.
Do przygotowania użyłam miksera (choć w innych przepisach w internecie jest blender lub maszyna do mielenia orzechów itp.). Poza tym potrzebna jest gaza.
Składniki:
szklanka soi
woda
sól i cukier
Szklankę soi namoczyć z wieczora, na drugi dzień namoczoną soję przepłukać. Soję miksować w mikserze z dwiema szklankami wody aż powstanie biała masa. Do garnka wlać litr wody, doprowadzić do wrzenia po czym dodać zmiksowaną soję. Podczas gotowania będzie się unosiła piana, należy ja podlewać kilka razy zimną wodą i ciągle gotować (ja gotowałam ok.5 min.)
Zdjąć z gazu i odcedzić przez gazę (metrową złożyłam 2 razy, tak aby były 4 warstwy). Mleko gotowe. Należy je posolić- ja dodałam szczyptę, i posłodzić- ok. 1,5 łyżki cukru.
Na wierzchu zostanie okara, którą można użyć do zrobienia np. placków czy kotletów.
Po wystygnięciu mleko włożyć do lodówki- schłodzone smakuje lepiej. Jeśli ktoś woli bardziej intensywny smak, to może namoczyć trochę więcej soi lub zmniejszyć ilość wody.
Mleko jest dobre przynajmniej przez 4 dni- dłużej nie trzymałam, bo zużyłam.
Co najważniejsze: 1,25 litra mleka kosztuje ok. 2 zł
![n :D](./images/smilies/002.gif)