Pytanie jak w temacie: czy da się zrobić kruche ciasto na bazie mąki bg? Mam obawy, że się nie zlepi tak, jak powinno, mimo dodania masła i jajek.
Macie jakieś doświadczenia?
Kiedyś kupiłam takie gotowe tartaletki, ale nie mam zdania co do ich kruchości, ponieważ zgniotły się na proch z powodu wadliwego załadunku:). No i miały pewnie dodatki typu guma guar itp.
Kruche ciasto
Moderator: Moderatorzy
Oczywiście 15dka masła:pół szklanki cukru pudru:2żółtka i jedno całe jajko:półtorej szklanki mąki bg{MIX}:łyżka śmietany:łyżeczka proszku do pieczenia bg. Wszystko razem najpierw siekam nożem a później ręką wyrabiam. To kruche ciasto stosuje pod sernik,również z tego ciasta robię różne ciasteczka [w zależności dodaje wiórki kokosowe ,ser ,cynamon] to zależy jakie ciasteczka Mati chce jeść <roza>
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
Ja robię ciasto kruche do placka u mnie się nazywa on "pleśniak" i to jest na spodzie kruchym i robię tak samo jak normalne glutkowe tylko dodaje mąkę kukurydzianą zamiast pszennej i wychodzi super kruche. Ciasta kruche też robię zastępując mąkę pszenną kukurydzianą i wszystkim bardziej smakują moje niż tradycyjne. np. w tym placku jest 2 szkl. mąki kukurydzianej, kostka masła i 3 żółtka bo białko się dodaje potem na wierzch ciasta. I potem do lodówki.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.