Celiakia a osteoporoza
Moderator: Moderatorzy
Celiakia a osteoporoza
Kruche kości mogą mieć związek z glutenem
Naukowcy z Washington University Bone Clinic przebadali 840 pacjentów, z których 266 cierpiało na osteoporozę. Okazało się, że osoby z osteoporozą aż 17 razy częściej miały celiakię. Zastosowanie diety bezglutenowej pozwoliło im wzmocnić kości.
Badanie w kierunku celiakii może pomóc w leczeniu osteoporozy - twierdzą autorzy artykułu.
Przestrzeganie przez chorych odpowiedniej diety powinno poprawić także stan ich kości.
Badania trwają a póki co mamy również jakieś wytłumaczenie naszych dolegliwości stawowo-kostnych
Naukowcy z Washington University Bone Clinic przebadali 840 pacjentów, z których 266 cierpiało na osteoporozę. Okazało się, że osoby z osteoporozą aż 17 razy częściej miały celiakię. Zastosowanie diety bezglutenowej pozwoliło im wzmocnić kości.
Badanie w kierunku celiakii może pomóc w leczeniu osteoporozy - twierdzą autorzy artykułu.
Przestrzeganie przez chorych odpowiedniej diety powinno poprawić także stan ich kości.
Badania trwają a póki co mamy również jakieś wytłumaczenie naszych dolegliwości stawowo-kostnych
- ooowieczka
- Nowicjusz
- Posty: 14
- Rejestracja: śr 27 kwie, 2005 17:42
- Lokalizacja: tczew
w Gdańsku prowadzono nawet badania nad czestotliwoscia wystepowania osteoporozy i osteopenii u osob chorujacych na celiakie.okazalo sie ze procent bezglutenowcow z tymi chorobami jest dosc wysoki.Ja mialam osteopenie-lekarka tlumaczyla mi ze to przez uposledzone wchlanianie skladnikow odzywczych z jelit-a ja myslalam ze po wielu latach przestrzegania diety wchlanianie powinno juz byc normalne :frown: teraz staram sie bardziej urozmaicac moja diete glownie w nabial i wyniki badania juz sa lepsze :cheesy: .pozdrawiam
jakie badania nalezy przeprowadzić w celu zdiagnozowania osteoporozy i osteopatii? i czy zleci je lekarz rodzinny czy tylko specjalista? proszę o odp, bo zastanawiam się czy aby nie powinnam ich zrobić. do 28 r.ż. nie byłam na diecie, więc niewiadfomo czy mnie nie dopadło. choć dolegliwości stawowo-kostnych raczej nie stwierdzam. co innego drętwienie stóp. czasem bardzo bolesne i długotrwałe. cy na to jest jakiś spoób? magnez moze?
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Chyba coś o tym przed chwilą pisałam...
No to jeszcze raz - zobacz tutaj: http://www.osteoforum.org.pl/densyto.html i tutaj: http://www.mediweb.pl/diseases/vad02.php
Zrobić takie badanie powinnaś i jeśli zdecydujesz się je zrobić prywatnie, to densytometria z kości przedramienia raczej Cię nie zrujnuje (w Lublinie koszt to ok. 50,00 zł). Inną sprawą jest, że raczej powinno się ją robić z główki kości udowej lub biodra, a optymalnie byłoby wykonać badanie całego szkieletu. Ale to już kosztuje majątek... A drętwienie... Masz na myśli skurcze mięśni? Bo na to może pomóc magnez albo potas (np. Aspargin). Ale drętwienie typu mrowienia oznacza raczej kłopoty krążeniowe.
No to jeszcze raz - zobacz tutaj: http://www.osteoforum.org.pl/densyto.html i tutaj: http://www.mediweb.pl/diseases/vad02.php
Zrobić takie badanie powinnaś i jeśli zdecydujesz się je zrobić prywatnie, to densytometria z kości przedramienia raczej Cię nie zrujnuje (w Lublinie koszt to ok. 50,00 zł). Inną sprawą jest, że raczej powinno się ją robić z główki kości udowej lub biodra, a optymalnie byłoby wykonać badanie całego szkieletu. Ale to już kosztuje majątek... A drętwienie... Masz na myśli skurcze mięśni? Bo na to może pomóc magnez albo potas (np. Aspargin). Ale drętwienie typu mrowienia oznacza raczej kłopoty krążeniowe.
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 609
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
- Lokalizacja: Warszawa
Badanie z kregoslupa, jedno z bardziej miarodajnych i nie kosztuje jakichs strasznych kwot, w kazdym razie niewiele ponad 100zl(przynajmniej taka mam nadzieje, ale glowy nie dam) Z kosci reki jest malo miarodajne, pomijajac juz to, ze aparaty do tego typu pomiarow sa "bardzo zgrubne" Warto badanie zrobic, na ubezpieczenie to chyba lek rodzinny nie moze skierowac, raczej lek. specjalista.
Wczoraj robiłam badanie densytometryczne z kręgosłupa w Gdańsku. KOszt badania 55 zł. Ja nic nie płaciłam, ponieważ miałam skierowanie. Pojechałam, zrobiłam i mam orientacyjny wynik. Drętwienie stóp może być spowodowane również zbyt niskim poziomem wapnia w organiźmie i takie badania polecałabym na początku. Lekarz pierwszego kontaktu może je spokojnie zlecić i jest dużo tańsze i wynik masz w tym samym dniu.
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
to wszystko spowodowane jest upośledzonym wchłanianiem - ja mam właśnie osteopenię w kościach długich a osteoporozę taką na pograniczu osteopenii w kręgosłupie...zażywam Calsperos i Alfadiol
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Znalazłam bardzo fajny artykuł- broszurę "Zainwestuj w swoje kości. Smakołyki dla kości. Rola żywności i odżywiania w budowie i utrzymaniu mocnych kości". Na stronie 17 i 18 jest o celiakii (opisany przykład pana z Finlandii), a na stronie 15 o nietolerancji laktozy.
Są tabele z zalecanym dziennym spożyciem wapnia i wit. D oraz ich szacunkowa zawartość w różnych produktach. Polecam.
http://www.iofbonehealth.org/download/o ... polish.pdf
Są tabele z zalecanym dziennym spożyciem wapnia i wit. D oraz ich szacunkowa zawartość w różnych produktach. Polecam.
http://www.iofbonehealth.org/download/o ... polish.pdf
Ostatnio zmieniony pn 01 gru, 2008 18:01 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Celiakia a osteoporoza
Witam! W poszukiwaniu informacji trafiłam na już dawnego posta i mam pytanie do osób ze zdiagnozowaną osteopenią. Jestem od roku na diecie i od początku przyjmuje D3 (2000) + wapń(500), ale nie wiem czy to nie za mało i czy można by jeszcze w jakiś sposób wspomóc regenerację organizmu? Chodzi mi i o dietkę i o suplementy.
Dodam, że ostatnie dwa lata unikałam nabiału, a teraz zaczęłam do diety dodawać serki bezlaktozowe (juppi! już w brzusiu po nich nie chlupie )
Dodam, że ostatnie dwa lata unikałam nabiału, a teraz zaczęłam do diety dodawać serki bezlaktozowe (juppi! już w brzusiu po nich nie chlupie )
Re: Celiakia a osteoporoza
nawet reklamy już podchwyciły temat witaminy K2, o której lekarze jeszcze dość słabo wiedzą, bo odkryta niedawno.
Ja mam osteopenię z racji na inną chorobe jelit. To co Ci powiem, to zwiększenie się wchłanialności wapnia z racji zażywania wit D3 już wystarczy - ALE, 2000 jednostek to za mało. Zmierz sobie jej poziom przy tej suplementacji i się przekonasz. Do tego jeśli zażywasz ją w tabletkach to koniecznie trzeba to brać z czymś tłustym, bo jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, a najlepiej brać ją w kroplach lub przynajmniej w kapsułkach. Wapnia nie biorę z racji, że w żywności jest go aż nadto i suplementacja wapniem jest dość niebezpieczna - np miażdżyca lub zwapnienia tkanek miękkich - a masz to zagwarantowane jeśli nie wspomagasz się wit K2, która aktywuje osteokalcynę i ona "zajmuje" się wapniem aby trafił tam gdzie jego miejsce.
Do tego lekarze - też tego nie mówią - kości to nie tylko wapń. Elastyczność kości, bo to gwarantuje nam żeby się nie łamały a nie wapń, daje nam kolagen - czyli zimne nóżki salcesony, kurze łapki itp... Za prawidłową budowę kolagenu odpowiada witamina C. Co jeszcze trzeba uwzględnić w diecie możesz wyszukać na stronach dietetyków klinicznych, trenerów personalnych w bazach treningowych. Większość z nich jest w cebuli.
p/s po rocznej suplementacji samą D3 (8000 jednostek)i K2 wyszedłem z osteopeni i wskaźnik gęstości kości podskoczył z 2,5 na 2,3. Wapń z diety znajdziesz w ziarnach słonecznika, wodorosty wakame, zielone części roślin - krowa je trawe i osteoporozy nie ma A nabiału nie jem nic z racji na nietolerancje - czyli mleko, sery, masło itp...
Ja mam osteopenię z racji na inną chorobe jelit. To co Ci powiem, to zwiększenie się wchłanialności wapnia z racji zażywania wit D3 już wystarczy - ALE, 2000 jednostek to za mało. Zmierz sobie jej poziom przy tej suplementacji i się przekonasz. Do tego jeśli zażywasz ją w tabletkach to koniecznie trzeba to brać z czymś tłustym, bo jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, a najlepiej brać ją w kroplach lub przynajmniej w kapsułkach. Wapnia nie biorę z racji, że w żywności jest go aż nadto i suplementacja wapniem jest dość niebezpieczna - np miażdżyca lub zwapnienia tkanek miękkich - a masz to zagwarantowane jeśli nie wspomagasz się wit K2, która aktywuje osteokalcynę i ona "zajmuje" się wapniem aby trafił tam gdzie jego miejsce.
Do tego lekarze - też tego nie mówią - kości to nie tylko wapń. Elastyczność kości, bo to gwarantuje nam żeby się nie łamały a nie wapń, daje nam kolagen - czyli zimne nóżki salcesony, kurze łapki itp... Za prawidłową budowę kolagenu odpowiada witamina C. Co jeszcze trzeba uwzględnić w diecie możesz wyszukać na stronach dietetyków klinicznych, trenerów personalnych w bazach treningowych. Większość z nich jest w cebuli.
p/s po rocznej suplementacji samą D3 (8000 jednostek)i K2 wyszedłem z osteopeni i wskaźnik gęstości kości podskoczył z 2,5 na 2,3. Wapń z diety znajdziesz w ziarnach słonecznika, wodorosty wakame, zielone części roślin - krowa je trawe i osteoporozy nie ma A nabiału nie jem nic z racji na nietolerancje - czyli mleko, sery, masło itp...
-
- Nowicjusz
- Posty: 4
- Rejestracja: pt 08 lis, 2019 14:53
Re: Celiakia a osteoporoza
Jako że nie możemy spożywać glutenu to często zaniedbujemy też spożywanie wapnia i kolagenu, co może prowadzić do osteoporozy. Uważajmy i nie zaniedbujmy tego. Oprócz naturalnego, rybiego kolagenu, składnik ten znajdziemy w wielu łatwo dostępnych pokarmach. Dużą dawkę tego rodzaju białka posiadają wszelkie produkty z żelatyną – galaretki owocowe, z kurzych łapek i nóżek wieprzowych, ryby w galarecie oraz wywar z gotowanych chrząstek. Starajmy się w miarę regularnie uzupełniać podaż kolagenu i wapnia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Celiakia a osteoporoza
od kiedy eliminacja glutenu wiąże się z niedoborem kolagenu w diecie? jest to bzdura. (a link do reklamy usunięty)
Wapń- owszem. Przy eliminacji zbóż i często w celiakii - również mleka/nabiału, można spożywać go za mało przy źle zbilansowanej diecie.
Wapń- owszem. Przy eliminacji zbóż i często w celiakii - również mleka/nabiału, można spożywać go za mało przy źle zbilansowanej diecie.