego ciekawe bułki (lekko strawne przynajmniej, bo bez oleju ani smalcu).
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Zrobiłam wczoraj pączki, no i jeśli chodzi o pączki to beztalencie jestem.
Rozczyn z drożdżami wsadziłam do piekarnika (na kaloryferze ani drgnął) nagrzanego do temp. 50 stopni. Urosło pięknie tylko, że po wyjęciu opadło. Dodałam resztę wszystkich składników. Wyrabiane ciasto bardzo mi się kleiło więc podsypywałam troszkę mąką. Po wyrobieniu ciasta położyłam je jeszcze w misce na kaloryfer na ok. 1 h i przyznam, że podrosło. W sumie w smaku pączki wyszły nawet smaczne tylko są chyba jednak trochę zbyt twarde jak na pączki. Tu muszę pochwalić moje dziecko, które jest dla mnie bardzo wyrozumiałe, ponieważ gdy w trakcie robienia powiedziałam: "Asiu, pączków to chyba nie będzie", Asia na to: "mama, nie przejmuj się, są przecież faworki"
Dziś pączki w smaku są smaczne, nawet nie są suche, tylko takie lekko twardawe...
Rozczyn z drożdżami wsadziłam do piekarnika (na kaloryferze ani drgnął) nagrzanego do temp. 50 stopni. Urosło pięknie tylko, że po wyjęciu opadło. Dodałam resztę wszystkich składników. Wyrabiane ciasto bardzo mi się kleiło więc podsypywałam troszkę mąką. Po wyrobieniu ciasta położyłam je jeszcze w misce na kaloryfer na ok. 1 h i przyznam, że podrosło. W sumie w smaku pączki wyszły nawet smaczne tylko są chyba jednak trochę zbyt twarde jak na pączki. Tu muszę pochwalić moje dziecko, które jest dla mnie bardzo wyrozumiałe, ponieważ gdy w trakcie robienia powiedziałam: "Asiu, pączków to chyba nie będzie", Asia na to: "mama, nie przejmuj się, są przecież faworki"
Dziś pączki w smaku są smaczne, nawet nie są suche, tylko takie lekko twardawe...
Krupczatak, ja też byłabym zainteresowana Twoim przepisem... nie ma w nim drożdży, więc może się jeszcze kiedyś zmobilizuję i zrobię pączki według Twojego przepisu, ale faktycznie ile powinno być tego sera?Agniesia pisze:Krupczatka, mało precyzyjny ten przepis. Ile dokładnie musi być tego sera?
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
-
- Nowicjusz
- Posty: 21
- Rejestracja: sob 25 mar, 2006 14:16
- Lokalizacja: Swarzędz
Zmobilizowaliście mnie swoimi wpisami do zrobienia dzisiaj kilku pączków dla syna . Ze względu na kłopoty z rękami, ciasto wyrobiłam w Panasonicu, prawie wg dołączonego przepisu:
1/2 łyżeczki drożdży
250 g mąki
1 łyżeczka cukru
25 g masła
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 średnie jajko
100 ml wody
Moja modyfikacja polegała na zamianie mleka w proszku i wody na zwykłe mleko oraz na namoczeniu w nim dodatkowo szczypty Fiberhusk Finaxa. Ciasto wyszło gęste, niemal jak na pierogi. Uformowałam 10 malutkich pączków, nadziewanych dżemem truskawkowym. Postawiłam w ciepłym miejscu ale ani drnęły. Jak się okazało, urosły trochę w trakcie smażenia. Jednak następnym razem dam trochę więcej mleka.
Po obtoczeniu w cukrze pudrze są naprawdę smaczne. Zjadłam dwa i mam dość. Reszta czeka teraz na syna. Tradycji stało się zadość.
1/2 łyżeczki drożdży
250 g mąki
1 łyżeczka cukru
25 g masła
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 średnie jajko
100 ml wody
Moja modyfikacja polegała na zamianie mleka w proszku i wody na zwykłe mleko oraz na namoczeniu w nim dodatkowo szczypty Fiberhusk Finaxa. Ciasto wyszło gęste, niemal jak na pierogi. Uformowałam 10 malutkich pączków, nadziewanych dżemem truskawkowym. Postawiłam w ciepłym miejscu ale ani drnęły. Jak się okazało, urosły trochę w trakcie smażenia. Jednak następnym razem dam trochę więcej mleka.
Po obtoczeniu w cukrze pudrze są naprawdę smaczne. Zjadłam dwa i mam dość. Reszta czeka teraz na syna. Tradycji stało się zadość.
To ja zamieszczę swój przepis na pączki z serka homogenizowanego
Pączki z sera
250 g sera homogenizowanego (naturalnego)
1 szkl mąki/mixu
2 jaja
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystko dokładnie wymieszać, kłaść łyżką na gorący tłuszcz.
Dałam koncentrat uniwersalny Bezglutenu.
a tu jest pyszne zdjęcie
Pączki z sera
250 g sera homogenizowanego (naturalnego)
1 szkl mąki/mixu
2 jaja
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystko dokładnie wymieszać, kłaść łyżką na gorący tłuszcz.
Dałam koncentrat uniwersalny Bezglutenu.
a tu jest pyszne zdjęcie
Ostatnio zmieniony czw 15 lut, 2007 19:40 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Agniesiu, a jaką konkretnie firmę używasz? bo ja właściwie serka homogenizowanego Asi nie daję.Agniesia pisze:250 g sera homogenizowanego (naturalnego)
Ponieważ się dziś użalałam tu nad sobą to muszę się pochwalić, co powiedziało moje dziecko, a mianowicie, że pączki są pyszne i Asia była taka szczęśliwa, że gdy dzieci w szkole jadły pączki ona też mogła jeść. I wiem, że dla takich chwil warto się starać.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Serek jest mleczarni "Naramowice" nazywa się serek poznański w składzie ma: mleko, śmietanę i kultury bakterii.
Ale chyba u siebie go nie dostaniesz kupić.
Ale chyba u siebie go nie dostaniesz kupić.
- KRUPCZATKA
- Nowicjusz
- Posty: 24
- Rejestracja: ndz 02 kwie, 2006 10:19
- Lokalizacja: Koszalin
Używam serków takich po 200g,na podaną ilość mąki. Wtedy nie dodaję już cukru,bo ciasto wychodzi już słodkie.Agniesia pisze:KRUPCZATKA, mało precyzyjny ten przepis. Ile dokładnie musi być tego sera? Jak wiadomo opakowanie opakowaniu nierówne
Chciałabym,żeby mi się chciało,tak jak mi się nie chce...
Kabran, a próbowałaś tego przepisukabran pisze:Bułeczki drożdżowe, słodkie. Ale to nie to samo...GosiaM pisze:A czy np. pączki można piec piekarniku? co by z tego wyszło?
http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Pieczone-paczki.html
Polecam, wychodzą również w wersji bezglutenowej. Próbowałam już kilka razy, więc modyfikacja jest powtarzalna
Nie wycinam tej dziury w środku pączka, tylko po upieczeniu takich a la bułeczek faszeruję je marmoladą za pomocą szprycy
Właściwie weszłam na ten wątek szukając jakiś przepisów. I znalazłam Pączusie serowe
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
Chcialam być wygodna bo nie lubię sama sobie gotować ale na pączka mialam ochotę więc robiłam pączki z mąki mix B Bread - Mix według przepisu na chleb ktory tam jest zamieszczony, dodałam tylko na 250 g łyżeczkę cukru i zamiesilam w automacie do chleba były super nawet syn powiedzial ze są lepsze niż kupione. Trochę się kleiły do rąk w czasie formowania ale były super. No i prawie zero wysiłku to lubię.