![n :)](./images/smilies/001.gif)
składniki:
podwójna pierś z kurczaka
kilka liści sałaty
3-4 rzodkiewki
3-4 źdźbła
![n :D](./images/smilies/002.gif)
1 duży pomidor
2 ząbki czosnku
1 mały pojemnik jogurtu naturalnego
1,5 łyżki stołowej domowego/bezglutenowego majonezu (można nie dawać jeśli ktoś nie chce mordować swojej sylwetki
![n :D](./images/smilies/002.gif)
zioła prowansalskie lub vegeta pikantna (na opakowaniu napisane że bezglutenowa ale kto wie....)
oliwa z oliwek
trochę masła
sól i pieprz
1. Bierzemy filet z piersi kurczaka i pozbywamy się wszystkich zbędnych chrząstek/ścięgien/białego czegoś
![n :D](./images/smilies/002.gif)
2. mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy zioła prowansalskie, zgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz (w miarę dosypywania przypraw próbujemy żeby nie przesadzić)
3. układamy na talerzu jeden duży (estetycznie wyglądający
![n :D](./images/smilies/002.gif)
![n :D](./images/smilies/002.gif)
4. kroimy rzodkiewkę w plasterki, pomidora w ćwiartki i dodajemy do wcześniej rozszarpanej
![n :D](./images/smilies/002.gif)
5. rozgrzewamy na patelce oliwę i masło (mniej więcej pół na pół) - uwaga żeby nie spalić masła!
6. smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem całe filety z kurczaka - dość długo żeby nie były surowe w środku a pod koniec smażenia/duszenia posypujemy pikantną vegetą z obu stron
7. wysypujemy zawartość miski (sałata + rzodkiewka + pomidory) na wcześniej przygotowany liść sałaty na talerzu, kładziemy na tym usmażone filety i polewamy sosem
8 WCINAMY!!!!
![n ;)](./images/smilies/004.gif)
smacznego!
bardzo dobre a przy tym ładnie prezentujące się na stole. Przy następnej okazji zrobię zdjęcie
![n ;)](./images/smilies/004.gif)
pozdrawiam!
[ Dodano: Sro 07 Mar, 2007 21:22 ]
zapomniałem! jeśli ktoś zamierza potem uderzać do ludzi to radzę wcześniej zaopatrzyć się w natkę pietruszki (czosnek!)
![n ;)](./images/smilies/004.gif)