ja poproszę o szczegóły!!! tak myślałem, że w mikrofali można, ale nie wiem jak to zrobić... do jakiego pojemnika? woda jakaś musi tam być? napisz, proszę, wszyściutko po kolei, jakbyś dziecku tłumaczyła, bo mam mikrofalę od niedawna i jeszcze nie czuję do końca co można dzięki niej zrobić.Natko_ pisze:20 sek w mikrofali - kładę dwie/cztery kromki do pojemnika, przymykam i nastawiam
przechowanie chleba
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
czyli masz zamrożony chlebek? my właśnie trzymamy w zamrażarce.Magdalaena pisze:Wyjmuję dwie kromki chleba z lodówki
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Rafał_tata - nie mroże chlebka, więc jak dodać do tego czas na rozmrożenie, to nie wiem
Ale taki niemrożony to wkładam do plastikowego pojemnika (mam akurat takie "specjalnie do mikro", ale może być cokolwiek, byle miało pokrywkę - no i nadawało się do mikrofali), przykrywam, ale nie szczelnie, z lekkim uchyłem No i albo używam funkcji expres - dla 2/3 kromek, to jest u mnie 15 sek z mocą 800Wat, albo nastawiam ręcznie 20-25 sek dla większej ilości kromek.
Chlebek się odparowuje we "własnej" wodzie - nic już nie dolewam. Wyciągam mięciutki, cieplutki i studzę chwilę z odkrytą pokrywką.
Próbowałam z poczatku grzać chlebek odkryty z łyżeczką wody właśnie, ale to, co dotykało talerza było rozmoczone, a góra sucha Nie umiem bez przykrycia
Próbowałam też na sitku nad parą, ale za dużo czasu to zajmowało i za dużo do mycia potem - mikrofalówka rulez
A co do pomysłu z tosterem - dzięki, wczoraj dostałam własny tosterek i zjadłam pycha tosty
Ale taki niemrożony to wkładam do plastikowego pojemnika (mam akurat takie "specjalnie do mikro", ale może być cokolwiek, byle miało pokrywkę - no i nadawało się do mikrofali), przykrywam, ale nie szczelnie, z lekkim uchyłem No i albo używam funkcji expres - dla 2/3 kromek, to jest u mnie 15 sek z mocą 800Wat, albo nastawiam ręcznie 20-25 sek dla większej ilości kromek.
Chlebek się odparowuje we "własnej" wodzie - nic już nie dolewam. Wyciągam mięciutki, cieplutki i studzę chwilę z odkrytą pokrywką.
Próbowałam z poczatku grzać chlebek odkryty z łyżeczką wody właśnie, ale to, co dotykało talerza było rozmoczone, a góra sucha Nie umiem bez przykrycia
Próbowałam też na sitku nad parą, ale za dużo czasu to zajmowało i za dużo do mycia potem - mikrofalówka rulez
A co do pomysłu z tosterem - dzięki, wczoraj dostałam własny tosterek i zjadłam pycha tosty
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Magdalaena i Natko_, dzięki
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Jak robie w mikrofalówce, to kromki kładę na talerz i nastawiam średnią moc na dosłownie kilka sekund.
Ale dokładnie ile czasu, to musisz sobie przetestować.
Acha jak wyciągam to może być trochę wilgotna ta cześć, co dotykała talerza; więc kładę takie podgrzane kromki na ręcznik papierowy.
Ale dokładnie ile czasu, to musisz sobie przetestować.
Acha jak wyciągam to może być trochę wilgotna ta cześć, co dotykała talerza; więc kładę takie podgrzane kromki na ręcznik papierowy.
Ostatnio zmieniony wt 29 maja, 2007 19:14 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Kto szuka nie błądzi ale sie cieszę że znalazłam taki temat ... ja po kupieniu trzymałam chlebek zwyczajnie w szafce w kuchni, ale po kilku dniach robił się , wiadomo , już taki nie zbyt świeży ... a te sposoby które podajecie widać przywracają mu całkiem przyjemną zjadliwość
Pytanko odnośnie tostera ... czy wychodzi z niego dobry chlebek taki który był wcześniej zamrożony , czy nie musi być, u mnie mrożenie odpada ze względu na małe gabaryty lodówki ?
Pytanko odnośnie tostera ... czy wychodzi z niego dobry chlebek taki który był wcześniej zamrożony , czy nie musi być, u mnie mrożenie odpada ze względu na małe gabaryty lodówki ?
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Katarzyna35,z tostera wyjdą Ci smaczne tosty, a z mikrofali miękki i ciepły chlebek Ja również trzymam próżniowo zamknięte pieczywo w szafce, a otwarte albo w lodówce, albo w zamrażarce-jak mam miejsce. Jednak ostatnio kupiłam próżniowe pudełko i go testuję do przechowywania otwartego chleba. Póki co sprawdza się całkiem, całkiem. Stoi na stole, a pieczywo się nie psuje i jest takie jak go włożyłam w momencie otwarcia.