chleb z glutenexu - proszę o pomoc!!!
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: pn 28 mar, 2005 18:04
chleb z glutenexu - proszę o pomoc!!!
Witam, właśnie kupiłam pierwszy chleb i bułki dla mojej 14 miesięcznej córki, która jest na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Jestem bardzo rozczarowana - pieczywo sprawia wrażenie czerstwego, jest suchu i kruszy sie - mała nie chce jeść tego pieczywa. Czy to normalne że chlebek jest taki suchy, czy trzeba go jakoś odświeżać - bardzo proszę o radę jak to robicie by był zjadliwy. Z góry dziękuję za pomoc.
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
Chlebek trzeba niestety przygotować do jedzenia.Najszybciej w tosterze.
W szpitalu odparowywują i też jest dobry.
Pieczywo z Bezglutenu jest smaczniejsze
A tutaj wszystko o odświeżaniu:
http://celiakia.pl/modules/phpBB/viewtopic.php?t=494
W szpitalu odparowywują i też jest dobry.
Pieczywo z Bezglutenu jest smaczniejsze
A tutaj wszystko o odświeżaniu:
http://celiakia.pl/modules/phpBB/viewtopic.php?t=494
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: pn 28 mar, 2005 18:04
Witam-wg.mnie rodzaj tosteru nie ma znaczenia.Ja używałam tosteru przez 4 lata,a taraz chlebek piekę sama,a właściwie moja maszynka Panasonic i gorąco wszystkim ją polecam.Chlebek jest zawsze świeżutki i mogę go robić w różnych wersjach:z mąką orzechową ,gryczaną czy amarantusową oraz dodawać nasiona słonecznika,dyni,maku itp.
Wiem,że taka maszynka jest droga,ale chlebek jest wspaniały
Gorąco polecam
Wiem,że taka maszynka jest droga,ale chlebek jest wspaniały
Gorąco polecam
Moja córka też jest na diecie bezmlecznej i bezglutenowej, i nie znalazłam dla niej z glutenexu odpowiedniego chleba, bo wszystkie zawierały mlako, masło albo margarynę z serwatką, albo miód, którego też nie można; więc pieke sama chlebek. Jakie pieczywko kupujesz dla swojego dziecka? może też coś będzie dla nas dobre. pozdrawiam
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
Skopiowałam skład surowcowy chleba[i bułek] z Glutenexu.
Czy spełnia Twoje wymagania
CHLEB KROJONY PKU 400 g skrobia pszenna bezglutenowa niskobiałkowa, skrobia kukurydziana, drożdże piekarskie, olej roślinny, cukier, guma guar, sól, preparat błonnika pokarmowego; fenyloalanina 20,70mg;białko 0,5g; węglowodany 60,9 g; tłuszcze 1g; kcal 254; kJ1080 5 dni jako produkt świeży, 14 pasteryzowany, mrożony - 1 miesiąc; w celu przywrócenia świeżości chleb należy odparować pod przykryciem
BUŁKI PKU 200 g skrobia pszenna bezglutenowa niskobiałkowa, skrobia kukurydziana, drożdże piekarskie, olej roślinny, cukier, guma guar - środek zagęszczający, żółtka jaj kurzego, sól; fenyloalanina 46 mg; białko 1g; węglowodany 73,2g; tłuszcze 3,3 g. kcal 340; kJ1418 5 dni jako produkt świeży ,14 dni pasteryzowany, mrożony - 1 miesiąc; w celu przywrócenia świeżości bułki należy odparować pod przykryciem
Pozdrawiam Beata
P.S.
Z Bezglutenu też jest chleb [i bułki] bezglutenowe i bezmleczne.W szpitalu takie właśnie serwowano mojej córce
Czy spełnia Twoje wymagania
CHLEB KROJONY PKU 400 g skrobia pszenna bezglutenowa niskobiałkowa, skrobia kukurydziana, drożdże piekarskie, olej roślinny, cukier, guma guar, sól, preparat błonnika pokarmowego; fenyloalanina 20,70mg;białko 0,5g; węglowodany 60,9 g; tłuszcze 1g; kcal 254; kJ1080 5 dni jako produkt świeży, 14 pasteryzowany, mrożony - 1 miesiąc; w celu przywrócenia świeżości chleb należy odparować pod przykryciem
BUŁKI PKU 200 g skrobia pszenna bezglutenowa niskobiałkowa, skrobia kukurydziana, drożdże piekarskie, olej roślinny, cukier, guma guar - środek zagęszczający, żółtka jaj kurzego, sól; fenyloalanina 46 mg; białko 1g; węglowodany 73,2g; tłuszcze 3,3 g. kcal 340; kJ1418 5 dni jako produkt świeży ,14 dni pasteryzowany, mrożony - 1 miesiąc; w celu przywrócenia świeżości bułki należy odparować pod przykryciem
Pozdrawiam Beata
P.S.
Z Bezglutenu też jest chleb [i bułki] bezglutenowe i bezmleczne.W szpitalu takie właśnie serwowano mojej córce
Ja na chleb z Glutenexu mam taki sposób, otóż trzymam go zamrożony i bezpośrednio przed jedzeniem wkładam do woreczka foliowego ilość kromek jaką zjada mój syn na dany posiłek i wkładam do mikroweli na 50sekund na 800W i potem jeszcze odwracam i 30sek. Wyciągan gorący i wilgotny chwile studze. polecam