Składniki:
3 bakłażany
50 dg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe)
przecier pomidorowy (lub pomidory sparzone obrane ze skórki)
1 cebula
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Bakłażany myjemy, obieramy skórę wzdłuż bakłażanu tak, aby było obrany w prążki- jeden pasek obrany, drugi zostawiamy ze skórka, itd. Przekrajamy bakłażany na pół (wzdłuż), robimy przez środek każdej połówki nożykiem rysę wzdłuż bakłażanu (aby dostała się tam woda). Uwaga żeby nie przedziurawić
![n ;)](./images/smilies/004.gif)
Następnie przygotowujemy farsz: smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone, następnie dodajemy przecieru pomidorowego/pomidorów, smażymy jeszcze chwilę, przyprawiamy. Zdejmujemy farsz z patelni, dodajemy do niego posiekanej natki pietruszki.
Usmażone bakłażany układamy w naczyniu, w którym włożymy do pieca i kładziemy na nie farsz. Dobrze aby naczynie nie przeciekało (można wyłożyć papierem do pieczenia). Pieczemy aż się potrawa zarumieni (ok 20-30 min.)
Potrawę podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami, można też dodać na talerz jogurtu. Smacznego
![n :)](./images/smilies/001.gif)