Czy we wszystkich serach żółtych jest gluten?
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Kropki o niczym nie świadczą.Mazia pisze:Zakupiłam ser Cheddar Mlekovity w składzie mleko pasteryzowane, sól spożywcza, kultury bakterii oraz podpuszczka mikrobiologiczna tylko znowu z ciekawości zakropiłam fragment Lugolem i pojawiły się pojedyncze ciemne kropki ale tylko na jednym z obkrojonych fragmentów na innym się nie dopatrzyłam
Lugol wykrywa tylko skrobię.
Producenci mogą dodawać sam gluten, który jest białkiem.
Ser żółty, który opisałaś wg mnie jest bezpieczy.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Nie ma sprawy
Wszyscy przez to przechodziliśmy i tak na prawdę borykamy się z tym nadal.
Wszyscy przez to przechodziliśmy i tak na prawdę borykamy się z tym nadal.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Hej wszystkim więc tak .....zobaczyłem na listę produktów dozwolonych na stronie np:
http://www.bezgluten.pl/szablon/upload/ ... r%20PL.pdf
na liście jest napisane w dozwolonych rzeczach np :
"Sery świeże i sezonowane(Gorgonzola, Parmezan,Edamski, Emmentaler,Mozarella itp.)"
Mam pytanie a np ser Gouda czy tym podobny taki to już nie można mam rozumieć ?
http://www.bezgluten.pl/szablon/upload/ ... r%20PL.pdf
na liście jest napisane w dozwolonych rzeczach np :
"Sery świeże i sezonowane(Gorgonzola, Parmezan,Edamski, Emmentaler,Mozarella itp.)"
Mam pytanie a np ser Gouda czy tym podobny taki to już nie można mam rozumieć ?
Ostatnio zmieniony ndz 16 maja, 2010 20:50 przez kuyt, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Raczej można.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Zadzwoń do producenta, ale drobinki przeważnie pojawiają się np. przy jakiś przyprawach. A możesz podać dokładny skład?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Nie pisz do mnie per „pan”, na forum rozmawiamy jak znajomi
Wg mnie faktycznie ten ser jest OK, płyn Lugola musiał zareagować z którymś ze składników.
Swoją drogą ten barwnik annato nie świadczy o produkcie na plus… To tak jak dodawanie barwnika do parówek, żeby były różowe, a nie biało-szare...
Wg mnie faktycznie ten ser jest OK, płyn Lugola musiał zareagować z którymś ze składników.
Swoją drogą ten barwnik annato nie świadczy o produkcie na plus… To tak jak dodawanie barwnika do parówek, żeby były różowe, a nie biało-szare...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Stosowanie płynu Lugola jest starą metodą, teraz bez sensu. Płyn Lugola pokazuje jedynie, że w danym produkcie jest skrobia, niekoniecznie pszenna, może też być kukurydziana lub inna, nie zawierająca glutenu. Natomiast jeśli gluten jest dodany w postaci czystego białka to płyn Lugola tego nie pokaże.
Czy dany produkt zawiera gluten można stwierdzić jedynie robiąc drogie badania w laboratorium.
Czy dany produkt zawiera gluten można stwierdzić jedynie robiąc drogie badania w laboratorium.
Już się poprawiam Rafał - a co do barwnika to z obserwacji jest on dosyć często spotykanym dodatkiem.
Nula ale z drugiej strony jest to sposób by ewentualnie sobie troszkę ułatwić podjęcie decyzji czy zjeść dany produkt czy nie. To tak samo jak zjeść produkt oznaczony napisem zawiera śladowe ilości glutenu - czyli może a nie musi zawierać a decyzja należy do nas
Nula ale z drugiej strony jest to sposób by ewentualnie sobie troszkę ułatwić podjęcie decyzji czy zjeść dany produkt czy nie. To tak samo jak zjeść produkt oznaczony napisem zawiera śladowe ilości glutenu - czyli może a nie musi zawierać a decyzja należy do nas
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Jego sens jest taki sam jak 50 lat temu: Jeśli w produkcie, w którym nie powinno być skrobi, ona jest, to coś śmierdzi. Owszem, może być kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa, ale może być i pszenna. A pszenna jest z ww. najtańsza zapewne i najbardziej powszechna. A skoro skrobia, to i gluten, bo wszak mąka jest jeszcze tańsza niż bezglutenowa skrobia. Bezpieczniej takiego szemranego produktu nie jeść.nula pisze:Stosowanie płynu Lugola jest starą metodą, teraz bez sensu.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
A ja dziś zrobiłam test i pokropiłam płynem Lugola żółty ser Arla Port Salut (jak również jego skórkę) i nie zabarwił się na kolor czarny. Także może to oznaczać, że ser jest w porządku. Tym bardziej, że jego skład wydaje się być ok. Oto on: Mleko, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka, azotan sodu (konserwant), barwnik naturalny annato. Jedyny minus to jego wysoka cena. Kg sera kosztuje ok 40 zł. Ale zważywszy na to, że nic tam podejrzanego nie ma, myślę że warto.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Znajdź mi jeden ser żółty kluniu, w którego składzie byłoby coś podejrzanego, co mogłoby wskazywać na gluten. Z podejrzanymi rzeczami spotykałem się tylko w składzie wyrobów seropodobnych.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]