Delecta
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Delecta
W związku z tym, że w budyniu Delecty była skrobia budyniowa, napisałam do nich. Oto odpowiedz:
Pani Małgorzato,
skrobia ziemniaczana budyniowa
Nasze produkty ( desery ) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, jaj i
mleka
pozdrawiam, dorota
Przesłane przez: Dorota Wysocka/Delecta/FoodsCEE/RieberSon w dniu
2007-02-06 14:51 -----
Nom... i znany dylemat... "śaldowe ilości"...
Pani Małgorzato,
skrobia ziemniaczana budyniowa
Nasze produkty ( desery ) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, jaj i
mleka
pozdrawiam, dorota
Przesłane przez: Dorota Wysocka/Delecta/FoodsCEE/RieberSon w dniu
2007-02-06 14:51 -----
Nom... i znany dylemat... "śaldowe ilości"...
Hmmm, czyli te znienawidzone "śladowe ilości" to nie tylko asekuracja producentów.
ruda52, jeśli możesz, porozmawiaj z koleżanką z technologii żywności o szczegółach. Oświeć nas, proszę. Czy chodzi o czystość linii produkcyjnych, skład komponentów używanych do produkcji, używanie mąki do wysypywania form (w przypadku budyniu brzmi to głupio ), czy jeszcze o coś innego. Taka informacja uświadomi nam, gdzie jeszcze może tkwić zagrożenie. Będziemy też wiedzieli o co szczególnie (lub dodatkowo) pytać producentów.
A może zdobędziesz też bezpieczną dla nas listę produktów Delecty?
ruda52, jeśli możesz, porozmawiaj z koleżanką z technologii żywności o szczegółach. Oświeć nas, proszę. Czy chodzi o czystość linii produkcyjnych, skład komponentów używanych do produkcji, używanie mąki do wysypywania form (w przypadku budyniu brzmi to głupio ), czy jeszcze o coś innego. Taka informacja uświadomi nam, gdzie jeszcze może tkwić zagrożenie. Będziemy też wiedzieli o co szczególnie (lub dodatkowo) pytać producentów.
A może zdobędziesz też bezpieczną dla nas listę produktów Delecty?
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Właśnie, przecież mogła nie polecać z różnych powodów. Np. kiedyś na Forum nie polecano serków topionych pewnej firmy, ale nie z powodu zawartości glutenu, lecz jakości zastosowanych składników. Skoro o kisielach i budyniach mówi technolog, to niech wytłumaczy dokładnie w czym rzecz.elola pisze:porozmawiaj z koleżanką z technologii żywności o szczegółach
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Trudno mi odpowiedzieć na wasze pytania. Moja rozmowa odbyła się zaraz po tym jak dowiedziałam się o mojej chorobie i zaczęłam rozpytywać o produkty, które do tej pory jadłam m.in z Delecty. W czym tkwi problem naprawdę nie wiem. Po prostu dostałam odpowiedź typu „na twoim miejscu bym uważała” bez konkretów, prawdopodobnie ze względu na wspomniane już w nie jednym poście „śladowe ilości”
Przepraszam chciałam pomóc potwierdzając wiadomość przesłaną przez Gosiuuunie, a tylko narobiłam zamieszania .
A jeżeli chodzi o listę produktów to niestety nie spotkałam się z taką.
Przepraszam chciałam pomóc potwierdzając wiadomość przesłaną przez Gosiuuunie, a tylko narobiłam zamieszania .
A jeżeli chodzi o listę produktów to niestety nie spotkałam się z taką.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
1. Celiakia nie dzieli się na stopnie (w przeciwieństwie np. do endometriozy). W stopniach określa się zanik kosmków, ale to normalne, że wyniszczony glutenem celiak ma czwarty stopień zaniku.Andzia170 pisze:a ja mam 4 stopien choroby i jadam te budynie i nic mi nie dolega
2. To, że nie masz bezpośrednich objawów po zjedzeniu podejrzanego produktu o niczym nie świadczy !
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Hej, ale właśnie chcielibyśmy to wykorzystać, że tam pracujesz Mnie chodziło o to, że może porozmawiasz jeszcze raz z koleżanką z technologii, niech Ci wytłumaczy o co biega z tym nie polecaniem A co do listy, to może przyszedł czas, żeby ją stworzyć... Jak możesz, to zwróć się z prośbą o taką listę do działu jakości, ktoś przecież musi się zajmować sprawami alergenów w firmie, wszędzie tak jest.Przepraszam chciałam pomóc potwierdzając wiadomość przesłaną przez Gosiuuunie, a tylko narobiłam zamieszania .
A jeżeli chodzi o listę produktów to niestety nie spotkałam się z taką.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Napisałam do Delecty. Odpowiedź brzmi:
Niestety nawet produkty nie zawierające glutenu w swoim składzie, czyli budynie, kisiele, mogą zawierać śladowe ilości glutenu (dotyczy to momentu zasypu, gdy do leja obok jest np. zasypywane ciasto z mąkami).
ruda52, nie przepraszaj, dziel się z nami wszystkimi informacjami czy też wątpliwościami, jakie Tobą targają. Właśnie tego typu dochodzenia dostarczają nam więcej wiedzy.
Niestety nawet produkty nie zawierające glutenu w swoim składzie, czyli budynie, kisiele, mogą zawierać śladowe ilości glutenu (dotyczy to momentu zasypu, gdy do leja obok jest np. zasypywane ciasto z mąkami).
ruda52, nie przepraszaj, dziel się z nami wszystkimi informacjami czy też wątpliwościami, jakie Tobą targają. Właśnie tego typu dochodzenia dostarczają nam więcej wiedzy.
Ostatnio zmieniony czw 26 lip, 2007 13:00 przez elola, łącznie zmieniany 1 raz.
Znalazłam taką oto informację, trochę przedawnioną, bo ze stycznia 2006, ale może was zainteresuje:
"Ciasto o smaku czekoladowym Delecty jest produktem odpowiednim dla każdego, nawet dla konsumentów prowadzących dietę bezglutenową."
Oto link: http://www.spozywka.net/modules.php?nam ... e&sid=1252
"Ciasto o smaku czekoladowym Delecty jest produktem odpowiednim dla każdego, nawet dla konsumentów prowadzących dietę bezglutenową."
Oto link: http://www.spozywka.net/modules.php?nam ... e&sid=1252
http://www.delecta.pl/169_488.phpNastka pisze: "Ciasto o smaku czekoladowym Delecty jest produktem odpowiednim dla każdego, nawet dla konsumentów prowadzących dietę bezglutenową."
Spójrzcie na skład tego ciasta w moim linku
P.S. Chodzi mi o skrobię pszenną, która wątpię żeby była bezglutenowa..ale nigdy nie mów nigdy...
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
wg Skrobiowego jest to wysoce prawdopodobne, ale oczywiście nigdy nie ma się tej 100% pewności - musielibyśmy zobaczyć deklarację alergenów od dostawcy skrobi.miszczPZ pisze:Chodzi mi o skrobię pszenną, która wątpię żeby była bezglutenowa
//edit: a jednak okazuje się, że skrobia pszenna tylko w teorii jest bezglutenowa. W praktyce zależy to od producenta.
Ostatnio zmieniony wt 30 lis, 2010 09:15 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
delecta 27.11.08
Szanowny Panie,
Delecta ma w swojej ofercie nastepujące produkty, które nie zawierają glutenu zgodnie z recepturą:
Ciasta w proszku
Duża Blacha Ciasto o smaku czekoladowym
Serniki błyskawiczne w proszku
oryginalny
czekoladowy
jogurtowy
Desery w proszku
Budynie
Kisiele
Galaretki
Śnieżka
Dodatki do ciast
Kremy tortowe
Karpatka w 5 minut
Dania gotowe
Flaki wołowe z warzywami
Sosy (meksykański, boloński, spaghetti, słodko-kwaśny)
Salsy
Polityka wobec alergenów (unikanie zanieczyszczeń krzyzowych) jest elementem naszego systemu HACCP, a poziom śladowych zanieczyszczeń alergenami jest przez nas systematycznie monitorowany.
Jednakże, pomimo stosowania najlepszych praktyk w tym zakresie, nie możomy wykluczyć śladowych ilości glutenu w powyższych produktach, które są produkowane na tych samych liniach produkcyjnych, co wyroby zawierające gluten. Niestety, nie posiadamy wyodrębionych ciagów produkcyjnych, dedykowanych wyłącznie dla produktów bezglutenowych.
Pozdrawiam
Magda Pawlicka
Product Development Manager
Rieber Foods Polska S.A.
E-mail: magda.pawlicka@rieberson.no
Phone: +48-54 41 26 545
Fax: +48-54 41 26 546
Web: http://www.delecta.pl
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Wto 02 Gru, 2008 23:04 ]
//literówka w nagłówku
Delecta ma w swojej ofercie nastepujące produkty, które nie zawierają glutenu zgodnie z recepturą:
Ciasta w proszku
Duża Blacha Ciasto o smaku czekoladowym
Serniki błyskawiczne w proszku
oryginalny
czekoladowy
jogurtowy
Desery w proszku
Budynie
Kisiele
Galaretki
Śnieżka
Dodatki do ciast
Kremy tortowe
Karpatka w 5 minut
Dania gotowe
Flaki wołowe z warzywami
Sosy (meksykański, boloński, spaghetti, słodko-kwaśny)
Salsy
Polityka wobec alergenów (unikanie zanieczyszczeń krzyzowych) jest elementem naszego systemu HACCP, a poziom śladowych zanieczyszczeń alergenami jest przez nas systematycznie monitorowany.
Jednakże, pomimo stosowania najlepszych praktyk w tym zakresie, nie możomy wykluczyć śladowych ilości glutenu w powyższych produktach, które są produkowane na tych samych liniach produkcyjnych, co wyroby zawierające gluten. Niestety, nie posiadamy wyodrębionych ciagów produkcyjnych, dedykowanych wyłącznie dla produktów bezglutenowych.
Pozdrawiam
Magda Pawlicka
Product Development Manager
Rieber Foods Polska S.A.
E-mail: magda.pawlicka@rieberson.no
Phone: +48-54 41 26 545
Fax: +48-54 41 26 546
Web: http://www.delecta.pl
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Wto 02 Gru, 2008 23:04 ]
//literówka w nagłówku
Ostatnio zmieniony wt 02 gru, 2008 22:59 przez chojny997, łącznie zmieniany 1 raz.